Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ulaganje u turizam i otvaranje novih radnih mjesta

Autor: Velimir Brkić

31.07.2008. 22:00
Ulaganje u turizam i otvaranje  novih radnih mjesta

Foto: Velimir BRKIĆ



U izradi je UPU Jaz kao osnovni uvjet izgradnje nautičke luke, plaže Stipanov tor, plaže Janica i trga Jaz. Istovremeno na prostoru Kluba Med planira se izgradnja dvaju hotela s četiri i pet zvjezdica, vilama, apartmanima i pratećim sadržajima visoke kategorije, za što je odluku o izradi UPU-a donijelo Općinsko vijeće, nabrajao je Kurtov sljedeće projekte u službi turizma
Jučer je u  Pakoštanima na prigodan način obilježen Dan općine. Prije svečane sjednice Općinskog  vijeća položeni su vijenci i  zapaljene svijeće u znak sjećanja na poginule branitelje  na mjesnim grobljima u Vrani, Dragama, Vrgadi i Pakoštanima te na spomen-obilježju stradanja četvorice hrvatskih vitezova u Miranjima  Donjim – Mira Barešića,  Zdeslava Turića, Frane Bokanovića i Milana Pandića.
– Ukupan broj zaposlenih u  Općini je 1.093, a broj registriranih tvrtki je 87, dok  prosječni neto osobni dohodak iznosi 4.134 kune. Uspoređujući 2006. godinu gdje  smo ostvarili 281.847 noćenja  i 2007. godinu sa 357.004 noćenja, vidi se znatno povećanje od čak 26 posto.
Golf igralište
 U prvih sedam mjeseci ove  godine porast broja noćenja  iznosi 5 posto. Osim novog  autokampa Oaza mira u Dragama kapaciteta 160 smještajnih jedinica, spomenuta  povećanja ostvarena su u prijeratnim turističkim kapacitetima, u uvodnom je slovu na  svečanoj sjednici OV-a kazao  pakoštanski načelnik Milivoj  Kurtov.
– S Ministarstvom turizma,  Zadarskom županijom i Gradom Biogradom donijeli smo  odluku o formiranju konzorcija za izgradnju golf igrališta  na području Baštijun i Jezerina. U izradi je UPU Jaz  kao osnovni uvjet izgradnje  nautičke luke, plaže Stipanov  tor, plaže Janica i trga Jaz.  Istovremeno na prostoru Kluba Med planira se izgradnja  dvaju hotela s četiri i pet  zvjezdica, vilama, apartmanima i pratećim sadržajima visoke kategorije, za što je odluku o izradi UPU-a donijelo  Općinsko vijeće. Također se  na prostoru Draga planira  razvoj turističkih kapaciteta i  to u uvali Porat i uvali Lučica,  za što će se na prvoj sljedećoj  sjednici OV-a donijeti Odluka  o izradi UPU-a, nabrajao je  Kurtov sljedeće projekte u  službi turizma i novih radnih  mjesta za još bolje preduvjete  kvalitetnijeg i boljeg života  stanovništva, dodavši da će se  na istočnom dijelu turističke  zone Pilatuša Madona u Pakoštanima stvoriti mogućnost  za razvoj obiteljskih hotela i  aparthotela, za što će se također na sljedećoj sjednici  OV-a donijeti Odluka o izradi  UPU-a.
Svečanu sjednicu uvodnim  slovom je otvorio predsjednik  Vijeća Ljubomir Meštrov, a  zatim je načelnik Kurtov govorio o dostignućima koja je  Općina postigla na unapređenju i podizanju standarda  ovoga kraja.
– U tijeku je gradnja kolektora Pakoštane-Crvena luka-Kumenat, izgradnja uređaja za pročišćavanje i ispusta, izrada po pet UPU-a za  prostor Pakoštana, Drage i  Vrane te četiri UPU-a za Vrgadu, govorio je Kurtov, dodajući da su već usvojena dva  DPU-a uređenja zona novog  groblja Pakoštane i zone pomoćnih gospodarskih objekata, štala.
Vodoopskrba Vrgade
Između ostalog, istaknuo je  da je najvažniji projekt izgradnja vodoopskrbnog sustava za otok Vrgadu, izgradnja sustava odvodnje u Dragama u sklopu kanalizacijskog  sustava Biogradska rivijera,  izrada sustava navodnjavanja  na Vranskom bazenu, lungo  mare od Pakoštana do Draga,  saniranje i zatvaranje deponija Baštijunski brig…
– Od prošlog mjeseca za  svako novorođenče isplaćujemo naknadu od 5.000 kuna,  ponosno će Kurtov.
Uz mnogobrojne uzvanike  sjednici su nazočili zadarski  dožupani Josip Miletić i Đani  Bunja, dogradonačelnik Biograda Tonči Šangulin, načelnici Prološca, Polače i Stankovca, Mate Lasić, Viktor Prtenjača i Željko Baradić, ravnatelj JU Park prirode Vransko jezero Ivica Prtenjača, direktorica TZO Pakoštane Danijela Vulin, ravnatelj Osnovne škole Pakoštane i Srednje  škole Biograd Vinko Rinčić i  Božo Došen, ravnateljica  Dječjeg vrtića “Grdelin” Marija Miočić, brojni gospodarstvenici i javne osobe s područja općine Pakoštane i Zadarske županije, obitelji poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.
S nekoliko biranih riječi nazočnima se obratio i dožupan  Josip Miletić. Svečanu sjednicu svojim su nastupom uveličali klapa Pakoštane i mlada  pjesnikinja Marta Torić. Na  osobit svečan način u općinskoj vijećnici te u Maškovića  hanu u Vrani otvorena je  izložba slika autora Branimira  Čilića, akademskog slikara iz  Zagreba. Nakon svečane sjednice u župnoj crkvi Uzašašća  Gospodinova održana je sveta  misa, dok je u večernjim satima na pakoštanskoj rivi i u  Dragama na Pijacalu održan  zabavni program. A u kampu  s pet zvjezdica, autokampu  Oaza mira u Dragama, vrtio  se vol od 300 kilograma.


Općinska nagrada Josipu Nemetu
Nagradu Općine Pakoštane, kao najviši izraz općinskog  priznanja za osobite uspjehe, dodijeljena je Josipu Nemetu iz  Draga za pokretanje osnivanja DVD-a Drage, koji nakon godinu  dana uspješnog rada danas broji čak 60-ak članova. Grb  općine Pakoštane za osobit doprinos razvoja Vrgade dodijeljen je inženjeru brodogradnje Milivoju Brninu, koji je bio  član Općinskog vijeća, predsjednik MO Vrgada iz Vrgade i 18  godina direktor Ribarske zadruge Vrgada.
Općinska priznanja za osobite uspjehe u učenju, primjerenom vladanju i postignutim izvanrednim rezultatima na  županijskim i državnim natjecanjima dodijeljena su pakoštanskim učenicima: Karlu Kurtovu, Dorotei Kurtov, Mariji  Lokin, Mariji Lalin i Marti Torić.