Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Počinje Tjedan matematike u Zadru

01.09.2019. 07:44
Počinje Tjedan matematike u Zadru


Matematičko društvo Zadar organizira Tjedan matematike za učenike od 3. do 8. razreda osnovne škole (u tri dobne skupine) i za srednjoškolce, od 2. rujna do 6. rujna u OŠ Zadarski otoci. Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a učenici se prijavljuju pomoću obrasca koji se može naći na Facebok grupi Matematičkog društva Zadar. Tjedan matematike organizira se uz podršku Grada Zadra i Županije. Planirana je za svaki dan po jedna tematska radionica u trajanju od tri školska sata u svakoj dobnoj skupini. Pozvani su svi učenici Zadarske županije kojima je matematika izazov i već je prijavljeno 70- 80 učenika, a u Društvu očekuju još prijava do ponedjeljka.


Društvo osnovano 2010. godine
Matematičko društvo Zadar osnovano je 2010. godine s ciljem okupljanja učitelja matematike koji žele međusobno surađivati, aktivno sudjelovati u svom stručnom usavršavanju, popularizirati matematiku u radu s djecom i mladima, zainteresiranim učenicima pružiti mogućnost dodatnog rada kroz matematičke radionice i sudjelovanje na festivalima matematike i drugim matematičkim događanjima. Grad Zadar je u suradnji s Matematičkim društvom Zadar 2013. godine pokrenuo rad Centra izvrsnosti za matematiku za učenike od 5. do 8. razreda. Svaki razred vodi po jedan učitelj, tri sata tjedno. Uz to, Matematičko društvo Zadar organiziralo je radionice za učenike nižih razreda.Ovo društvo je prvi put 2010. godine sudjelovalo na Festivalu matematike u Puli, gdje su u velikoj konkurenciji na ekipnom natjecanju ostvarili izvrstan rezultat, 3. mjesto. Kasnije su sudjelovali na Festivalu matematike u Puli na ekipnim natjecanjima, kao i na natjecanju projekata u kojem su zadarski učenici dobili 1. nagradu publike. Zatim su se svake godine uključili na Festival matematike u Splitu, gdje su zadarski učenici više puta zauzeli prva mjesta.


Dva odličja na festivalu
– Ove godine bili smo prvi put na Festivalu matematike Krapinsko– zagorske županije. Uz izvrsne rezultate, jedno drugo i jedno treće mjesto, to je učenicima ujedno bio krasan radni izlet i nagrada za marljivost i ustrajnost u radu tijekom cijele školske godine. Na tom ekipnom natjecanju ove je godine sudjelovalo 36 učenika, polaznika Centra izvrsnosti za matematiku. Ove godine radionice su se odvijale subotom u OŠ Šime Budinića, kaže mr.sc. Ljiljana Koritnik u Matematičkom društvu iz kojeg zahvaljuju školi, odnosno ravnateljici Jagodi Galić na gostoprimstvu, kao i Gradu Zadru koji je prepoznao važnost ulaganja u rad s visokomotiviranim učenicima te od 2013. godine financira rad Centra izvrsnosti za matematiku, kao i ostalih centara izvrsnosti.
– U ovih nekoliko godina kroz naš Centar izvrsnosti prošlo je gotovo 200 učenika. Neki od njih već više godina predstavljaju Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima. Ove godine Zadar ima dvoje srednjoškolca u šesteročlanoj srednjoškolskoj ekipi koja sudjeluje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Obradovala nas je vijest da je troje članova osvojilo broncu, među kojima jedan Zadranin, a ostalih troje je pohvaljeno. U četveročlanoj osnovnoškolskoj ekipi koja predstavlja Hrvatsku na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi čak je dvoje Zadrana. Troje članova, među kojima dvoje Zadrana, osvojili su broncu, a i četvrti član bio je vrlo uspješan, ističe prof. Koritnik dodajući kako je najvažniji ustrajan dodatni rad njihovih mladih matematičara, motivacija, podrška i suradnja koja se najbolje ostvaruje u radu Centra izvrsnosti.