Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Planira se energetska obnova zgrade vrijedna oko 5 milijuna kuna

01.05.2021. 09:28


Srednjoškolski đački dom u Zadru u narednih će nekoliko godina, ako sve prođe po planu, biti potpuno obnovljen. Iz uprave Doma nadaju se što skorijem početku energetske obnove zgrade i prelasku na grijanje prirodnim plinom, obnovi soba i kupaonica, ugradnji solarnih panela i rekonstrukciji ulaza u zgradu te uređenju recepcije.
O planovima za obnovu te životu i radu u pandemiji, razgovarali smo sa Stipicom Radošem, ravnateljem Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru.


Uređenje okoliša, fitnes dvorište, novi ulaz
Kako bi prostor oko Doma izgledao što privlačnije za učenike i sportaše, koji preko ljeta borave u Domu počinje krajobrazno uređenje vrta i okoliša oko ulaza.
– U dvorištu ispred Doma planiramo uređenje vrta, sadnju cvijeća i uređenje staze. Planiramo i fitnes dvorište jer naše prostorije osim učenika koji stanuju u Domu, koriste i vrsni sportaši iz zemlje i inozemstva, koji su gosti Doma u ljetnim mjesecima. Iako imamo igralište iza zgrade, planiramo postavljanje dva betonska stola za stolni tenis i dvije univerzalne sprave za fitnes. Postaviti ćemo i mrežu za badminton. Osim osuvremenjivanja sportske opreme, planiramo i postavljanje nadstrešnice s rampom za bicikle i električne romobile. Svi će se radovi izvesti koristeći ekološki prihvatljive materijale. Sljedeći projekt na kojemu radimo, za koji preostaje potpisivanje ugovora je renovacija recepcije i ulaza u zgradu. Trenutno u Domu postoji improvizirana recepcija, u hodniku, kod ulaza u zgradu, koja je pregrađena PVC stolarijom, koja nije estetski ni funkcionalno aekvatna za djelatnike i korisnike Doma. Nadamo se što skorijem početku radova, kako bi dobili moderan i privlačan ulaz u Dom, objašnjava Radoš.


Ove zime grijanje prirodnim plinom
U sklopu projekta, koji obuhvaća energetsku obnovu zgrade i prelazak na ekološki prihvatljivije korištenje energije, planira se skori prelazak na grijanje prirodnim plinom, sanacija vanjske ovojnice zgrade i ugradnja fotonaponskih centrala na krovu zgrade. U strojarski projekt ulazi osuvremenjivanje sustava centralnog grijanja, praonica rublja, peglaonica i kuhinja. Stari sustav centralnog grijanja i kotlovnice, koji je rađen 60- ih godina prošlog stoljeća, Dom je na godišnjoj razini koštao oko 95.000 kuna, a za obnovu sustava trebalo bi uložiti dodatnih 75.000 kuna, što je dugoročno financijski i ekološki neisplativo.
– Aktivno se natječemo za projekte u sklopu inicijative Zelena Europa 2021. – 2027. godine, u suradnji sa Zadarskom županijom i agencijom Zadra Nova, s kojima imamo plodnu i kvalitetnu suradnju. Već smo predali potrebnu dokumentaciju za projekt kompletne energetske obnove zgrade. Investicija vrijedi oko 5 milijuna kuna. U prvome dijelu obnove planiramo kompletnu obnovu fasade, s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i razboritog korištenja energije. U cijeloj zgradi trenutno i dalje koristimo sustav grijanja na lož ulje, što je apsolutno ekološki neprihvatljivo i financijski neisplativo. Cilj nam je do početka zime ove godine prijeći na grijanje prirodnim plinom, ističe Radoš dodajući kako će se uz planirane uštede prestankom grijanja na lož ulje, projekt otplatiti u razdoblju od oko četiri godine od finalizacije projekta.




Ugradnja solarnih panela, obnova soba i kupaonica
– Važno je istaknuti i smanjenje emisije ugljičnog dioksida, do kojeg će doći prelaskom na ekološki prihvatljivije grijanje. Prelazak na prirodni plin idealna je podloga za projekt »Solarni sustav« za toplu vodu i »Fotonaponska centrala« od 50 Kw za samostalnu proizvodnju struje. U idealnoj smo situaciji što se tiče ugradnje solarnih panela, jer je krov zgrade potpuno funkcionalan i prihvatljiv za takvu namjenu te bi uspjehom projekta mogli proizvoditi više električne energije nego što možemo potrošiti. Tako bi se značajno smanjili troškovi, jer želimo da se za sustav grijanja vode u stopostotnom kapacitetu koristi struja koju sami proizvedemo, kaže Radoš.
Osim energetske obnove i prelaska na ekološki prihvatljivije i učinkovitije poslovanje, u Domu se nadaju što skorijoj realizaciji projekta obnove soba i kupaonica. U sklopu projekta planira se sanacija kupaonica, ugradnja ventilacije i aparata za hlađenje te promjena instalacija i radijatora.
– U prvoj fazi projekta obnove soba planira se probno uređenje osam soba, po vertikalnom principu, što predstavlja jedan od najzahtjevnijih dijelova projekta, jer se tek treba utvrditi raspored vodovodnih instalacija i cijevi za grijanje unutar zgrade. Nadamo se da ćemo uspjeti provesti obnovu kako bi sve sobe bile dvokrevetne, s vlastitim kupaonicama i sustavom hlađenja. Vrlo nam je teško naći partnera za provedbu ovako velikog i kompliciranog projekta. Prvih osam soba poslužit će nam kao ogledni primjer za daljnju obnovu zgrade. Osim soba planiramo i sanaciju stropne konstrukcije restorana, koja je građena 1989. godine, te funkcionalno i estetski ne odgovara potrebama Doma. Dio financijskih sredstava za sve navedene projekte dolazi iz proračuna institucije, a ostalo od partnera na lokalnoj i nacionalnoj razini, navodi Radoš.


Turistička djelatnost, dolazak mladih sportaša
Srednjoškolski đački dom u Zadru, osim pružanja smještaja učenicima i studentima, registriran je i za turističku djelatnost, u sklopu koje se orijentira na prihvat velikih skupina, najčešće mladih sportaša, koji tijekom ljetnih mjeseci, kada su djeca na praznicima, borave i jedu u Domu.
– Osim pružanja smještaja učenicima i studentima, Dom je registriran za dodatnu djelatnost – turistički smještaj. U ljetnim mjesecima, kada su korisnici Doma na ljetnim praznicima, Dom ugošćuje grupe od minimalno 50 ljudi iz zemlje i inozemstva. Nadamo se da ćemo usprkos pandemiji, uspjeti ostvariti neke od najavljenih posjeta, kao što su dolazak mladih nogometaša iz Akademije poznatih nogometaša Marka Babića i Petra Krpana. Oko 100 nogometaša, koji bi trenirali na terenima u Škabrnji kod nas bi bili na spavanju i prehrani. Nadamo se i dolasku mladih karataša, u organizaciji kluba iz Svete Nedelje, koji organizira međunarodni ljetni kamp, zatim dolazak mladih u sklopu organizacije europskog kampa Hrvačkog kluba Zadar, dolazak mađarskih vaterpolista i sportaša iz Ukrajine i Poljske, najavljuje Radoš istaknuvši kako je ovo i lijepa promocija za grad i županiju.


Suradnja s KK Zadrom
Dom aktivno surađuje sa Košarkaškim klubom Zadar, čiji su juniori često na smještaju u Domu. Duga je tradicija suradnje s klubom čiji su perspektivni košarkaši često bili stanari Doma. Poznati košarkaši Stojko Vranković i Ćuko Blažev, bivši stanari Doma, donirali su pet velikih kreveta za mlade košarkaše, kaže Radoš.


Virus se nije probio u Dom
– Vrlo sam zadovoljan činjenicom da se virus nije probio u Dom. Imali smo naravno slučajeva kada bi učenici, po povratku od kuće imali simptome koji podsjećaju na COVID-19. Za takve smo slučajeve opremili dva apartmana, gdje bi djeca boravila. Poštujemo sve epidemiološke mjere i želim pohvaliti zaposlenike i djecu zbog napora u poštivanju mjera. Ipak tu boravi 300 učenika i radi 40 zaposlenika, ističe Radoš.


Humanitarni angažman
Učenici Doma u Zadru redovito pomažu onima u potrebi. Angažirani su u volonterskim akcijama, a pomogli su i stradalima u potresu u Banovini.
– Sve što radimo je za bolji standard i dobrobit djece, naročito one koja ne žive u Zadru. Naš Dom ima klauzulu prema kojoj se u situaciji kao što je ova, kada djeca kontinuirano ne borave u Domu, umanjuje iznos troška stanarine za 30 posto. Ponosni smo i na kreativne snage naših učenika koji pišu u časopisu Mirta. Volio bih pohvaliti djecu, koja su socijalno angažirana i spremna pomoći. Dom je, tijekom pandemije koronavirusa, donirao oko 100.000 kuna Općoj bolnici Zadar u dekama i posteljini. Djeca su zajedno s odgojiteljima vozila donacije u bolnicu i u zadarski azil za pse. Nakon potresa u Banovini sami smo obiteljima koje su bile smještene u županiji vozili donacije i odjeću koje su prikupili naši učenici, navodi Radoš.


Maturanti se vratili u Dom
Pošto je donesena nova odluka o povratku maturanata u školske klupe, učenicima, koji u Domu borave jer pohađaju praktičnu nastavu, pridružilo se oko 50 maturanata.
– Veliki broj naših učenica, koje su trenutno na praksi, njih oko 25 uče za medicinske sestre, nekoliko momaka uči u Strukovnoj i Obrtničkoj školi. Drago mi je da se i dio maturanata vratio u Dom. Iznimno smo ponosni na činjenicu da se djeca iz zemlje i inozemstva interesiraju za učenje u Zadru i boravak u Domu, zaključuje Radoš.