Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ODRŽIVI RAZVOJ Zadar postigao europski cilj smanjenja ugljičnog dioksida!

01.09.2020. 12:45


Grad Zadar može se pohvaliti kako je emisije ugljičnog dioksida smanjio za čak 19 posto, čime je ispunio zadatak Europske unije koja je propisala smanjenje štetnih plinova do ove godine za 20 posto. Naime, kako saznajemo u Upravnom odjelu za EU fondove, Europska unija još 2008. godine donijela je paket mjera za klimu i energetiku, a u njemu bili utvrđeni sljedeći ciljevi za 2020. godinu: smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20 posto u usporedbi s 1990. godinom, povećanje udjela obnovljivih izvora energije na 20 posto te poboljšanje energetske učinkovitosti za 20 posto.
– EU je premašila zadane ciljeve već 2018. godine kada su emisije stakleničkih plinova smanjene za 23 posto, što je za tri postotna boda više od početnog cilja od 20 posto. Što se tiče podataka za grad Zadar, oni pokazuju da je između 2010. i 2017. godine došlo do smanjenja ukupne emisije CO2 nastale potrošnjom svih energenata u sektorima zgradarstva, javne rasvjete i prometa na administrativnom području Grada Zadra za 19 posto prema referentnim podacima iz revizije Akcijskog plana energetske učinkovitosti, SEAP-a. Prema tome, može se zaključiti da smo uspjeli postići europski cilj o 20 posto smanjenja CO2 do 2020. godine te kako će taj rezultat biti još i bolji kada se obrade podaci za 2020. godinu, kazao nam je pročelnik Šime Erlić, dodajući kako je najveće postotno smanjenje, ono od 20,1 posto, postignuto u sektoru prometa, zatim u sektoru zgradarstva od 18,6 posto, dok smanjenje emisija CO2 u sektoru javne rasvjete iznosi 0,6 posto.


Pristupili inicijativi EU komisije
Još ambiciozniji plan Europa je donijela 2014. godine, kaže pročelnik, dogovorom klimatske i energetske politike do 2030. godine i to s još ambicioznijim skupom ciljeva za razdoblje 2021. – 2030. godine. Naime, ovim se planom EU obvezao smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine.
– Europa ima za cilj postati prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine, što je usvojeno 2019. godine kroz EU zeleni plan, te se ta politika sada prenosi u višegodišnje financijske okvire i ostale programe država članica kroz koje će financirati budući razvoj Europe. Na tome tragu ide i hrvatsko programiranje za sljedeću perspektivu 2021.- 2027. i već danas se prikupljaju spremni projekti koji mogu poslužiti provedbi zelene politike EU-a. Na tim politikama temeljit će se budući razvoj EU-a, pa tako i Hrvatske. Stoga moramo prilagoditi svoje lokalne razvojne planove i projekte za zelenu tranziciju koja je ispred nas. Grad Zadar dugi niz godina se priprema za zelenu tranziciju, pojašnjava pročelnik, ističući kako je Grad Zadar još 28. svibnja 2012. godine pristupio jednoj od najuspješnijih inicijativa Europske komisije, Sporazumu gradonačelnika.


Sporazum gradonačelnika
– Tim je činom Grad Zadar formalizirao svoju politiku održivog razvoja koju je počeo provoditi nizom aktivnosti i prije potpisivanja Sporazuma gradonačelnika. Potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika, Grad Zadar se obvezao na primjenu brojnih mjera energetske učinkovitosti kojima će u konačnici do 2020. godine smanjiti emisije CO2 na svom području za najmanje 20 posto. Budući da je EU 2015. godine usvojila Okvir klimatske i energetske politike do 2030. godine, Europska komisija u listopadu 2015. godine pokrenula je novi integrirani Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju, koji nadilazi postavljene ciljeve za 2020. godinu. Potpisnici Sporazuma gradonačelnika za klimu i energiju obvezuju se na smanjenje njihovih emisija CO2, te eventualno drugih stakleničkih plinova, za najmanje 40 posto, povećanje otpornosti na klimatske promjene uslijed primjene principa prilagodbe klimatskim promjenama te osiguranje pristupa održivoj i dostupnoj energiji do 2030. godine. Ovim sporazumom Grad Zadar se prioritetno obvezao posebnu pažnju posvetiti zelenim politikama i potaknuti prilagodbu svih sektora za smanjenje emisija CO2, ističe Erlić.
Pročelnik nam je nabrojao niz mjera i projekata koje je Grad Zadar zadnjih godina uveo raznim mjerama i projekata kojima se intenzivno radilo na provedbi zelenih politika kako bi se zadani ciljevi ispunili. Naime, putem Fonda za zaštitu okoliša svake se godine ulaže u energetsku obnovu kuća i višestambenih objekata na području grada, napominje Erlić, pojašnjavajući kako Grad Zadar redovno svake godine raspisuje poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća te ulaganja u obnovljive izvore energije iz kojega se prosječno godišnje realizira oko 10-ak objekata s područja grada.




Energetska obnova kuća
– Uz pomoć EU sredstava 20-ak projekata je Grad realizirao u području zelenih politika, te se uključio u brojna europska partnerstva s gradovima EU-a u razvoju mehanizama za provedbu zelenih politika na području grada. Neki od ključnih projekata su projekt ISGE sustava – Informacijskog sustava gospodarenja energijom kojim se prati stanje potrošnje u svim javnim zgradama, zatim energetske obnove Osnovne škole Smiljevac, ugradnje sustava solara i prirodnog plina u ŠC Višnjik, rekonstrukcija kotlovnice i prenamjena na zemni plin za gradsko naselje Petrići, projekt zamjene neučinkovite javne rasvjete i postavljanje nove LED rasvjete na području Poluotoka, nabavke novih ekološki učinkovitih autobusa Liburnije, uspostava sustava javnih bicikli kao alternative automobilskom prijevozu, postavljanje mreže punionica za električne automobile na više gradskih lokacija. Zadarska bolnica je također zamijenila staru dotrajalu kotlovnicu na mazut novim sustavom na zemni plin, a brojnim drugim projektima su se prvenstveno izradile studije i strateški dokumenti u ovome području, zaključuje pročelnik gradskog Odjela za EU fondove.
 


Iduće godine novi zeleni projekti


Dobre rezultate u smanjenju ugljičnog dioksida Grad ima zahvaliti činjenici da je nadležni odjel na vrijeme reagirao na zahtjeve Europske unije po pitanju zelene tranzicije, odnosno da su doneseni strateški i planski dokumenti kojima se Grad obvezuje staviti svoje resurse u funkciju postizanja ciljeva zelene politike. Pročelnik Erlić tako naglašava kako su zadnjih godina doneseni brojni dokumenti u raznim sektorima upravo uz pomoć EU projekata, te je Grad uključen u razne EU inicijative i međunarodne projekte kojima se omogućio prijenos znanja i najboljih EU praksi u Zadar.
– Doneseni su ključni strateški dokumenti poput SEAP-a, odnosno Akcijskog plana energetskog održivog razvitka te Programa borbe protiv klimatskih promjena koji se upravo ažuriraju za sljedeće tri godine. Na području prometa upravo se izrađuje Plan održive urbane mobilnosti SUMP, a već je donesen i Plan uvođenja elektro mobilnosti na području grada, a izrađuje se i Strategija održivog prometa u mirovanju za područje grada, te brojni drugi akcijski planovi. Svi ovi dokumenti i planovi osnova su za razvoj novih zelenih projekata za grad Zadar koji će se vjerujemo financirati u sljedećoj financijskoj perspektivi, koja starta od iduće godine, kaže pročelnik gradskog Odjela za EU fondove.