Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Biograd na svakom koraku krije neku priču o baštini, ljudima i prirodi

01.05.2021. 11:15


Grad Biograd na Moru i Turistička zajednica organizirali su petodnevnu edukaciju »Vodič interpretator« licenciran od strane udruženja Interpret Europe. Tečaj se održavao tijekom dva protekla vikenda, dok su završni sati edukacije i interpretacijski govori ovog vikenda.
– Tečaj je namijenjen vodičima koji stječu IE licencu te svim ostalim profesionalcima povezanim s baštinom koji stječu praktično znanje o interpretaciji baštine, kazala je Ivana Zrilić iz Zagreba, licencirana trenerica za edukaciju vodiča interpretatora baštine.


Ispripovijedati priču
Kakav smisao ima drvena olovka? Može li se o njoj ispripovijedati zanimljiva priča? Naravno, i jednoj običnoj drvenoj olovci može se pristupiti drugačije. A posebno kad se govori o baštinskom predmetu koji ne može govoriti. Kako pripremiti i voditi interpretaciju o baštinskom predmetu na višoj razini učili su polaznici tečaja koje provodi Europsko udruženje za interpretaciju baštine Interpret Europe.
– Radi se o edukaciji koja je u Republici Hrvatskoj poznatija od 2018. godine, sa 40 sati po točno unaprijed detaljno osmišljenom i razrađenom rasporedu, sa zahtjevnim zadacima, vježbama i izazovima pred kojima su se našli turistički vodiči Zadarske županije, rekla je Zrilić, magistra ekonomije, smjer turizam.
Interpretacija u Hrvatskoj postaje popularna, teško je ispripovijedati priču. Posebice danas kad nam je na internetu sve dostupno, kaže ona, možemo o svemu vidjeti kratke filmove, pogledati fotografije.


Svi moraju razumjeti interpretatora
– Prije to nije bilo tako. Informacije su se tražile u knjižnicama i arhivima. Danas je sve dostupno na dva klika. Stoga je interpretacija izazov. Ključ interpretacije baštine, bilo prirodne, bilo kulturne, su ljudi koji u konačnici pridonose i njezinoj zaštiti, navodi Zrilić.
Radnom atmosferom i sadržajem tečaja svi polaznici su i više nego zadovoljni, čemu je pridonijela pozitivna energija trenerice Ivane.
– Polaznici tečaja prepoznali su kako im edukacija može pružiti mogućnost da postanu još bolji vodiči, kako mogu usavršiti svoje vještine i postati interpretatori baštine, koji će potaknuti naše goste na akciju, probuditi u njima svijest očuvanja prema baštini i napraviti doživljaj na destinaciji koju posjećuju, te će svojim pozitivnim iskustvom potaknuti prijatelje i rodbinu da posjete baš taj lokalitet, jer su upravo kod nas imali drugačije vodiče, vodiče interpretatore baštine, naglasila je Zrilić, koja govori sedam jezika.




Učenje i vježbe na terenu
Edukacija je započela otkrivanjem drugačije vještine vođenja i uključivanja posjetitelja u priču u prostorijama Zavičajnog muzeja, gdje je polaznike oduševila priča o potopljenom brodu kod Gnalića, no i naizgled obični predmeti poput svjetiljke, kofera, žlice koji čine dio postava biogradskog muzeja.
Drugog vikenda polaznici edukacije nadograđivali su stečene vještine u novom biogradskom TIC-u, no i bavili se oživljenom poviješću te raznim ulogama koje vodič može zatrebati upravo na Vranskom jezeru i na Kamenjaku. Otkrili su i kako im mentalne mape mogu pomoći kod pripreme i vođenja, objašnjava Zrilić.
Zadnjeg, petog dana predviđeno je vrijeme za interpretacijske govore polaznika edukacije.
– Svki polaznik će pokazati vještine koje je naučio tijekom protekla dva vikenda, te kako da baš njegov fenomen/atrakcija/priča ostavi svoju poruku i prenese na posjetitelje jedinstvenu osobitost koju upravo u sebi skriva, zaključila je Zrilić.


Čovjek uči dok je živ
S obzirom da sam licencirani turistički vodič za Zadarsku županiju s velikim zanimanjem sam se prijavila na edukaciju. Vježbe koje smo do sada odradili jako su bile zanimljive, da počnemo doživjeti kulturnu baštinu na drugačiji način, te dajemo jednu veću notu doživljaja-trenutka za gosta, poručila je Silvija Fošnjar.
– Čovjek uči dok je živ. Tako sam i ja odlučila ići na tečaj. Naša predavačica Ivana Zrilić nas je s puno znanja, energije i entuzijazma naučila interpretacijskim vještinama kako bismo na najbolji način mogli pokazati gostima biogradsku baštinu. Zabavili smo se, puno naučili, nasmijali i ponijeli lijepe utiske s tečaja, kazala je Zrinka Buktenica Mikšić.


Sve o Biogradu, Biograjcima i Biograjkama
Osim što imamo priliku bolje upoznati Biograd na Moru, koji smo do sada uzimali zdravo za gotovo, zahvaljujući interpretacijskim tehnikama svakodnevno otkrivamo oko nas nove sitne, naizgled beznačajne stvari, doslovce na svakom koraku kroz Biograd, a sve one kriju neku priču i poruku o Biogradu, Biograjkama i Biograjcima i baštini koju su nam ostavili, kazao je Ivica Škriljevečki.
Polaznica edukacije Rebeka također je vrlo zadovoljna naučenim.
– Edukacija je bila zabavna i interaktivna te sam prikupila mnogo korisnih savjeta koje ću moći primjenjivati kako u radu, tako i u životu. Neopisivo mi je drago da sam pohađala ovu edukaciju i vrijeme potrošeno na nju je bila ogromna investicija u sebe. Veliko hvala trenerici na zanimljivom programu i predivnom iskustvu, zahvalila je Rebeka