Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

NEMA POSEZONE? U Zadru jučer 75 posto gostiju manje nego lani

01.09.2020. 12:48


Zbog zabrane letova iz Hrvatske, zadarska Zračna luka ostala je bez 11 rotacija, no čini se kako to nije jedina posljedica uvrštenja Hrvatske na tzv. crvenu listu. Broj gostiju koji su se jučer odmarali u našem gradu drastično je smanjen sudeći prema podacima Turističke zajednice Grada Zadra:
– Prema aktualnim podacima dana 31. kolovoza na našem području trenutačno bilježimo 2.734 gostiju (2.203 stranih i 531 domaćih) te usporedo s istim razdobljem u 2019. godini bilježimo pad od 75 posto. Lani je zabilježeno na današnji dan 11.073 turista, kažu u TZ Grada.
Ovo je zapravo očekivana reakcija na najnovije brojke oboljelih od covida-19 s obzirom da je naša zemlja već stavljena na veći broj crvenih lista u brojnim europskim državama, a od glavnih hrvatskih emitivnih tržišta to nije učinila jedino Njemačka koja je na tu listu stavila dvije naše županije, Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku. Među zemaljama koje su svojim građanima naložile samoizolaciju ili testiranje nakon povratka iz zemalja s crvene liste to su već učinile: Austrija, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Island, Italija, Latvija, Litva, Norveška, Slovenija i Velika Britanija.
Za razliku od onih koji su nas uvrstili u crvenu zonu, Nizozemska nas je stavila u narančastu zonu, što znači da nema zabrane putovanja i izolacije, već su nas obilježili narančastom bojom, sugerirajući putovanja samo u hitnim slučajevima. Oni stoga svojim građanima dozvoljavaju karantenu od desetak dana.
U svakom slučaju, ovakve mjere itekako su se odrazile na hrvatski turizam, pa tako i na broj gostiju u našem gradu kojih je znatno manje nego inače u ovom razdoblju. Naime, iako je kralj ljeta Zadar je i u rujnu znao imati zavidan broj gostiju, osobito umirovljenika, koji Zadar cijene kao mirnu oazu u kojoj bablje ljeto omogućuje kupanje sve do listopada.
Pandemija koronavirusa zadnjeg je vikenda u kolovozu pak učinila svoje te je jučer u našem gradu bilo samo 1.129 Nijemaca te 531 domaći gost, iako su dosad bili najbrojniji. Slijede Austrija i Češka, svaka sa 181 turistom, Poljska ih ima 170, Rumunjska 113, Slovenija 74 turista, Slovačka 72 turista, Bosna i Hercegovina 53 turista te Ukrajina 45 turista. Posebno zabrinjava broj Slovenaca koji su bili naši najpouzdaniji gosti, ali je i njihov broj znatno smanjen, s obzirom da nas je Slovenija 21. kolovoza stavila na crvenu listu.
U odnosu na prošli vikend, nešto bolju popunjenost bilježe kampovi sa 6,14 posto gostiju, dok je najveći broj gostiju, čak 40,23 posto njih, odsjeo u privatnim apartmanima, a u hotelima njih 29,99 posto.
 


NAJVIŠE GOSTIJU ODSJELO U PRIVATNOM SMJEŠTAJU


U odnosu na prošli vikend, nešto bolju popunjenost bilježe kampovi sa 6,14 posto gostiju, dok je najveći broj gostiju, čak 40,23 posto njih, odsjeo u privatnim apartmanima, a u hotelima njih 29,99 posto. U našem gradu bilo je samo 1.129 Nijemaca te 531 domaći gost, iako su dosad bili najbrojniji. Slijede Austrija i Češka, svaka sa 181 turistom, potom Poljska sa 170…