Posedarje birali ljubitelji mirnih, malih destinacija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Osim gostiju željnih aktivnog odmora
Najviše turista bilo je iz Njemačke, zatim Hrvatske, Slovenije, Poljske, Austrije i Mađarske. Od početka lipnja do kraja kolovoza ostvareno je 10.891 dolazaka i 94.652 noćenja, što predstavlja porast od 31 posto u dolascima i 14 posto u noćenjima u odnosu na 2020. godinu. Što se tiče usporedbe s rekordnom 2019. godinom,ostvarili smo 12 posto manje dolazaka i 20 posto manje noćenja, kazala je Ivona Juranić Dedić
Velimir BRKIĆ
Svi posjetitelji Posedarja osjećali su se sigurno

Špica turističke sezone i u Posedarju je bila iznad svakih očekivanja. To pokazuju rezultati Turističke zajednice općine Posedarje. Općina je u blizini zanimljivih prirodnih lokaliteta te je popularna po velikom broju različitih aktivnosti za sve one koji vole aktivni odmor. Među njima su najistaknutije aktivnosti biciklizam, izleti, safari i planinarenje.

Dobre turističke brojke

- Najviše turista bilo je iz Njemačke, zatim Hrvatske, Slovenije, Poljske, Austrije i Mađarske. Od početka lipnja do kraja kolovoza u općini Posedarje u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju ostvareno je 10.891 dolazaka i 94.652 noćenja, što predstavlja porast od 31 posto u dolascima i 14 posto u noćenjima u odnosu na 2020. godinu, kada smo ostvarili 8.271 dolazaka i 83.371 noćenja. Što se tiče usporedbe s rekordnom 2019. godinom, sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako smo se približili rekordnim rezultatima. U odnosu na 2019. godinu ostvarili smo 12 posto manje dolazaka i 20 posto manje noćenja. Te smo godine dosegnuli brojke od 12.318 dolazaka i 117.689 noćenja, objasnila je Ivona Juranić Dedić, direktorica Turističke zajednice općine Posedarje te kazala kako je buking u predsezoni, unatoč optimističnim procjenama ipak bio ispod razine.
- S obzirom na pandemiju početak turističke sezone bio je neizvjestan te je buking bio nešto lošiji. Iznajmljivači su bili zabrinuti jer su troškovi rasli, a turista je bilo manje. Tek su se sredinom srpnja počeli popunjavati svi kapaciteti, da bi se u kolovozu tražio i krevet više, kazala je Juranić Dedić i dodala kako su ove godine otkazane najpoznatije posedarske manifestacije.
- Nažalost, s obzirom na epidemiološku situaciju nismo mogli održati neke od naših poznatijih manifestacija kao što su Fešta od ribe i vina, Trka magaraca i Dan tune, jer nismo bili u mogućnosti provoditi manifestacije u skladu s mjerama koje su donesene.

Aktivni odmor

U manjim mjestima i općinama tradicionalno se najčešće traže kuće za odmor i apartmani u privatnom smještaju. Udaljenost od većih gradskih središta i mogućnost provođenja odmora u miru i tišini, postalo je naročito popularno zadnjih nekoliko godina.
- Najveći broj noćenja ostvaren je u objektima u domaćinstvu odnosno u privatnom smještaju, a najveća potražnja bila je za kućama za odmor. U svjetlu trenutne situacije u kojoj se nalazimo, najviše pitanja bilo je vezano za punktove za testiranja. U Posedarju je punkt za testiranje bio u Zavodu za hitnu medicinu, tako da je svim zainteresiranim posjetiteljima osiguran siguran povratak u matičnu zemlju. Osim punktova, turisti su se tradicionalno raspitivali i o znamenitostima u mjestu i okolici, istaknula je Juranić Dedić, te naglasila kako je primjetna promjena u interesima posjetitelja.
- Turisti su više svraćali u ured po informacije i brošure, te su osim sunca i mora htjeli aktivno provesti svoj odmor i više se upoznati s mjestom u kojem borave. Tajna našeg područja je u malim mjestima koja imaju sve što je potrebno za ugodan, ali i aktivan odmor, zaključila je Juranić Dedić.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)