Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Održana Smotra folklora Zadarske županije

01.06.2019. 14:11
Održana Smotra  folklora Zadarske  županije


Prva večer Smotre folklora Zadarske županije održana je u  četvrtak navečer. Sudionici Smotre okupili su se pred crkvom Gospe od  zdravlja odakle je raspjevana povorka krenula prema Trgu Petra Zoranića gdje je održana Smotra. 
Nastupilo je petnaest kulturno-umjetničkih društava koja su najvećim dijelom iz dinarskog područja Zadarske županije, KUD Sv. Luka  iz Škabrnje, KUD Ivan Goran Kovačić iz Bibinja, KUD Zadarski tanac iz  Zadra, KUD Sv. Nikola iz Božave na Dugom otoku, KUD Gradina iz Polače, Udruga za očuvanje i promicanje običaja i tradicije Poljica iz Poljica Brig, Gospa Lurdska KUD Branimir iz Benkovca, KUD Žegar iz  Žegar, KUD Vila Velebita iz Jasenica, KUD Vinac iz Stankovaca, KUD  Vukšić iz Vukšića, KUD Luzarica iz Pridrage, KUD Sidraga iz Tinja,  Udruga Sv. Kata iz Zemunika, te KUD Carza iz Poličnika.


 Pjevanje pod bas, u drito, samačko pjevanje, groktanje, orzanje te kolo šetnja, stupac, kukulešće.. ili svirka dvojnica, dipli s mihom… zainteresirali su mnogobrojnu domaću i stranu publiku. Stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Joško Ćaleta i dr. sc. Tvrtko Zebec za glazbenoplesni izričaj i dr. sc. Jasenka Lulić Štorić za nošnju razgovaralo je s  predstavnicima kulturno-umjetničkih društava o njihovim nastupima  za "okruglim stolom", a naknadno će svaki KUD dobiti pismeni osvrt  na svoj nastup.


Druga večer održana je sinoć, a nastupili je 16 KUD-ova i udruga.