Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Condura croatica – najbolje sačuvani sredozemni srednjovjekovni brod

Autor: Ivan Stagličić

30.06.2008. 22:00
Condura croatica – najbolje sačuvani sredozemni srednjovjekovni brod

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Danas Hrvati u Brestu mogu na conduru biti posebno ponosni budući da ona predstavlja najbolje sačuvani brod na Sredozemlju iz toga vremena
U sklopu priprema za Međunarodni festival mora i mornara koji se od 11. do 17. srpnja odžava u Brestu, Francuska, i na kojem će nastupiti niz maritimnih sadržaja iz Hrvatske, u Ninu je upriličen prigodni program posvećen brodu condura croatica. Riječ je o tipu broda koji je pronađen u ninskoj laguni i koji predstavlja originalnu tradiciju hrvatske brodogradnje. Brodovi su bili pronađeni 1966. godine i na osnovi njihovih ostataka izrađene su dvije replike od kojih je jedna usidrena u Ninu, a druga će biti prikazana na Festivalu u Brestu. Prije odlaska u Francusku condura je izložena na Višeslavovu trgu u Ninu, gdje je i organizirano posebno predstavljanje ovog broda i čitavog projekta.
Prigodnom programu koji je vodila stručna suradnica za kulturu Grada Nina Marijana Ramov, prisustvovali su i izaslanica zadarskog župana Renata Peroš i gradonačelnik Nina Emil Ćurko, a o pronalasku, restauraciji i konzervaciji brodova govorio je prof. dr. Zdenko Brusić, arheolog koji je pronašao brodove u Ninskoj laguni.
Projekt restauracije condure
– Brod koji možete vidjeti brod je koji se usidrio tu na Višeslavovu trgu i koji će kroz nekoliko dana krenuti na put prema Francuskoj, prema Brestu, gradu u kojem će se za nekoliko dana održati Međunarodni festival mora i mornara i na kojem će se predstaviti Hrvatska s povijesnom flotom u sastavu od jedanaest brodova, kazala je najavljujući program Marijana Ramov, koja je potom pozvala ninskog župnika don Šimu Kevrića da blagoslovi conduru prije dalekoga puta.
O projektu restauracije condure govorio je okupljenima prof. dr. Zdenko Brusić koji se podsjetio svih okolnosti koje ga još od djetinjstva vežu uz grad Nin, u kojem je pohodio osnovnu školu.
– Za Nin me doista puno toga veže, no najviše od svega me ipak veže nalaz broda, condure, za koji sam doznao još kao student, odnosno đak, od privlačkih sabunjara koji su tu vadili pijesak te rekli da se prigodom vađenja pijeska nalaze drveni ostaci, kazao je Brusić.
Kasnije je dr. Brusić otišao pregledati drvene ostatke i uskoro se pokazalo da je riječ o brodovima koji su metodom c-14 datirani u jedanaesto stoljeće.
Condure u floti kralja Tomislava
– Tada je u Zadru u Institutu bio prof. Maštrović koji je podržavao sve naše akcije i kad je saznao da su brodovi iz jedanaestog stoljeća, on je bio sav sretan te je nakon toga krenulo polako istraživanje brodova. Oni su se odmah nazvali condura croatica iako tada hrvatska riječ nije bila baš simpatična vlasti, ali s obzirom na podatke koje smo imali mogli smo ih tako nazvati, podsjetio je prof. Brusić brojne okupljene Ninjane i njihove goste.
Prof. Brusić podsjetio je nadalje i na proces vađenja i konzervacije brodova, koji se odvijao sedamdesetih godina i u kojemu je posebno istaknuo ulogu pokojnog prof. Darka Vilhara. Koncem devedestih godina došlo je do ideje da se naprave replike i to se učinilo u Betini. Danas Hrvati u Brestu mogu na conduru biti posebno ponosni budući da ona predstavlja najbolje sačuvani brod na Sredozemlju iz toga vremena. Condure je spominjao još i car Konstantin Porfirogenet kad opisuje flotu kralja Tomislava, u kojoj je bilo stotinu condura.
Nakon izlaganja prof. Brusića prikazan je i dokumentarni film produkcije HRT-a “Condura croatica”, autorice Ane Dobrović, a okupljene je pjesmom cijelo vrijeme zabavljala i istoimena ninska muška klapa.


Raspjevana “Condura”
U programu je sudjelovala i ninska muška klapa “Condura croatica” koja je svoj prvi nastup imala nedavno na Dan grada Nina. Klapa djeluje pod vodstvom Linde Subotić, a u njoj pjevaju: Tomislav Ljubičić, Marin Sipina, Damir Šalov, Boris Sipina, Davor Stulić, Josip Velčić i Neven Lucin.


Povratak rimskih kipova u Nin?!
Govoreći o ninskim starinama, prof. dr. Zdenko Brusić pozvao je ninskog gradonačelnika Emila Ćurka da pokrene još jednu prezentaciju prebogate ninske baštine.
– Poznato je da je tu iza škole pronađeno u zemlji sedam velikih statua rimskih vladara nadnaravne veličine, kazao je dr. Brusić te podsjetio da su se kipovi tijekom vremena selili po različitim zbirkama uglavnom u Italiji, a sad ih se četiri nalazi u Zadru.
– Mislim da je došlo vrijeme da se njih vrati na svoje staro mjesto, ustvrdio je dr. Brusić, na što su okupljeni odgovorili pljeskom podrške.