Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Marcelu zanimaju samo teretni brodovi i “makine”

30.06.2017. 22:00
Marcelu zanimaju samo  teretni brodovi i “makine”


U njezinoj generaciji, kao također jedina djevojka iz svoje generacije u smjeru nautičara, s odličnim uspjehom je maturirala njezina najbolja prijateljica Iva Švorinić iz Sali na Dugom otoku. Nakon završetka studija ona sebe jednog dana vidi na nekom kruzeru
Njezino će ime ostati zlatnim slovima zapisano u povijesti zadarske Pomorske škole jer ona je prva i za sada jedina djevojka koja je maturirala kao tehničarka za brodostrojarstvo u 60 godina od osnivanja ove srednje škole.
Radi se o Marceli Škrokov iz Neviđana na otoku Ugljanu, koja potječe iz obitelji ribara i moreplovaca, što je i predodredilo njezin životni put.
Djed i otac su strojari
– Mi imamo dva broda i bavimo se turizmom. Djed mi je strojar, otac mi je strojar, a brat nautičar. Od malih nogu uvijek sam se motala oko brodova s ocem i bratom i uvijek sam tatu “pilala” da me uči svemu onome što zna, a što je vezano uz brod, more, plovidbu. Posebno su me uvijek zanimali brodski motori, pa sam već kao mala i ja htjela popraviti svaki kvar. I tako je ljubav počela… Kad se trebalo upisati u srednju školu, niti jednog trenutka nisam dvojila. Odmah sam znala – Pomorska škola, smjer tehničara za brodostrojarstvo i to je to. Mene ne zanimaju luke i kruzeri, mene zanimaju samo teretni brodovi i “makine” – kaže mlada maturantica.
Otkriva, potom, kako mama nije baš bila oduševljena njezinom idejom, pa ju je čak odgovarala od nauma, predlažući Hotelijersko- turističku i ugostiteljsku školu ili, pak, neku od gimnazija, a onda se i ona pomirila s Marcelinim izborom.
Na pitanje kakve su na početku bile reakcije profesora i njezinih školskih kolega kada se prvi put pojavila kao jedina djevojka u muškom svijetu, rekla je da je iznenađenje trajalo samo prvi dan, u prvom razredu.
– Već drugi dan je sve bilo normalno. Imala sam super ekipu u razredu i bilo mi je sjajno s mojim prijateljima i kolegama sve četiri godine. Ravnatelj Svetko Perković me gledao kao “suho zlato” kad sam se došla upisati. Bila sam ravnopravna, a iako sam jedina djevojka, nisam imala “popusta” kod profesora. A škola je bila zahtjevna jer smo imali puno fizike i matematike. Sada mi je, naravno, drago da je tako jer sam puno naučila – zaključuje simpatična mlada Marcela dodajući kako je “sve u životu onako kako se postaviš”.
Asistenturu želi odraditi u Tankerskoj
Sada mora odraditi obaveznu asistenturu i vjeruje kako će imati mogućnost to odraditi u zadarskoj Tankerskoj plovidbi jer, kako kaže, ipak, su to domaći ljudi.
Njezina kolegica i najbolja prijateljica Iva Švorinić iz Sali na Dugom otoku jedina je djevojka iz svoje generacije koja je, također, s odličnim uspjehom maturirala u Pomorskoj školi, za smjer nautičara.
– I ja sam bila jedina djevojka u svom razredu. A kad smo trebali ići na obveznu praksu na Kraljicu mora, onda smo Marcela i ja išle u istom “điru”. No, ravnopravno samo radile sve na brodu i držale “gvardiju” – priča uz smijeh Iva.
I njoj je Pomorska škola bila prvi i jedini izbor i nije joj žao. Sada joj je plan upisati Pomorski fakultet i nautiku nastaviti dalje studirati, a nakon prvostupničke diplome voljela bi odraditi kadeturu, pa vidjeti što dalje.
– Školovanje bi svakako voljela nastaviti i završiti pet godina. Za razliku od Marcele, ja sebe jednog dana vidim možda na nekom kruzeru – otkrila je Iva Švorinić.