Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Čisti otok u čipiranje kanti uložio 750 tisuća kuna

01.09.2021. 11:29


U vrhu po stopi odvajanja otpada u Zadarskoj županiji su Općina Tkon s 18,88% te Općina Vir s 18,31%. Direktor komunalnog poduzeća Orlić d.o.o. iz Općine Tkon, Dino Smoljan, zadovoljan je ovim rezultatom iako je, kaže, svjestan da bi rezultati trebali biti znatno bolji. Upravo zbog toga, konstantno rade na poboljšanju usluge, ali i edukaciji sugrađana. I iz komunalnog poduzeća Čisti otok izražavaju zadovoljstvo zbog činjenice da se Vir nalazi u vrhu Zadarske županije prema statistici odvojenog prikupljanja otpada, međutim, kako ističu, stalno rade na tome da poboljšaju rezultate.


Stalna ulaganja
– Svjesni smo također i činjenice kako ti statistički pokazatelji (18,31 posto) još uvijek nisu niti približno dovoljno dobre brojke, niti nas zadovoljavaju u djelovanju prema našem krajnjem cilju – čistom i zelenom otoku, poručuju iz Čistog otoka ističući kako poduzimaju različite mjere za ostvarenje cilja.
– Mjere koje smo za ostvarenje tog cilja poduzimali tijekom posljednjeg desetljeća, ali i duže, mogu se podijeliti u tri osnovne kategorije: podizanje i unaprjeđenje tehničke i tehnološke opremljenosti poduzeća kako bi bili što spremniji odgovoriti na zakonske zadanosti, suvremene ekološke izazove i potrebe građana; potom saniranje svih ilegalnih odlagališta otpada na otoku te educiranje građana svim potrebnim znanjima (o kantama, vrećicama, čipiranju kanti i sl.), naglašavaju iz Čistog otoka navodeći dalje kako u prilog tome svjedoči i nabava nove opreme koja pomaže efikasnijem zbrinjavanju otpada.
– U tom kontekstu, nedavno smo nabavili dva potpuno nova vozila za odvojeno prikupljanje otpada koje je naše općinsko poduzeće dobilo temeljem pozitivno riješene prijave projektnog prijedloga Nabave komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada. Vozila su približne vrijednosti 1,7 milijuna kuna bez PDV-a, od čega će poduzeće Čisti otok investirati vlastitih 260.000 kuna, dok se ostatak iznosa od 1,47 milijuna kuna dobiva od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, odnosno Uprave za programe i projekte Europske unije, europske i međunarodne poslove. Realizacijom ovog projekta značajno je porastao standard komunalne usluge na otoku, jer se s trenutnim voznim parkom našeg poduzeća nije moglo vršiti istodobno prikupljanje i razdvajanje otpada, odnosno odvajanje plastike i papira. Ovim posebno dizajniranim i bogato opremljenim vozilima za odvojeno prikupljanje otpada s dva spremnika, jedan za papir od dva do tri kubika i ostatak za plastiku, sada smo osigurali efikasnije prikupljanje i odvajanje otpada, a do kraja godine građanima ćemo podijeliti i kontejnere za papir i plastiku. Dosad su korisnici naših usluga razdvajali otpad u koloriranim vrećicama koje su se skupljale dva puta tjedno po zonama na otoku, a nakon što se podijele kontejneri za papir i plastiku, građani će biti u obavezi i mogućnosti razvrstavati otpad, najavljuju iz ovog virskog komunalnog poduzeća dodajići kako je Čisti otok dosad za 11.000 korisnika osigurano 12.500 kanti za prikupljanje mješovitog otpada.


Važnost brige za okoliš i uloga odvajanja otpada
– Njihovo čipiranje – kao tehnički kompleksan zahvat kojim se ugrađeni čip povezao sa šifrom korisnika i bazom podataka – financirali smo sa 750.000 kuna uz besplatno podijeljene vrećice za odvojeno prikupljanje otpada. Naše je poduzeće u više virskih naselja postavilo i zelene otoke za razdvajanje otpada sa sloganom kampanje »Čisto je lipo« kako bi se vršila primarna selekcija i odvajanje otpada, naglašavaju iz Čistog otoka.
I Općina Vir provodi kampanje koje promoviraju važnost brige za okoliš i ulogu odvajanja otpada u tom kontekstu te pokušava utjecati na svoje stanovnike još od malih nogu.
– Naglasili bismo također kako smo višekratno tiskali i dijelili brošure s kojima smo nastojali podizati svijest stanovništvu otoka o zaštiti i čuvanju prirode i zakonskim zadanostima kada je u pitanju razvrstavanje otpada, a iste smo akcije, neposredno putem edukativnih radionica, provodili i među najmlađim stanovnicima otoka u suradnji s Dječjim vrtićem Smješko i Područnom školom na Viru (Osnovna škola Privlaka), navode iz Čistog otoka dodajući da s ponosom ističu kako je otok Vir 2017. godine imao najveću investiciju kada su nabavili šest potpuno novih vozila vrijednosti oko 10,5 milijuna kuna, odnosno dva specijalna vozila za prikupljanje miješanog komunalnog otpada od 16 i 10 kubika, specijalno vozilo s kranom od 12 kubika za sakupljanje granja, namještaja i drugih većih predmeta, auto-podizač za dizanje kontejnera od sedam kubika i kamion kiper od 12 kubika.