Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Mate Dušević i Josip Pavlica šampioni Dana maslina

01.05.2021. 09:51


23. Međunarodni dani masline Zadar održani su jučer na Vitrenjaku ispred JK Uskok.
Pozdravnu riječ uputio je predsjednik Udruge prehrambenih tehnologa biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, Benito Pucar.
– Iznimno mi je drago što je prikupljeno 120 uzoraka maslinovih ulja. Ono što je jako važno jest da je od 120 uzoraka, njih 115 u kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja. To znači da su naši maslinari naučili kako proizvoditi ekstra djevičansko maslinovo ulje jer ćemo jedino s kvalitetom moći parirati uvoznim uljima, istaknuo je Pucar i izrazio žaljenje zbog nemogućnosti održavanja humanitarnog maslinarskog marendina, okruglog stola na kojem se raspravlja o stručnim temama vezanim uz maslinarstvo i uljarstvo, prezentacije i vođenih degustacija maslinovih ulja, tradicionalnog natjecanja u kuhanju žgvaceta te stručnog izleta, uslijed nepovoljnih epidemioloških uvjeta.


Humanitarni karakter
Naglasio je i humanitarni karakter manifestacije, budući da će maslinova ulja preostala nakon kemijske i senzorske analize ove godine donirati Domu za odrasle osobe Sv. Frane u Zadru.
Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Šime Mršić, čestitao je organizatorima što su, unatoč pandemiji koronavirusa, uspjeli održati kontinuitet natjecanja.
– Svi znamo koliko je važna ova manifestacija za Zadarsku županiju, iako je međunarodnog karaktera. Kada je u pitanju maslinarstvo u Hrvatskoj, premda smo mediteranska država, nažalost ne proizvodimo dovoljno maslina i posljedično maslinovog ulja za svoje potrebe. Isto tako, potrošnja maslinovog ulja, barem po onim statističkim podacima koji govore o dvjema litrama po stanovniku negdje je na polovini razine potrošnje na razini EU. Svi koji žele unaprijediti svoju proizvodnju i konkurentnost, naravno, mogu se javljati na mjere ruralnog razvoja, kazao je Mršić i čestitao svima koji su dobili odličja i zaželio puno uspjeha svima u budućnosti.
Župan Zadarske županije, Božidar Longin srdačno je sve pozdravio uz napomenu kako je i on, kako kaže, skromni maslinar.
Također, izrazio je žaljenje što se manifestacija već druge godine održava pod okovima pandemije.
– Mi znamo da je uzgoj maslina na ovom području tradicionalna poljoprivredna djelatnost, još od antičkih vremena zbog našeg ponajprije plodnog tla, ali i naše klime i općenito povoljnih ekoloških uvjeta. Naša županija daje veliki značaj i potporu proizvodnji maslinovog ulja. Vrlo sam ponosan na pomake koje smo napravili, posebice kada je riječ o ekološkim uvjetima. Naša su ulja itekako prepoznata na tržištu i probijamo se polako i na inozemna tržišta. Niču uljare, i to vrhunske, moderne uljare, kazao je Longin i zaključio kako svojim kapacitetima ne možemo konkurirati strancima, ali kvalitetom itekako možemo zbog čega je iznimno ponosan.
Naposlijetku je svima zaželio puno uspjeha, još jednom čestitao nagrađenima i, u skladu s trenutačnom situacijom, svima zaželio mnogo zdravlja.


Godišnje nagrade
Uslijedila je dodjela godišnjih nagrada i priznanja Dana masline. Priznanje »Dr. sc. Ante Medin« za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu, dobiva dr. sc. Sandra Petričević, a nagradu je uručio prof. dr. sc. Ante Kolega Bage.
Sandra Petričević radi u Veterinarskom zavodu Split. Njezin osnovni znanstveni i stručni interes su kvaliteta maslina i maslinovog ulja, senzorska analiza i metode kontrole hrane te sustavi osiguranja kvalitete. Voditeljica je profesionalnoga panela za ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja Zadružnog saveza Dalmacije, te stalno radi na edukaciji ocjenjivača i potrošača po pitanju kvalitete maslinovog ulja. Članica je odbora za oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla za maslinova ulja pri Ministarstvu poljoprivrede RH.
Priznanje »Stanko Ožanić« uzorni maslinar, dobio je Ante Vulin, a nagradu je uručio Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije.
Naime, Ante Vulin, po zanimanju dipl. ekonomist i uspješan poduzetnik, nastavio je obiteljsku tradiciju bavljenja maslinarstvom. Cilj Ante Vulina je proizvoditi organsko, tj. ekološko ulje pa koliko ga bude. Uz to rado eksperimentira i u sadnji različitih sorti i proizvodnji ulja od različitih sorti i u različitim kombinacijama. Danas obrađuje ukupno 980 stupi maslina različite starosti i sortimenta.
Priznanje »Maslinarsko srce« za osobito postignuće u maslinarstvu i uljarstvu dodijeljeno je Mariju Ljubičiću, a nagradu mu je uručio Benito Pucar, predsjednik Udruge.
Mario Ljubičić diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu smjer voćarstvo-vinogradarstvo 1971. godine. Nakon diplome vraća se u Zadar gdje se zapošljava u Poljoprivrednom kombinatu Zadar, prvo kao tehnolog za voćarstvo, a kasnije radi kao upravitelj poljodobra Baštica. Tijekom rada, kao tehnolog voćarstva, sudjelovao je u podizanju brojnih višegodišnjih nasada bresaka, nektarina i jabuka. Također je vodio podizanje tada najvećeg nasada površine 200 hektara višnje maraske na Vlačinama.
– Šezdesetih i sedamdesetih godina prve stručne korake u maslinarstvu našeg područja ostvario je dip ling. Mladen Vojković Njegov posao je nastavio Mario Ljubičić, koji je svojim nesebičnim radom i stručnim znanjem postavio temelje suvremenog maslinarstva na prostoru Zadarske županije. Zbog toga ova nagrada odlazi u prave ruke, istaknuo je Pucar.




Maslinarska nada 17-godišnji Darijo Matešić
Priznanje »Maslinarska nada Zadarske županije« za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu, dobio je Darijo Matešić, dok mu je nagradu uručio Mate Dušević, maslinarska nada Zadarske županije 2019 godine.
Darijo Matešić rođen je 2004. u Zadru. Svoje prve životne korake napravio je u Lunu. Odrastajući u obitelji Dalide i Marina, rano je ušao u svijet maslinasrtva. Učeći uz oca Marina, već sa šestaest godina zaradio je prvu dnevnicu kao rezač maslina. Na maslinarskoj manifestaciji u Peljuzica Sukošan 2020. osvojio je titulu šampiona.
Priznanje »Zlatno Maslinarsko pero« za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva, dobila je Meri Šilović, nagradu joj je, uz prigodan govor, uručio Nedjeljko Jusup, član organizacijskog odbora i Predsjednik Ocjenjivačkog suda za godišnja priznanja Dana masline Zadar 2021.
Meri Šilović, rođena je u Splitu, cijeli radni vijek provela je u redakciji Slobodne Dalmacije.
Nakon što je, uz reporterski posao, nekoliko godina uređivala uspješan prilog Vino u Slobodnoj Dalmaciji, od 2009. godine je do danas glavna urednica Masline, najutjecajnijeg i najprodavanijeg časopisa za maslinare i ljubitelje maslinova ulja u svim državama na istočnoj obali Jadrana.
U kategoriji pakovine – 5 najboljih maslinovih ulja nagrađeni su: OPG Koruna – Božo Surać, Zadar (99,75), OPG Lupić, Bale (99,70), OPG Marija Ipša »Casa Maršić«, Oprtalj (99,65), OPG Josip Kulaš, Biograd (99,55), Loredana Krbavčić, Buzet (99,50).
Nadalje, za kategoriju otvorena ulja – 5 najboljih maslinovih ulja nagrade je uručio Šime Mršić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, a nagrađeni su Đani Lubiana (99,65), Olimpija Polača (99,60), OPG Petar Gurlica, Damir Gurlica, Škabrnja (99,50), Šimonović Aldo Raphael, Višnjan (99,45), Malić Drago, Sukošan (99,45).
Također, dodijeljena je nagrada uljarama u kojima su se preradila šampionska ulja, a nagrade je uručio župan Zadarske županije, Božidar Longin.
Uljara u kojoj je prerađeno ekstra djevičansko maslinovo ulje u kategoriji Pakovina je uljara Kap po kap iz Ljupča čiji je vlasnik Tonči Dušević. Uljara u kojoj je prerađeno ekstra djevičansko maslinovo ulje u kategoriji otvorena ulja je uljara Nadin vlasnika Željka Vrsaljka.
Šampion u kategoriji pakovina je OPG Mate Dušević iz Ljupča s 99,80 bodova, a šampion u kategoriji otvorena ulja je Josip Pavlica iz Zadra s 99,70 bodova.