Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Frane Herenda predstavio slikovnicu i najavio kraj trilogije započete romanom »Soba 909«

01.07.2021. 12:36


Poznati zadarski književnik Frane Herenda u utorak je imao promociju svojih uradaka: slikovnice »1202. Križarska opsada Zadra« i romana »Sedam«, koji je nastavak romana »Soba 909«.
Slikovnica je prilagođena djeci starijoj od osam godina. Za likovni dio zaslužan je umjetnik Tomislav Košta.
– Pošto sam događaj nije pozitivan, bilo ga je teško prilagoditi za djecu. Ideja o pisanju slikovnice je počela nakon što je izašao roman »1202.«, kada su me tete iz zadarskih vrtića zamolile da djeci objasnim povijest Zadra i događaje koji su se dogodili te 1202. godine, objasnio je Herenda i dodao kako je šetao gradom kako bi djeci što bolje prikazao priču, bez da se previše fokusira na nasilne dijelove prošlosti Zadra.


Zadar kao glavni lik
– Fotografirao sam poznate lokacije, gdje djeca često borave, kao što su Morske orgulje i park Vruljica, te sam im prikazao priču u kojoj je Zadar glavni lik. Ispričao sam im o povijesti Zadra i životu kakav je tada bio. Također sam im objasnio i koji su lokaliteti postojali u srednjovjekovno doba na danas dobro poznatim lokacijama u gradu. Čuli su priče o gradskim zidinama, gusarima, blagu i srednjevjekovnih vitezovima. Dio romana, pa i slikovnice je i ljubavna priča između viteza Maja i Kjonije, gospodarice grada i moćne žene iz obitelji Madijevaca. Priča je to o ljubavi i nadi, ali djecu također uči o povijesti Zadra. Ilustracije Tomislava Košte su pomalo stripovske i svima se sviđaju. Mala su umjetnička galerija o povijesti Zadra, kazao je Herenda.
Nakon avanture s tajanstvenom djevojkom, mladi marketing menadžer odlučio se na radikalan zaokret u svom životu. Sedam godina kasnije njegov se život se ne odvija kako je on zamišljao. Otac je dviju djevojčica koji proživljava bolan razvod, a snovi o položaju autsajdera koji uspijeva živjeti mimo korporativnoga svijeta nisu mu se ostvarili. Roman »Sedam« je, nakon romana »Soba 909«, drugo poglavlje priče o pojedincu koji pokušava naći svoje mjesto u suvremenom svijetu, ali i kompromisima, na koje svatko od nas, prije ili kasnije, mora pristati.


O romanu »Sedam«
– Roman »Sedam« je izišao prije pola godine i nastavak je romana »Soba 909«. Radnja romana prati glavni muški lik, koji u egzistencijalnom smislu prolazi sedam smrtnih grijeha. Oba sam romana napisao u jednome dahu i sa minimalnim izmjenama, kazao je Herenda, te dodao kako je osamdeset posto romana »Sedam« napisao u isto vrijeme kad i »Sobu 909«, jer je prvotna ideja bila da te dvije priče izađu zajedno.
– Međutim, zbog potpuno drugog stila priče, do kojeg sam došao, odlučili smo ih podijeliti u dva romana, koja su ispočetka trebala pratiti istu priču iz perspektive dviju osoba, muškog i ženskog lika. Sada čekamo treći dio romana, koji će pratiti priču iz perspektive ženskog lika, zaključio je Herenda.