Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DAN OPĆINE PAKOŠTANE Zbog koronavirusa bez svečane sjednice i velike pučke fešte

01.08.2020. 09:00


Općina Pakoštane slavi svoj dan, 27. godišnjicu utemeljenja. Zbog epidemije koronavirusa i epidemioloških mjera nije održana svečana sjednica Općinskog vijeća, a nisu održane ni godinama organizirane spektakularne pučke zabavno-športske i velike gastro fešte.
Dan općine obilježava se u sjećanje na akciju hrvatske vojske u Miranjama u kojoj je 31. srpnja 1991. poginuo poznati hrvatski bojovnik Miro Barešić (41) iz Draga te njegovi suborci Zdeslav Turić (22), Frane Bokanović (23) i Mile Pandžić (35).
Svečanost je jučer započela u znaku sjećanja na sve poginule hrvatske branitelje, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Miranjima Donjim, Pakoštanima, Vrani i Vrgadi. Nastavljena je svetom misom u prostranom masliniku svetišta sv. Nediljice u Vrani te dodjelom općinskog priznanja dr. Marku Šariću.
Kod spomenika u Miranjima »Navik on živi ki zgine pošteno«, gdje je prije točno 29 godina po još uvijek nerazjašnjenim okolnostima poginuo hrvatski emigrant Miro Barešić te Zdeslav Turić, Frano Bokanović i Mile Pandžić, položeno je cvijeće i zapaljene svijeće. Molitvu odrješenja je predvodio don Ivan Jordan, župnik Draga i Vrgade.
Vijence su položili i svijeće zapalili obitelj i brojna rodbina poginulih hrvatskih vitezova, hrvatski branitelji, kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Izaslanstvo Općine Pakoštane predvodio je Milivoj Kurtov, pakoški načelnik s čak 27 godina staža. Izaslanstvo Zadarske županije predvodio je župan Božidar Longin.
Tom prigodom su Josip Deur i Ivica Arbanas supruzi Mira Barešića, Slavici, darovali umjetničku sliku Damira Kukavice s Mirovim likom.
– U evanđelju smo čuli riječ prorok. Prorok nije Đuro iz Bjeline, Biovičina sela. U biblijskom smislu prorok je čovjek kojega Bog izabire i u svoje ime šalje ljudima da im prenese njegovu poruku, rekao je don Ivan u propovjedi u svetištu sv. Nediljice gdje je misno slavlje predvodio u zajedništvu s don Jerolimom Jerom Lenkićem, župnikom Pakoštana.
– Ne obaziri se na ono što drugi govore, hrvatski domoljubi umrli su za dobro, za dobro se isplati boriti. Braćo i sestre, borimo se za dobro na ovom svijetu. Pjesma sv. Ivana od Križa »Živi plam ljubavi« je pjev duše koja se ujedinjuje s Bogom. Ako imaš ljubavi bori se za svoju domovinu, ljubi ovu kulturu, bez obzira što misliš i vjeruješ. Ako nemaš svoj ideal, život je ništavan, poručio je don Ivan Jordan.
Svečanosti je pridonio župni zbor pjevajući liturgijske pjesme.


Dr. Marku Šariću nagrada Općine Pakoštane
Nagrada Općine Pakoštane dodijelila se dr. Marku Šariću iz Šibenika koji je 1943. rođen u Vrani gdje je i završio četiri razreda osnovne škole.
Ostale četiri godine osnovne škole nastavu pohađa u Rijeci gdje završava gimnaziju i tri godine medicine. Kao doktor medicine 1968. godine diplomira u Zagrebu. Zapošljava se u Medicinskom centru Šibenik, a kasnije u Općoj bolnici Šibenik.
Specijalizaciju anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja završava 1975. godine te u Općoj bolnici Šibenik postaje voditelj istog odjela punih 20 godina, sve do umirovljenja. Kao dragovoljac u Domovinskom ratu bio je na ispomoći Žepču u susjednoj BiH. Dr. Marko je uvijek bio na rospolaganju svojim Dragarima, žiteljima Draga gdje ima obiteljsku kuću.