Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

RAZVOJNI PROJEKTI Potpisano sedam ugovora vrijednih 147 milijuna kuna

01.07.2020. 19:20


Potpisivanjem sedam ugovora ugovaramo projekte koji će obuhvatiti radove na vodoopskrbnim sustavima i sustavima odvodnje na području Biograda na Moru, Zadra, Benkovca, podvelebitskog pravca, te Bibinja i Sukošana, čime će se osigurati najosnovniji uvjeti za naše građane. Naglasak smo stavili na nekoliko projekata aglomeracija s kojima moramo ići u realizaciju, a to su one na području Biograda na Moru, zatim Preko-Kali, aglomeracije Bibinje-Sukošan. Svaki od ovih projekata je prioritet. Vjerujem da ćemo u konačnici dovršiti veliki posao priključenja građana na sustave odvodnje i komunalni sustav, rekao je u pozdravnom govoru dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike prilikom potpisivanja ugovora s Hrvatskim vodama za sustave vodoopskrbe i odvodnje na području Zadarske županije ukupne vrijednosti 146.550.000 kuna, a koje je održano jučer u Kneževoj palači.


Dva aktivna županijska projekta
Potpisivanju su prisustvovali predstavnici brojnih gradova i općina koje će biti obuhvaćene ovim projektom, kao i direktori komunalnih tvrtki.
Ovim projektima trebala bi se konačno urediti i izgraditi oborinska odvodnja naselja Bokanjac u Zadru, a zbog čega kod svake jače kiše ovaj kvart poplavi. Osim toga izgradit će se vodoopskrbni sustav i sustav odvodnje naselja Sveti Filip i Jakov, kao i kanalizacijski sustav Biogradske rivijere – Sv. Filip i Jakov. Hrvatske vode potpisale su ugovor s tvrtkom Vodovod Povljana d.o.o. za izgradnju odvodnog cjevovoda iz VS Smokvina do naselja Dubrovnik. S Vodovodom d.o.o. Zadar potpisan je ugovor o izgradnji vodoopskrbe na području podvelebitskog pravca, s Vodovodom i odvodnjom d.o.o. Benkovac za Vodoopskrbni sustav Benkovca, u Zemuniku će se graditi kanalizacijski sustav, a na području Bibinje – Sukošan sustav javne odvodnje.
Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković rekao je kako na području Zadarske županije imaju dva aktivna projekta uz potporu Europske unije u vrijednosti oko milijardu kuna.


Vodom se treba brižno upravljati
– Međutim, manje zajednice ne mogu čekati novac Europske unije i zato nam je posebno drago što ćemo pomoći ovim gradovima, ali i manjim mjestima kojima ćemo urediti sustave vodoopkrbe i odvodnje. Moramo vodom brižno upravljati i gospodariti te ćemo urediti sustave vodoopkrbe na području Benkovca, čime ćemo rasteretiti Zadar, ali i omogućili daljnji razvoj vodoopskrbe na tom području, rekao je Đuroković. Naglasio je kako su odlučili pomoći i samom Zadru te će urediti oborinsku odvodnju na Novom Bokanjcu. Istaknuo je kako ovim projektima žele omogućiti razvitak dalmatinskog zaleđa, ali i ostanak ljudi na tim područjima.
Zamjenik župana Šime Vicković rekao je kako je se potpisivanjem ovih ugovora osigurava osnovna infrastruktura u nekim mjestima kao preduvjet za bolji život.
– Naš grad i županija okrenuti su turizmu i bez ulaganja u vodovod i odvodnju nema ni ulaganja u turizmu, zaključio je Vicković.
 




Ugovor za uređenje sustava oborinskih voda na Bokanjcu


Budući je gradonačelnik Branko Dukić još uvijek u samoizolaciji, njegov zamjenik Ante Babić potpisao je ugovor o uređenju sustava oborinskih voda na Bokanjcu.
– Izgradnja sustava odvodnje kroz projekt Aglomeracija Zadar-Petrčane naš grad čini velikim gradilištem, ali i donosi svim našim sugrađanima potpunu komunalnu opremljenost po najvišim standardima. Pri ugradnji novog sustava fekalne i oborinske odvodnje, u ukupno 317 gradskih ulica kojim prolazi, postavit će se novi asfalt u cijeloj širini kolnika, u svim ulicama gdje je to god moguće odmah će se izgraditi nogostup, ugraditi optička mreža te rekonstruirati mreža javne rasvjete. Naravno, u istom zahvatu rekonstruirat će se i vodoopskrbna mreža, čime ćemo smanjiti sadašnje gubitke vode, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Babić dodavši kako je u tijeku ponovljeni natječaj za Bokanjac.
Također, idući tjedan, po završetku prethodnog savjetovanja, objavljuju se natječaji za novih 19 projekata na području Zadra, a do kraja srpnja natječaji bi trebali biti raspisani za Petrčane i Kožino.
– Izgradnja sustava odvodnje na čitavom području grada donosi svih našim sugrađanima najviše komunalne standarde u području odvodnje, prometa, uređenih javnih površina i komunalne opreme. Donosi nam čist okoliš i čisto more, ostvarenje programa »Zadra bez crnih jama«, zaključio je Babić.