Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv Marka Kolege

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nije ispunio obvezu podnošenja izvješća o imovinskom stanju
Napravio sam što su tražili i ne znam o čemu se radi. Znat ću više kada dobijem njihovo rješenje, sve promjene tijekom obnašanja dužnosti načelnika Općine sam unosio, pa mi nije problem ni nakon toga je ispuniti, kaže Kolega
Arhiva ZL
Marko Kolega, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na zadnjoj je sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka protiv bivšeg načelnika Općine Kali, aktualnog pročelnika za zdravstvo Zadarske županije. Predstojnica Ureda Povjerenstva, Majda Uzelac, kazala nam je kako su uvidom u Registar imovinskih katrtica utvrdili da Kolega, koji je bio načelnik Kali do 6. lipnja 2021. godine, nije podnio izvješće o imovinskom stanju povodom prestanka obnašanja dužnosti općinskog načelnika Općine Kali.

- Sukladno odredbama Zakona, Povjerenstvo je Zaključkom pozvalo obveznika da u roku od 15 dana ispuni obvezu podnošenja obrasca izvješća o imovinskom stanju. S obzirom da dužnosnik u navedenom roku nije postupio po zaključku Povjerenstva, Povjerenstvo je na današnjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka protiv obveznika, zbog mogućeg kršenja članka 8. i 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koje proizlazi iz propusta da po pisanom nalogu Povjerenstva, podnese pravilno i potpuno ispunjeni obrazac izvješća o imovinskom stanju povodom prestanka obnašanja dužnosti općinskog načelnika Općine Kali, navode u Povjerenstvu.

Županijski pročelnik za zdravstvo i nedavno je bio predmetom Povjerenstva za sukob interesa, no povod je bio puno atraktivniji - Županija je tražila mišljenje može li se Kolega zaposliti po provedenom javnom natječaju na radnom mjestu pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo Zadarske županije. Povjerenstvo je dalo očitovanje da može, čime se zapravo doznalo tko je budući šef županijskog Odjela za zdravstvo.

- S obzirom da je zasnivanje radnog odnosa u pravnim osobama nakon prestanka obnašanja dužnosti, sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, povezano s pravom na naknadu plaće nakon prestanka mandata, a općinski načelnici imaju pravo na naknadu plaće tijekom razdoblja do najdulje 6 mjeseci od prestanka mandata, ne postoje zapreke da se Marko Kolega zaposli na navedenom radnom mjestu, informirali su nas iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, odgovrili su iz Povjerenstva Županiji, nakon čega je Kolega ubrzo imenovan za pročelnika.

Marka Kolegu zamolili smo za komentar odluke o pokretanju postupka, a on kaže kako je imovinsku karticu predao na vrijeme.

- Napravio sam što su tražili i ne znam o čemu se radi. Znat ću više kada dobijem njihovo rješenje, sve promjene tijekom obnašanja dužnosti načelnika Općine sam unosio, pa mi nije problem ni nakon toga je ispuniti, poručuje Kolega.

No treba sačekati okončanje postupka kada će se znati je li bivši načelnik prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa ili će prijava biti odbačena.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno