Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DAN OPĆINE Pakoški biciklisti nisu preuzeli općinsku godišnju nagradu

01.08.2019. 10:44
DAN OPĆINE Pakoški biciklisti nisu preuzeli općinsku godišnju nagradu


Općina Pakoštane slavi svoj dan, 26-godišnjicu utemeljenja. Dan Općine obilježava se u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je 31. srpnja 1991. poginuo poznati hrvatski bojovnik Miro Barešić iz Draga i njegovi suborci Zdeslav Turić, Frane Bokanović i Mile Pandžić. Svečanost je jučer započela u znaku sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Miranjima Donjim, Pakoštanima, Vrani i Vrgadi, svetom misom u crkvi sv. Nediljice u Vrani te svečanom sjednicom Općinskog vijeća u velebnoj dvorani Maškovića hana, najzapadnijem i najvećem svjetovnom spomeniku turske arhitekture u Europi.
– Riješila se vodoopskrba, izgradilo nekoliko mostova na potocima, malonogometno igralište, asfalt do svake kuće, uredili poljske putove, proširili javnu rasvjetu, obnovili Maškovića han, naglasio je Milivoj Kurtov nakon uvodnog slova Slavka Maksana, predsjednika Općinskog vijeća, koji je podsjetio na izgradnju isttočnog ulaza u Pakošštane, obnovu i proširenje dječjeg vrtića i drugo.
Pred njima je, kaže, izgradnja polivalentnog centara i trga Jaz, završetak šetnice Pakošane-Drage, izgradnja vodospreme, tematskog parka Pećina Vrana, multimedijalno opremanje Maškovića hana, izgradnja mrtvačnice, luke u Pakoštanima i Dragama.
Napori za poboljšanje života i razvoj zajednice
– Ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice. To je zadaća s kojom se svi nosimo, kazao je 54-godišnji Milivoj Kurtov, jedan od rijetkih općinskog načelnika u Lijepoj Našoj koji svoju dužnost obnaša već sedmi mandat za redom, načelnik je od 1993. i osnivanja Općine, gotovo polovicu svog života ili čak 26 godina.
Na svečanoj sjednici su nazočili Ante Deur, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Grozdana Perić, saborska zastupnica, Šime Mršić i Šime Vicković, zamjenici župana, Vladimir Šeks, veteran HDZ-a, Miro Kovač, protukandidat Andreja Plenkovića na proljetnim izborima HDZ-a, Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane, Marin Colić, direktor Komunalca, Branko Kutija, vršitelja dužnosti ŽUC-a, Andrija Vanjak, ravnatelj OŠ Pakoštane, svećenici don Jure Zubović i don Ivan Jordan, i brojni drugi uglednici i gosti te obitelji poginulih branitelja. Program je vodila Anđela Fržop.
– Županija je financijski pomogla općini u više infrastrukturnih projekata. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za uređenje i dogradnju mjesne luke Vrgada, a proveden je i postupak javne nabave za sanaciju obale i postojećeg lukobrana u mjesnoj luci Pakoštane, i to ukupne vrijednosti od oko 1,8 milijuna kuna, kazao je Šime Mršić, zamjenik župana.
Sustav natapanja Vransko polje
Također su, kaže, pomogli izradu projektne dokumentacije za uređenje pristana u luci Dugovača, a u tijeku je postupak javne nabave za izvođenje radova.
– Projekt Sustava natapanja Vransko polje I. faza u fazi je čekanja lokacijske dozvole. Izrađen je i predan idejni projekt, a ugovorene su i studije izvodljivosti. Ovaj će sustav obuhvatiti površinu od 1.625 hektara, a procijenjena je vrijednost projekta 250 milijuna kuna, u najvećoj mjeri će se financirati europskim sredstvima, najavio je Mršić te nastavio:
Ključ svakoga uspjeha je – čovjek. Naša misija je, stoga, ulagati u čovjeka, prije svega u mlade ljude, jer je budućnost ove općine, naše županije i naše Hrvatske upravo na njima. Stoga me posebno veseli podatak da smo tijekom prošle godine isplatili naknade za 45 novorođene djece u vašoj općini, što je dosta visok broj s obzirom na ostale jedinice lokalne samouprave, poručio je Šime Mršić.
U nastavku svečane sjednice OV-a zbog odsutnosti i starosne dobi općinsko priznanje nije preuzeo bračni par Ambrošić iz Slovenije, Danica i Zdravko, koji u Pakoštanima borave čak 60 godina, od 1959. Najveće iznenađenje bilo je to što nitko iz brdsko biciklističkog kluba BBK Pakoštane, predsjednika Mišela Krpete, nije preuzeo općinsko priznanje iako ima čak 50-ak aktivnih biciklista.
Za svečarski štimung brinuo se Ivica Ićo Sikirić i klapa Dilema.
 
 


Općinski laureati
 
Općinsko priznanje dodijeljeno je Matiji Čirjak iz Vrane za skladanje, pisanje i pjevanje duhovne skladbe, Vedrani Vulin iz Pakoštana za razvijanje i promociju etno baštine, Tinu Juričinu iz Pakoštana, ocu troje djece, vrataru i kapetanu seniora NK Pakoštane, treneru papalina i osnivaču ženskog nogometnog kluba te bračnom paru Ambrožiću iz Slovenije, Danici i Zdravku, za 60-godišnju vjernost Pakoštanima. Bračnom paru bit će naknadno dodijeljeno priznanje, završeno im ljetovanje, sad su u Sloveniji
Općinsku nagrada je namijenjena Brdsko biciklističkom klubu Pakoštane (BBK Pakoštane).