Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Kuće na vatrenoj liniji

Autor:

31.08.2008. 22:00
Kuće na vatrenoj liniji

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Požar koji je izbio u ponedjeljak u okolici Zemunika Gornjeg stavljen je pod kontrolu tek predvečer. Kopnene snage čuvale su prilaze brzoj cesti, autocesti i kućama dok se zračnim snagama djelovalo po rubovima požarišta, opisao je stanje na terenu zapovjednik JVP Zadar Željko Šoša.
Požar je počeo oko podne i u početku ga je gasilo dvadeset vatrogasaca JVP Zadar uz sedam vozila, te pomoć zračnog traktora. Kako se vatrena stihija nekontrolirano širila gutajući nisko i suho raslinje te u jednom trenutku opasno prijetila kućama, u pomoć je pozvan još jedan zračni traktor, a naknadno su se u gašenja uključila i dva kanadera. Gašenje je otežala i činjenica što se radi o prostoru zagađenom nagaznim minama, koje se moglo čuti kako eksplodiraju pod utjecajem topline. Zadarski vatrogasci ušli su u neizvjesnu noć bez podrške kanadera i zračnih traktora, samo s misijom da u slučaju jačeg vjetra i širenja požara obrane kuće te prilaze autocesti i brzoj cesti.
– Vatra je na trenutke bila veća od električnih stupova. Do ovoga je moralo doći. Vatra guta suhu travu i smreku bolje nego gorivo. Mi smo maknuli auto bliže cesti, ako dođe do najgorega da spasimo glavu, a za kuću ćemo lako, kaže Šime Šimurina, čija se kuća jučer praktično nalazila na vatrenoj liniji u Zemuniku Gornjem.
Ovo je treći požar u okolici Zemunika Gornjeg u zadnjih tjedan dana. Zbog učestalosti požara na ovom području pojavile su se sumnje kako su namjerno podmetnuti.