Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hoće li Kalmeta popustiti zahtjevima brodara?

Autor: Elza Radulić-Toman

30.06.2008. 22:00
Hoće li Kalmeta popustiti zahtjevima brodara?

Foto: Adam VIDAS



Brodari su također najavili da će u subotu svoje brodove ostaviti privezane i uopće neće isploviti, ukoliko danas ne postignu zadovoljavajući dogovor. Naime, danas u 9 sati zakazan im je razgovor u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture
Udruga hrvatskih  linijskih brodara provela je svoju nakanu, prosvjedovala je zbog nesporazuma s  državom oko cijene goriva i  svoje brodove zadržala sat  vremena u polaznim lukama.  Od ukupno pet brodara okupljenih u ovoj “brzobrodskoj”  udruzi, dva su iz Zadra,  Mia-trade i G&V line, čiji su  katamarani prema otocima  isplovili s jedan sat zakašnjenja. Katamarn “Paula” je  za Rivanj, Sestrunj, Zverinac  i Božavu umjesto po plovidbenom redu u 12.30 isplovio u 13.30 sati. Putnici su  neplanirano čekali na rivi.  Isto se dogodilo i putnicima  koji su putovali na udaljene  otoke Olib, Silbu i Premudu,  jer je “Princ Zadra” iz Zadra  krenuo u 15, umjesto u redovnih 14 sati.
Lenko Garbin, vlasnik tvrtke G&V line kaže da je do  ovoga došlo zato što su brodari izigrani kada su prošle  godine potpisivali nove višegodišnje koncesijske ugovore, koji se razlikuju od  ranijih ugovora, jer u novima  nisu imali razrađen i dio koji  govori o poskupljenju goriva.  Država im je nedavno, prije  mjesec dana ponudila obračun zbog poskupljenja goriva  i to svaka tri mjeseca, no oni  to ne smatraju prihvatljivim, s  obzirom da cijene gorivu rastu svakih 15 dana, što kako  ističu, znatno otežava njihovo  poslovanje. Brodari zapravo  traže novi članak, kao aneks  ugovoru kojim će se regulirati  obveza države da redovno  prati subvencije, odnosno da  se skakanje cijena obračunava automatizmom svaki put  kada cijene goriva porastu do  tri posto.
Na tu temu se razgovaralo  u ponedjeljak u Splitu, u  Agenciji za obalni linijski pomorski promet, no nisu se  našla zajednička stajališta, tako da su brodari jučer zakašnjenjima od sat vremena u  polasku ispunili svoju prijetnju prosvjedom. Riječ je o  brodarima koncesionarima,  članovima Udruge hrvatskih  linijskih brodara, po dva brodara iz Zadra, dva iz Splita i  jednim iz Šibenika. Brodari  su također najavili da će u  subotu svoje brodove ostaviti  privezane i uopće da neće  isploviti, ukoliko danas ne  postignu zadovoljavajući dogovor. Naime, danas u 9 sati  zakazan im je razgovor u  Ministarstvu mora, prometa i  infrastrukture, a vjerojatno će  ih primiti i sam ministar Božidar Kalmeta.
 
__________________________________
Žuvić: Nije pronađen zajednički jezik
Članovi Udruge hrvatskih linijskih brodara i predstavnici  Agencije za obalni linijski pomorski promet, na sastanku u  Splitu nisu našli zajednički jezik oko načina isplate povećanih  potpora zbog stalnoga rasta cijena goriva. Zato su kako je  ustvrdio kap. Mate Vitaljić, predsjednik Udruge, brodovi tvrtki  Split Tours d.d., G. & V. Line d.o.o. iz Dubrovnika, Miatours  d.o.o. iz Zadra, U.T.O. Kapetan Luka iz Krila i Ivante d.o.o. iz  Zlarina, na redovitim brzobrodskim linijama isplovili sa zakašnjenjem.
Ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet kap.  Ivan Franičević naglasio je kako se radi sve da se olakša  položaj brodara koji su suočeni sa stalnim rastom cijena  dizela i eurodizela. Uvažavajući te teškoće Upravno vijeće  Agencije za obalni linijski pomorski promet, na sjednici  održanoj u Zagrebu 29. svibnja 2008., donijelo je odluku o  izvanrednim korekcijama potpore u 2008. godini. Tada je  prihvaćen zahtjev brodara da se obračun obavlja na tromjesečnoj, a ne na godišnjoj osnovi kako je predviđeno  koncesijskim ugovorom između brodara i Agencije za obalni  linijski pomorski promet.
No, članovi Udruge hrvatskih linijskih brodara na sastanku u  Splitu takvo su rješenje ocijenili neprihvatljivim. Također su  odbili i novi prijedlog Agencije da se obračun obavlja svakoga  mjeseca. Umjesto toga zatražili su žurno potpisivanje dodatka  ugovora za održavanje koncesioniranih brzobrodskih linija,  kojim bi se uveo automatizam isplate povećanih potpora svaki  put kad bi cijene goriva porasle za tri posto.
Kako bi se iznašlo rješenje za teškoće s kojima se susreću  brodari te osigurale pouzdane veze hrvatskih otoka s kopnom, danas se održava sastanak svih zainteresiranih u  Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu, stoji u priopćenju koje potpisuje Marijan Žuvić, voditelj Službe za informiranje Agencije za obalni pomorski promet.