Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Predstavljen terminal za javne bicikle

01.06.2019. 18:31
Predstavljen  terminal za javne  bicikle


U petak 31. svibnja 2019. godine na parkiralištu ispred zgrade Novog kampusa Sveučilišta u Zadru kroz zabavno-edukacijski program Rock & Bike predstavljen je terminal za javne bicikle koje će studenti i profesori Sveučilišta u Zadru, putem aplikacije, moći koristiti besplatno. Ostatak građana, kao i turisti, bicikle će moći unajmiti po povoljnim cijenama. 
Naime, Grad Zadar i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA prezentirali su novi sustav za iznajmljivanje bicikala na području grada Zadra, koji će se sastojati od ukupno šest terminala, 16 klasičnih bicikala te osam električnih bicikala postavljenih na šest lokacija. 
Dio sredstava za novi sustav za iznajmljivanje bicikala na području  grada Zadra osiguran je kroz projekt ''CHESTNUT' – CompreHensive  Elaboration of STrategic plaNs for sustainable Urban Transport“, sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav, kojeg je provela Javna ustanova Agencija  za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, te kroz projekt "Zadar e-Bike" za čiju su realizaciju Gradu Zadru odobrena bespovratna sredstva  Ministarstva turizma, iz Fonda za razvoj turizama, temeljem Programa  razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini. 
U sklopu samog programa predstavljanja terminala koji je, osim ispred zgrade Novog kampusa Sveučilišta u Zadru, postavljen i kod studentske menze na Poluotoku, svi posjetitelji zabavili su se probajući  „odvoziti“ biciklistički poligon s „pijanim naočalama“, moglo se iskusiti  prevrtanje automobila u simulatoru HAK-a, bio je organiziran i besplatan roštilj, a za glazbeni dio bili su zaduženi članovi grupe Jimmy Shakers. Također, ovom prilikom, posjetiteljima je podijeljen i vrijedan promo sportski materijal. 
Treba istaknuti kako je upravo eventom Rock & Bike uspješno priveden kraju projekt ''CHESTNUT' – CompreHensive Elaboration of STrategic plaNs for sustainable Urban Transport“ koji je bio odobren za financiranje u sklopu poziva Interreg DUNAV 2014.-2020. Agencija za razvoj  Zadarske županije ZADRA NOVA bila je partner na projektu, a ukupna  vrijednost projekta na području Zadarske županije iznosila je 179.217,84  eura.