Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dugotrajnu pandemijsku tišinu prekinula zadivljujuća klapska pisma

01.09.2021. 11:57


U izvrsnoj organizaciji mješovite klape Školji i pod pokroviteljstvom Općine Tkon i Turističke zajednice u rustikalnom prostoru kod kapele sv. Ante opata, »50 metara od trajekta uzbrdo pa livo«, na oduševljenje zbog korone ograničenog broja publike, održao se 6. otočni susret klapa u Tkonu.
Da je publika bila zadovoljna vidjelo se po dugotrajnom pljesku kojim su nagradili izvedbe pjesama, koje su tu večer bile melem za dušu nakon dugo vremena, jer je ovdašnja publika zbog korone više od godinu dana bez klapskih pisama.


Njegovanje kulturne baštine
– Mene je oduševila ljubav Kunjana i Ugrinaca s kojom su prihvatili ovaj susret klapa. Na ostavštini naših prethodnika, očeva i djedova, mi mlađi moramo i hoćemo čuvati kulturnu baštinu predaka, jer bez nje nas nema, nitko smo i ništa, kazao je Anđelo Palaškov, mladi načelnik Općine Tkon.
Nakon dugotrajne pandemijske tišine klapska pjesma ispunila je Tkon, po domaći Kun. Pod nebeskim svodom oživio je trg ispred »kunjske crikve« iz 17. stoljeća, uske, kamene kale, kuntrade, volti i karakteristične terase priljubljene jedna uz drugu.
– Prilipo se družimo i nastupamo, ljudi nas prihvaćaju. Dok nam bude lipo, pivat ćemo i organizirati već tradicionalne blagdanske koncerte i otočni susret klapa te razvijati klapsko pivanje na otocima, kazala je Darija Bobić, zaštitni znak i prvi tenor klape Školji, velika zaljubljenica u klapsko pivanje,


Pivači imaju dušu
Nastupilo je osam klapa. S dvije pjesme te na zahtjev publike i trećom pjesmom predstavile su se mješovite klapa Škoji Ugrinić – Tkon i Puntadura iz Vira, ženska klapa Đeloze iz Srinjina kod Splita te muške klape Polivera iz Bibinja, Condura iz Nina, Cetinjani iz Hrvaca kod Sinja i Drniš iz Drniša. Posljednja je nastupila popularna mješovita klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela koja pozornicu ispod morskog idra nije »smjela« napustiti dok nisu otpjevali pet ili šest obrada popularnih pjesama te tradicionalne klapske pisme.
– Klapska pjesma uvijek ima svoje ljubitelje bez obzira na utakmice, serije, filmove, ili neke zabavne manifestacije i sam Paulo Coelho je slušajući dalmatinske klape rekao da Hrvati imaju dušu koju treba pokazati svijetu, poručila je neizostavna voditeljica i animatorica Branka Pelicarić s Radio BnM-a.
Da sve bude »kako Bog zapovida« osim članova klape Školji brinule su se ovdašnje turističke djelatnice Marina Rudić i Taki Rudić. Za rasvjetu, razglas i digitalno snimanje bio je zadužen ovdašnji neimar Tihomir Benčić Benči.
Klapska pisma nastavila se uz domaću spizu u dvorištu kultne konobe Trta Mrta.




Pjev dalmatinskih galebova
– Bilo je predivno večeras, veselimo se što smo bili tu i nadam se da ćemo ponovno biti gosti klape Školji. Pjevati za svoju dušu po uskim kaletama, pjevati za otočke ljubitelje klapske pisme je velika sreća i zadovoljstvo, poručio je Ivica Kinda, voditelj klape Polivera, bibinjskih mladića.
Isto zadovoljstvo imale su prilike ne tako davno doživjeti i brojne turistkinje kojima su svoj pjev podarili dalmatinski galebovi, šireći na taj način dalmatinsku turističku ponudu.
– Bile su to manje skupine pjevača koje je uz pravo prijateljstvo, zajedničke poslovne i druge interese, vezala i ljubav prema pjesmi, reći će Vojko Bobić, predsjednik i pivač mješovite klape Škoji koji je pozvao mlade Kunjane i Ugrince da im se pridruže u klapi.