Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Trideset bijelih svijeća za trideset godina bez Franka

01.05.2021. 13:30


Udruga specijalaca Domovinskog rata Poskoci, u povodu 30 godina pogibelji Franka Lisice, organizirala je paljenje svijeća u njegovu čast, na križaju Ulice Franka Lisice i Ulice Ante Starčevića u Zadru. Na obilježavanju su sudjelovali i pripadnici iz drugih braniteljskih udruga, Policijske uprave zadarske, navijači te obitelj i prijatelji poginuloga Franka Lisice, koji je ubijen 2. svibnja 1991. godine u 23. godini života. Lisica je bio druga žrtva Domovinskoga rata u Hrvatskoj i prva žrtva u Zadarskoj županiji.
U njegovoj ulici sinoć zapalilo se mnoštvo svijeća, ali trideset bijelih zapaljeno je kao simbol trideset godina od Frankove žrtve.
Okupljenima se prvo obratio Marin Lisica, brat pokojnog Franka, koji je u ime obitelji izrazio zahvalnost i potporu svima koji su se okupili na obilježavanju.
– Posebno bih se zahvalio Poskocima i svim članovima udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, na inicijativi da 30. obljetnicu obilježimo paljenjem svijeća i sjećanjem na Domovinski rat, poručio je Lisica.
Paljenju svijeća nazočili su i gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin, koji je poručio kako su sjećanja na rat živa i nakon trideset godina. Istaknuo je kako na mladima ostaje svijet, te kako oni trebaju njegovati uspomenu na poginule u Domovinskom ratu.
– Simbolično smo se okupili na početku ulice koja nosi Frankovo ime kako bismo poručili da njegova žrtva i žrtva svih onih koji su dali život za svoju zemlju ne smije biti zaboravljena, rekao je Longin.
Za kraj, Željko Bonato, predsjednik Udruge specijalaca Domovinskog rata Poskoci, zahvalio je mladima i suborcima koji su se okupili na komemoraciji. Poručio je kako žrtva koju je Franko Lisica dao za državu nikada neće biti zaboravljena.
Možda mali, ali značajan dokaz za to upravo je svijećama osvijetljena ulica koja nosi njegovo ime.