Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jahta jarbolom udarila u most Ugljan-Pašman

30.06.2011. 22:00
Jahta jarbolom udarila u most Ugljan-Pašman


Nesvakidašnja pomorska nezgoda dogodila se u srijedu oko 15 sati kod mosta Ugljan-Pašman. Tamo je naime, dvanaestmetarska jahta „Valentina III” zbog nepoštivanja pravila sigurnosti plovidbe prolazeći ispod mosta, udarila jarbolom u most, a potom se nasukala.
Djelatnici Lučke kapetanije Zadar nakon dojave očevica s obližnje jahte „Lerga” krenuli su im odmah u pomoć te su jahtu zajedno s devet članova posade čeških državljana doteglili u luku Lamjana. Jahta je, kako doznajemo, u vlasništvu čarter tvrtke i plovi pod hrvatskom zastavom, a srećom nitko od članova posade nije ozlijeđen.
– Nakon udara jarbolom u most „Valentina III” se nasukala oštetivši listove kormila i propeler, ali se uspjela uskoro sama i odsukati. Nakon toga, bez kormila i propelera plovila je uz pomoć jedara dok nije stiglo plovilo kapetanije – izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture navodeći još kako je sukladno Pomorskom zakoniku, a zbog nepoštivanja pravila sigurnosti plovidbe,   pokrenut je prekršajni nalog protiv 53-godišnjeg zapovjednika J.H.
U ovoj pomorskoj nezgodi most nije oštećen, no dok se ne utvrde i potom otklone sva oštećenja, jahti je izdana zabrana plovidbe.