Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Odgojna komponenta nastavničkog rada svedena na minimum

01.05.2021. 07:48


Povodom praznika rada kontaktirali smo predstavnike sindikalnih organizacija iz Zadarske županije, kako bi nam prokomentirali stanje radničkih prava i probleme koje je uzrokovala pandemija koronavirusa.
O stanju u obrazovnom sektoru razgovarali smo s Jerom Bilanom, nastavnikom u Pomorskoj školi Zadar i sindikalnim povjerenikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama za Zadarsku županiju.


Korona izazvala velike probleme
Specifična situacija u kojoj su se našli nastavnici i učitelji, donijela je sa sobom mnoge probleme i izazove. Bilan nam kaže kako je izrazito nezadovoljan činjenicom da prosvjetni radnici, iako ostvaruju bliske kontakte s velikim brojem učenika i kolega, nisu cijepljeni u prvoj prioritetnoj skupini, zajedno sa zdravstvenim djelatnicima.
– Iako djeca i mladi ne obolijevaju tako često od virusa COVID – 19 kao odrasli, osoblje odgojno – obrazovnih institucija trebalo je biti cijepljeno na početku kampanje. Tim se potezom mogla izbjeći situacija u kojoj se trenutno nalazimo, a to je da djeca duži vremenski period provode u sustavu učenja na daljinu, te time gube rutinu i navike učenja, koje su prethodno stekli, objašnjava Bilan te ističe kako on i njegove kolege još uvijek nisu došli na red za cijepljenje.
– Osoblje odgojno – obrazovnih institucija direktno je pogođeno problemima koje je uzrokovala pandemija koronavirusa. Iako je cijepljenje prosvjetnih djelatnika u nekim županijama već počelo, ja još uvijek nisam dobio informaciju kada će na red doći prosvjetari iz Zadarske županije.


Kompenzacija troškova za rad od kuće
Predstavnici školskog Sindikata Preporod, koji okuplja djelatnike osnovnih i srednjih škola, potkraj protekloga tjedna su se sastali s ministrom Radovanom Fuchsom. Predstavnici Sindikata iznijeli su nekoliko pitanja koja trenutno muče prosvjetare, koji su se većinom pojavili zbog paralelnog odvijanja nastave uživo i online. Preporod traži da se zaposlenicima škola refundira novac za režije, jer odvijanje nastave prema A i C modelu iziskuje veće režijske troškove za električnu energiju i prijenos podataka internetom. Sindikat predlaže isplatu od deset kuna po danu za te troškove. Profesor Bilan slaže se s idejom da se dodatak isplati samo onim nastavnicima koji prilikom rada troše vlastite resurse.
– Ukoliko neki od mojih kolega nastavu, iz praktičnih razloga, održavaju iz školskog kabineta, tada ne mislim da im treba ikakav dodatak pošto troše školske resurse. Ukoliko rade od kuće i taj rad iziskuje veću potrošnju interneta i električne energije, tada smatram da bi se trebao utvrditi okvir prema kojem bi im se kao dodatak na plaću isplatio određeni iznos namijenjen refundiranju povećanih troškova. Ja na primjer, za rad koristim opremu koju smo u školi dobili u suradnji Europske unije i Ministarstva znanosti. Dodatnih troškova interneta nemam, jer koristim neograničeni paket prijenosa podataka, objašnjava Bilan.




Ocjenjivanje preko ekrana
Nedavno je širu javnost zaintrigirala informacija o jednoj profesorici iz Veterinarske škole u Zagrebu, koja je od učenika je tražila da glave tijekom ispitivanja pokriju ručnicima, kako bi bila sigurna da ne varaju na ispitivanju. Roditelji učenika koji su prošli odgovaranje, cijeli su slučaj prijavili ravnateljici škole, Agenciji za odgoj i obrazovanje, prosvjetnoj inspekciji i Ministarstvu obrazovanja. Profesor Bilan smatra, kako unatoč činjenici da profesori ne mogu biti potpuno sigurni da učenici ne varaju na ispitu, ne treba odustati od takvog načina rada.
– Upravo su zbog nedostatka odgojne komponente u nastavi na daljinu, učenici postali manje svjesni važnosti kvalitetnog rada i pridržavanja pravila. Prepisivanje i varanje na ispitima nije nova stvar, koja se intenzivirala zbog rada na daljinu. Učenike i subjekte obrazovnog sistema treba obrazovati o važnosti kvalitetnog rada i truda, te objasniti nultu toleranciju na prepisivanje. Problem je širi od samog ispitivanja na daljinu. U našoj kulturi ne postoji dovoljno razvijena svijet o nultoj toleranciji na prepisivanje i varanje na ispitima. Ali i tome se može stati na kraj. Programi u kojima odnedavno radimo, mogu se formulirati na način da se tijekom ispita učenicima šalju različita pitanja o ispitnom gradivu, kako bi se smanjio okvir mogućnosti u kojem mogu pripremiti šalabahtere. Program koji mi koristimo u Pomorskoj školi također ima opciju slanja nasumičnih pitanja učenicima, kako bi im se otežalo pamćenje ispitnih pitanja i smanjila mogućnost za varanje na ispitu. Tako da usmeno propitivanje apsolutno ima smisla, zaključuje Bilan.


Praznik rada bez svečanog obilježavanja
– Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, nismo u mogućnosti tradicionalno obilježiti Međunarodni dan rada. I nastavnicima i učenicima teško pada razdvojenost i izostanak učenja u školi. Drago mi je da su se barem maturanti vratili u školske klupe. Siguran sam da je i nedostajala nastava uživo i druženje s kolegama nakon nastave. Na stranu s učenjem i pripremama za maturu. Pažnju treba obratiti i na mentalno zdravlje mladih, kojima teško pada nemogućnost druženja s vršnjacima, objašnjava Bilan.


Bulić: Orijentacija na zapostavljene probleme
Pravni povjerenik u Teritorijalnom uredu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Zadar, Goran Bulić, rekao nam je kako, se unatoč pandemiji i svim promjenama i problemima koji su s njom došli, kontinuirano radi na unaprjeđenju prava radnika i poboljšanju kolektivnih ugovora.
– Središnjica SSSH – a i svi ogranci, unatoč situaciji s pandemijom neumorno rade na poboljšanju prava radnika i sklapanju kolektivnih ugovora, koji služe napretku radnih uvjeta. U situacijama kada se u gospodarskim organizacijama ne nudi sklapanje kolektivnog ugovora, ustrajno potičemo kolektivno pregovaranje, kako bi se zaštitila prava radnika, osigurale pristojne plaće, otpremnine i materijalna prava radnika, rekao nam je Bulić, te istaknuo kako je problem pandemije koronavirusa dio poslodavaca u Hrvatskoj iskoristio kako bi zanemario svoje obveze prema zaposlenicima.
– Niz poslovnih subjekata iz raznih gospodarskih grana lošije je poslovao u vremenu pandemije, što se izravno odrazilo na kršenje prava radnika. Zbog situacije u kojoj se nalazimo pregovori su otežani, te se događaju u vremenu kada se povoljnija prava radnicima teško mogu zagarantirati. Mi u SSSH – u se nadamo kako će se nakon pandemije, borba za prava radnika intenzivirati, te kako će se na papir staviti svi oni problemi, koji su zbog pandemije koronavirusa gurnuti u drugi plan, poručuje Bulić, te zaključuje kako se nada što skorijem početku pregovora s Vladom oko izmjena Zakona o radu, kako bi se razmotrilo poboljšanje postojećih i uvođenje novih rješenja za što bolje i kvalitetnije ostvarivanje radničkih prava.