Posjetitelji mogu ponijeti cvijet soli za uspomenu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Solana Pag d.d. organizira besplatan obilazak uz stručno vodstvo što izazva veliki interes turista
Veliki je odaziv, zaista puno ljudi želi doći pogledati naše terene. Ovo je početak, a imamo namjeru izradu projekta i povlačenje sredstava iz EU-a tako da se sve napravi kako treba, da se uključi električni vlakić da se po turama može vidjeti kako se sol proizvodi, kazao je Bakač
Bojan BOGDANIĆ
Posjetitelji u sklopu turističke ture sami pakiraju cvijet soli

Turistička ponuda grada Paga od ovog ljeta bogatija je za još jedno zanimljivo događanje. Naime, svi oni koji su poželjeli obići polja soli ovog najvećeg hrvatskog proizvođača soli, moći će to i učiniti. »Jutra u poljima soli Solane Pag - doživljaj koji ćete ponijeti sa sobom«, naziv je turističke ture kroz polja soli koju su čelnici ove tvrtke uveli, za sada na mala vrata, kao dio turističke ponude i otvaranja solane prema javnosti. Radi se uistinu o iznimnom doživljaju koji se pamti i koji posjetiteljima pruža nezaboravno iskustvo prvih susreta s procesom stvaranja kuhinjske konzumne soli i onog najcjenjenijeg dijela, cvijeta soli, a sve to uz stručno vodstvo turističkog voditelja u Solani Pag, Antonija Bakača te vodara, koji radi na trećem isparenju procesa stvaranja soli, Rinalda Bukše. To su ljudi koji će vam dati prve informacije o proizvodnji »bijelog zlata« koje je u prošlosti prehranilo mnoge generacije Pažana.

Otvaranje javnosti

- Solana Pag d.d. organizira besplatan obilazak solanskih polja uz stručno vodstvo pod čarobnim nazivom »Jutra u poljima Solane Pag« i to svakim radnim danom u vremenu od 7 do 10 sati, a počeli smo 12. srpnja 2022. godine. Obilazak traje sat vremena. Veliki je odaziv, zaista puno ljudi želi doći pogledati naše terene. Ovo je početak, a imamo namjeru izradu projekta i povlačenje sredstava iz EU-a tako da se sve napravi kako treba, da se uključi električni vlakić da se po turama može vidjeti kako se sol proizvodi, da se izgradi muzej te se povežemo s okolnim vinarijama i siranama i zatvorimo krug. Ideja je puno. Ovo je prva godina da smo se otvorili prema javnosti. Vlasnik je shvatio važnost turističkog dijela i evo, krenuli smo. Nažalost, posjetitelji ipak ne mogu vidjeti proces branja cvijeta soli jer za to moraju biti idealni uvjeti za proizvodnju, mora biti u poslijepodnevnim satima, bez vjetra i s puno sunca. Na ovaj način, paška sol će vratiti značaj koji je imala u povijesti grada Paga i njegovih stanovnika, preko tisuću godina, istaknuo je Bakač.

Gruba sol se najviše koristi u industriji

Svi zainteresirani posjetitelji mogu se prijaviti za besplatan organizirani obilazak i gledanje stvaranja cvijeta soli. Posebna zanimljivost je i to kako oni koji to požele mogu cvijet soli sami usuti u prigodnu staklenku, uz simboličnu naknadu te ponijeti sa sobom kao uspomenu na proživljeno jutro u poljima solane. Obilazak traje 60 minuta, a broj posjetitelja je ograničen pa je obvezna prethodna najava isključivo putem maila: antonijo.bakac@solana-pag.hr. U mailu je potrebno naznačiti željeni datum i termin obilaska u 7, 8 ili 9 sati, ime i prezime te broj osoba u pratnji, a kako doznajemo od Bakača, interes je već tako velik da se ponuđeni termini jako brzo popune te je potrebno malo strpljivosti kako bi se došlo na red. Naime, turistička tura se odrađuje u vremenu od 7 do 10 sati prije velikih vrućina, svakih sat vremena po jedna grupa, dakle tijekom jutra tri grupe po 20-ak ljudi. No, da vas rano jutro ne zavara, već u 8 sati, kada smo se mi pridružili grupi, na poljima je bilo poprilično vruće, ali se zbog samog doživljaja i dobivenih informacija isplatilo.

Solana okružena oružarnicama

Projekt »Jutra u poljima soli Solane Pag« provodi se u suradnji s Udrugom poslovni klaster »Hrvatski otočni proizvod« čiju oznaku nosi i paška sol. Solana Pag je ovim potezom napravila veliki korak u uključenje u turističku ponudu grada Paga što je već sada izazvalo veliko zanimanje posjetitelja Paga koji su do sada mogli samo iz daljine promatrati solanska polja, iako prema riječima brojnih posjetitelja treba cijelu uslugu podići na jednu višu razinu, poput, primjerice, obilaska polja vlakićem, prezentacije branja soli na starinski način i ono najzanimljivije skupljanje cvijeta soli koje se nažalost radi isključivo u poslijepodnevnim satima. Ideja je mnogo, a na vodstvu Solane Pag je da ih uvaži i pronađe sredstva i način za realizaciju jednog ovako iznimno zanimljivog projekta.

U procesu zagušćivanja i isparavanja stvara se i morska pjena

Turistička tura kreće obilaskom polja soli, gdje vodar Rinaldo Bukša objašnjava posjetiteljima povijest Solane Pag, konfiguraciju terena nepropusnog glinovitog tla na kojem su smješteni brojni bazeni kojima nitko točnog broja ne zna, proces dobivanja soli ugušćivanjem vode, prvim, drugim i trećim isparavanjem, procese koji se događaju na površini i sl.

Naime, kako doznajemo, u 19. st. na ovom prostoru postojale su 133 male obiteljske, privatne solane, koje su za vrijeme austrougarske vlasti otkupljene i objedinjene u jednu, Solanu Pag. Malo je poznata i činjenica kako se do 1950. godine sol transportirala pomoću brodova plitkog gaza do gradskih magazina, kao i činjenica da je u razdoblju od 1950. pa do 1980. godine na poljima bila u funkciji pruga kojom se transportirala sol iz bazena. Jednako tako je zanimljivo to što na poljima još uvijek stoji kućica izgrađena 1950. godine, a bila je namijenjena za smještaj zatvorenika koji su trebali raditi na proširenju solane. Osim toga, solana je okružena oružarnicama, gdje se nekada davno čuvala solana od krađa jer je sol u davno doba bila platežno sredstvo, a Pag često napadan upravo zbog soli. Zanimljiva je povijesna činjenica i kako se 1923. godine na ovim prostorima pojavila malarija, zbog čega je u bazene ubačeno 15-ak posebnih ribica koje su se hranile ličinkama komaraca, a opstale su i danas jer podnose gustoću saliniteta do 15 posto, dok obične vrste riba žive na 3,5 posto saliniteta. Zadržavaju se u plitkim lagunama. Ovo su samo neki detalji koje ćete doznati na turističkoj turi kroz polja soli na Pagu. Obilazak je svima bio vrlo zanimljiv što pokazuje da je projekt pun pogodak.

Posjetitelji potvrdili turistički potencijal

- Već 40-ak godina ljetujemo na Pagu. Ovo nam je prvi posjet solani, a smatrali smo da imamo što vidjeti. Stalno smo na plaži, a zanimalo nas je vidjeti nešto drugačije. S obzirom da je Pag poznat upravo po soli zanimalo nas je kako se ona proizvodi, odnosno kako se to nekada radilo. Možda bismo ipak više voljeli da se malo više može ući u bazen, prezentirati to branje soli na starinski način, da se malo doživi kako je to bilo, ali ovo je prva godina, za sve su potrebna sredstva pa ne možemo zamjeriti. Ako se potrude za par godina to bi moglo biti na visokoj razini, kazao je Damir Boljkovac iz Slovenije, jedan od posjetilja.

S njim se slaže i Martina Matić iz Zagreba, koja je oduševljena turističkom turom, no smatra da se na ovom projektu još treba dosta raditi jer se ipak radi o najreprezentativnijoj i najvećoj hrvatskoj solani.

- Kako sam došla ljetovati na Pag. Uz standardne, svakodnevne ljetne aktivnosti željeli smo nešto upoznati i vidjeti. Ljetujemo u Povljani i svaki put kada prolazimo prema Pagu uvijek vidimo solanu, i drago mi je da je konačno organizirana ova turistička tura. Vidjeli smo na Instagramu obavijest za prijavu i bila sam sretna što sam se uspjela prijaviti. S obzirom na to da su ovo početničke ture, jako je zanimljivo. Ovo ima potencijala i vjerujem da će ljudi biti zainteresirani, a pogotovo jer će moći kupiti proizvode po nešto povoljnijim cijenama. Vjerujem da bi svima bilo jako interesantno vidjeti kako se nekada brala sol na starinski način na ovim poljima soli. Čini se da smo u ovoj turi svi oko toga složni. Možda čak ne bi bilo loše kada bi sami posjetitelji mogli ući u to jedno polje, odnosno bazen i pomoći brati sol. No, razumijem da je proces svega toga dugačak i da neće biti vidljivo branje cvijeta soli u ovim jutarnjim terminima, ali ne bi bilo loše sve to vidjeti, kazala je Matić.

Prigodni štand

Ljeta na Pagu provodi i obitelj Vedrana Vukovića iz Našica, kojeg smo također zatekli na turističkoj turi poljima soli Solane Pag. Bio je iskreno oduševljen svime što je čuo i vidio, a posebno ga je razveselilo osobno spremanje cvijeta soli u staklenke predviđene za posjetitelje.

- Mi imamo tu kuću preko 30 godina, tako da smo ovdje kao domaći, ali ovo nam je prvi put da smo na ovim poljima. Naime, svih tih 30 godina kako dolazimo na Pag, prolazimo pored Solane i vidimo te bazene soli, i to vas zaintrigira, što, kako i gdje se zapravo proizvodi ta sol koju u konačnici konzumiramo u prehrani. Supruga je vidjela obavijest o turističkoj turi na internetu i pomislili smo zašto ne pogledati kada smo već tu. Svaka čast, predobro je zamišljeno. Već sada se vidi da to stručno rade i iz prve ruke nam govore kako je bilo i kako to sada jest. Zanimljiva je i sama povijest Solane. Bilo bi interesantno još ubaciti tu prugu koja bi prolazila kroz polje uz objašnjenje dobivanja soli, povijesti solane, ali i vidjeti sam starinski proces branja soli. Bilo bi zaista efektno. Iskreno, nisam očekivao ovoliki interes s obzirom da su ture nedavno krenule, ali uspjeli smo upasti prije odlaska. Posebno mi se sviđa ovaj sistem, gdje si sam možeš u staklenku sam usuti malo cvijeta soli, istaknuo je Vuković.

U sklopu »Jutra u poljima Solane Pag« posjetitelji na prigodnom štandu po promotivnim cijenama mogu kupiti većinu proizvoda Solane Pag, pa se tako ovog jutra u ponudi našao solni cvijet od 125 g po cijeni od 41,30 kn, zatim solni cvijet od 150 g po cijeni od 46,30 kn te solni cvijet od 1.000 g po cijeni od 250 kn. Osim toga, ponuđena je bila i sitna morska sol Gourmet od 850 g po cijeni od 7,20 kn, začin za ribu u dozi od 400 g po cijeni od 18,80 kn te po istoj cijeni i gramaži i začin za meso te paška sitna morska sol od 200 g po cijeni od 27,50 kn.

93 zaposlenika

Inače, Solana Pag d.d. je najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj s 93 zaposlenika. Prostire se na 250 hektara. Proizvodnju temelji na tisućljetnoj tradiciji proizvodnje soli na otoku Pagu. Sol proizvedena u Solani Pag sadrži niz minerala od kojih je većina nužna za ljudsko zdravlje, a modernim postrojenjima provodi se njezino jodiranje, zbog čega je nezaobilazni dio svake zdrave prehrane. Najveći dio proizvodnje Solana Pag d.d. plasira na hrvatsko tržište u omjeru od nekih 50 posto, dok ostalo zauzimaju ostali domaći proizvođači, ali su njezini proizvodi prisutni i na tržištima susjednih zemalja. Najveći kupac im je domaća Podravka, u čiju Vegetu se dodaje upravo paška sol. Osim na hrvatskom tržištu posluju i s okolnim državama, Češkom, Poljskom, BiH, Srbijom, itd. Sol paške solane nagrađena je Best Buy Award medaljom temeljem posebnog Best Buy Award DEEPMA istraživanja 2010/2011, u kojem je Solana Pag osvojila uvjerljivo prvo mjesto u kategoriji »kuhinjska sol«. Solana je do prije osam godina radila na mazut, no zbog ekologije se prešlo na drva, koja se melju, rade se isječci od njih te na takav način zagrijavaju kotlovi u procesu proizvodnje soli. Najavljuju i moguće okretanje zdravstvenom turizmu jer se pri proizvodnji soli pojavljuje lužina kao nusproizvod, a ona je dobra i koristi se u liječenju kožnih bolesti, poput psorijaze, zatim kod išijasa i sl. i to doista pomaže.

- Svaka država ima za svoje građane propisane drugačije vrijednosti joda. Mi imamo privilegiju jer živimo blizu mora, u doticaju smo s morskim zrakom, više nego na kontinentu te u skladu s tim naša država ima manje propisane vrijednosti joda koje sol mora sadržavati. Kada, primjerice, pakiramo sol za Srbiju, određeni je postotak joda za njih, drugačiji za BiH, odnosno prilagođeno je s propisima svake zemlje s kojom radimo, objašnjava Bukša.

Redoviti godišnji remont strojeva

Krajem siječnja svake godine zaustavlja se proizvodnja soli te se do travnja ili svibnja radi redoviti godišnji remont strojeva unutar tvornice, dok se s bazenima čekaju povoljni meteorološki uvjeti kako bi se ponovno u proljeće krenulo s pripremama za proizvodnju. Paška solana je najveći proizvođač i dobavljač kuhinjske soli u Hrvatskoj i pokriva najveći dio tržišta.

- Prodaja soli se dijeli na industriju i prehranu. Hrvatska je jako malo tržište, zahtijeva oko 8.000 tona soli godišnje. Mi od toga pokrivamo 7.000 tona dok je ostali udio konkurenata, industrija je druga priča, tu prolazi onaj tko ponudi jeftiniju sol. Naša sol je najskuplja jer je najkvalitetnija. Nas je trenutno 93 u Solani. Puno nas je i velika su ulaganja u održavanje tvornice. Trošimo godišnje 2 do 3 milijuna kuna samo na redovno održavanje, bez zamjena ičega. U periodu od siječnja do travnja se radi remont, svaki stroj se pobrusi i ofarba i sve ostalo što treba jer sol je kao što znate jako agresivna. Dakle, mi pokrijemo većinu tržišta, ali industriju ne. Tu smo pola-pola s konkurentima jer oni uvoze sol koja je puno jeftinija. Naime, uvezu sol za nekih 40 lipa, obrade ju i imaju prodajnu cijenu za 60 lipa. Naša u startu košta 95 lipa, i to je cijena za prošlu godinu i pola ove. Sada kako najavljuju nova poskupljenja struje, a mi trošimo oko 8,5 milijuna kuna energije godišnje, to će sada porasti na najmanje 12 milijuna kuna. Tako, da ne znamo što će u cijeloj ovoj situaciji biti s cijenama soli, budućnost je neizvjesna. No, za sada smo zadovoljni, prva nam je godina da smo krenuli s turističkom turom i našom novootvorenom trgovinom u sklopu tvornice i za sada je sve super, istaknuo je Bukša.

Ljeta na Pagu provodi i obitelj Vedrana Vukovića iz Našica

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)