Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jasenice ostvaruju 70 posto turističkog prometa od rekordne 2019.

01.08.2021. 07:33


Područje Općine Jasenice (Jasenice, Maslenica, Zaton Obrovački i Rovanjska s istočnim dijelom Modriča) spaja planinu i more, mediteransku s planinskom klimom, tradiciju s današnjicom. Područje Jasenica prostire se od Modriča na zapadu do bivše tvornice glinice ponad Obrovca na istoku te od velebitskog prijevoja Mali Alan i vrhova Velebita na sjeveru do Novigradskog mora na jugu.
– U situaciji virusa Covid-19 prema podacima iz eVisitora u Općini Jasenica trenutačno boravi 2.342 gostiju, kazala je Marijana Matek iz Turističkog ureda TZO Jasenice. Direktorica TZO Petra Matek je na porodiljskom odsustvu.


Odmor i opuštanje od stresa
Pored domaćih gostiju najviše gostiju dolaze iz Njemačke, te iz Slovenije, Češke, Poljske, Austrije, Slovačke, Mađarske.
– Od 1. srpnja 2021. do 30. srpnja 2021. Općina Jasenice bilježi 4.535 dolaska gostiju (domaći 1.145, strani 3.390), a noćenja 49.555 (domaći 22.086, strani 27.469). S obzirom na srpanj protekle godine kad je ostvareno 4.099 dolaska i 45.252 noćenja riječ je o 10,64 posto većem broju dolaska i 9,51 posto više noćenja, istaknula je Matek.
Na jaseničkom području se javno vole planina, rijeka i more. Tu se isprepliću velebitska bura sa zdravim i slanim morskim zrakom, idealno za istinski odmor i opuštanje od stresa, bogomdano za razvoj selektivnih oblika turizma. Blizina Velebita obogaćuje ovaj kraj svojim parkovima, špiljama, šetnicama i biciklističkim stazama.
– Kako je u srpnju 2019., godinu prije korone, bilo 6.149 dolaska (domaći 1.520, strani 4.629), a noćenja 73.226 (domaći 34.820, strani 38.406), u ovogodišnjem srpnju ostvareno je 73,75 posto dolaska i 67,67 posto noćenja s obzirom na rekordnu 2019., godinu, navodi Matek.


Mediteran u malome
Zahvaljujući neposrednoj blizini autoceste Zagreb – Split, zračnoj luci Zadar, neposrednoj blizini dvaju impozantnih mostova koji premošćuju Novsko ždrilo, kvalitetnom smještaju, ovo turističko mjesto postaje sve traženija turistička destinacija.
-Jaseničko područje impresionira nevjerojatnim spojem Jadranskog mora kao biserom Mediterana s veličanstvenom planinom Velebit, naglasila je Marijana Matek.
Općina Jasenice slikovito je »Mediteran u malome«, odnosno unutar administrativnih granica su koncentrirani mnogobrojni resursi Mediterana koji se strateškim usmjerenjem mogu valorizirati na način da se kreira okvir za oblikovanjem destinacije u koju se dolazi ciljano.




Priroda, čisti zrak, nezaboravni pogled
– Ljubitelji prirode i rekreativci na Velebitu i Majstorskoj, Alanskoj cesti uživaju u čistom zraku i nezaboravnom pogledu na zadarsko zaobalje i arhipelag. Spilja Modrič speleološko je bogatstvo u podnožju Velebita. Crkvica sv. Jurja u Rovanjskoj je biser starohrvatske sakralne arhitekture. Crkve sv. Frane, sv. Jeronima i sv. Jurja kao i okolno groblje se prema podatcima Hrvatskog registra kulturnih dobara nalaze u kategoriji nepokretnih dobara. Područje Općine Jasenice je jedno od najljepših područja u Zadarskoj županiji za sve ljubitelje biciklizma, a najviši most za bungee jumping u Hrvatskoj je Maslenički most visine 56 metara, nabrojila je Marijana Matek.


Zadivljujući oblici stijena
Teritorijem općine Jasenice prolazi 24 kilometara duga dionica poznate povijesne Majstorske ili Alanske ceste preko Podpraga, Praga i Kraljičinih vrata do Malog Alana, gdje se dalje nastavlja ličkom stranom do Svetog Roka. Danas je cesta preko Tulovih greda jedinstvena panoramska cesta, najljepša planinska cesta s koje se istovremeno otvaraju prekrasni vidici na fascinantne oblike stijena Tula, koje izazivaju strahopoštovanje, kao i na zadarsko zaleđe i more.