Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PODVELEBITSKI PRAVAC Vodospreme, crpne stanice i 45 kilometara cjevovoda koštat će oko 107 milijuna kuna

01.06.2020. 12:43


U tijeku su radovi na velikom projektu u Podgorju, produžetku glavnog magistralnog cjevovoda »Podvelebitski pravac« u općini Starigrad. Projekt obuhvaća rekonstrukciju magistralnog cjevovoda od Maslenice do Starigrada Paklenice, izgradnju vodospreme Starigrad, izgradnju hidrostanice Kruškovac, izgradnju magistralnog i sekundarnog cjevovoda za naselje Kojići, nedaleko centra Starigrada Paklenice.
– Zadovoljni smo dinamikom izvođenja radova, koronavirus nije zaustavio projekt tek neznatno usporio, kazao je Tomislav Matek, direktor Vodovoda d.o.o. Zadar, investitora.
Glavni cjevovod i sekundarna mreža za zaseoke od Koića do Sv. Marije Magdalene podrazumijeva vodospremu Šibuljina te crpne stanice Šibuljina, Kruščica i Čavići-Milovac s dovodnim cjevovodima i tlačnim mrežama.


Lijepa vijest za Podgorce
– U slijedećoj fazi »Podvelebitskog pravca« izgradit će se 30 kilometara vodovodne mreže od Sv. Marije Magdalene preko Barić Drage i Lukova Šugarja do Rudelić Drage u općini Karlobag u Ličko-senjskoj županiji koja će se također opskrbljivati iz rijeke Zrmanje, objašnjava Matek.
Ukupna vrijednost projekta u obje županije iznosi oko 107 milijuna kuna od čega radovi na prvom dijelu projekta iznose oko 35 milijuna kuna, a ostali dio projekta u vrijednosti oko 72 milijuna kuna se priprema za realizaciju korištenjem sredstava EU.
– Izgradnjom ovog podsustava stvorit će se uvjeti za poboljšanje vodoopskrbe naselja Starigrad Paklenica, omogućiti vodoopskrba naselja Tribanj na području Općine Starigrad te Barić Drage i Lukovog Šugarja na području koje pokriva Općina Karlobag, navodi Matek.
Ovo je lijepa vijest za Podgorce, žitelje ispod Velebita od Maslenice do Rudelić Drage u općini Karlobag.
– Ovo su projekti koji spajaju naše dvije županije. Jedan prekrasan kraj koji spaja Velebit i Jadransko more u 21. stoljeću nema vodu i mi smo s ministarstvom i Hrvatskim vodama odlučili kako to riješiti. Moram naglasiti da ovaj cjevovod od Starigrada pa do granice županije nije samo cjevovod, tu će i mala naselja i zaseoci dobiti mjesne mreže, naglasio je Matek.
Radove na hidrostanici Kruškovac i tlačnom cjevovodu izvodi Vodotehnika d.d. iz Zagreba. Vrijednost radova je gotovo četiri milijuna kuna.


Voda znači opstanak
– Izgradnju vodospreme Starigrad s dovodnim i povratnim cjevovodima u iznosu od 10,5 milijuna kuna izvodi Tehma d.o.o. iz Zadra. Vodospremnik Starigrad je zapremine 1.000 prostornih metara, a duljina cjevovoda je tisuću metara, precizirao je Matek dodavši kako je na cjevovodu od Maslenice do Starigrada riječ o promjenama na starom azbestnom cjevovodu u dužini 13.300 metara.
Izgradnju produžetka magistralnog cjevovoda »Podvelebitski pravac« do zaseoka Kojići radove izvodi tvrtka Vodoinstalacija d.o.o. iz Zadra. Riječ je o 2.350 metara cjevovoda, a radovi iznose 3,6 milijuna kuna.
– Na »Podvelebitskom pravcu« postavit će ukupno oko 45 kilometara cjevovoda, istaknuo je Tomislav Matek.
Kako izgleda život bez vodovoda očiti su primjer naselja i zaseoci uz Jadransku magistralu od Koića do Sv. Marije Magdalene. Žitelji, vikendaši i turisti pitkom vodom se opskrbljuju iz bunara i gusterni te od ovdašnjih poduzetnika koji imaju vlastite cisterne kao i iz cisterni Dragovoljnog vatrogasnog društva Starigrad.
– Cilj dovođenja zdravstveno ispravne vode u naselja i zaseoke od Koića do Sv. Marije Magdalene je poboljšanje životnih uvjeta lokalnog stanovništva, smanjenje depopulacije. Voda znači opstanak, istaknuo Krste Ramić, načelnik Općine Starigrad.




Gorljivi zagovornik vodovoda
Projekt je početak kraja žeđi za podvelebitski kraj. U ljetnim mjesecima domaćinstva na tome području opskrbljivala su se pitkom vodom iz cisterni, što je u mnogome ograničavalo i otežavalo život na tome području. Posebno kada govorimo o razvoju turizma.
– Ovo su prvi, konačni napori da se ovi problemi zauvijek riješi, istaknuo je Ramić, gorljivi zagovornik gradnje vodovoda »Podvelebitski pravac« koji je još 2006. godine od Hrvatskih voda naručio studiju razvoja vodoopskrbnog sustava Podvelebitskog pravca.
Općina je izradom studije i idejnog rješenja vodoopskrbnog sustava Podvelebitskog pravca zakotrljala priču koja je sada sasvim oživjela – izvode se radovi.
 


Na 1.600 metara cjevovoda 100 priključaka


U centru Starigrada rekonstrukcija 1.600 metara cjevovoda iznosi 3.280.780 kuna. Riječ je o radovima u Velebitskoj ulici od novog groblja na Brigu Šikića, na obroncima Velebita, do hotela Vicko, Jadranske magistrale i kampa Plantaža. Na 1.600 metara cjevovoda je čak oko 100 priključaka. Općina je ishodila svu potrebnu dokumentaciju, investitor je Vodovod d.o.o. Zadar, a sredstva iz EU fondova.