Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Svečano obilježavanje Dana obrane Grada Zadra

30.09.2011. 22:00
Svečano obilježavanje Dana obrane Grada Zadra


U povodu obilježavanja 20. obljetnice Dana obrane grada Zadra, Grad Zadar pripremio je prigodni program, čija okosnica je svečano primanje koje će se u četvrtak 6. listopada održati u Kneževoj palači na Poljani Šime Budinića u Zadru. Primanje je najavljeno za 11 sati, a u prigodnom programu koji će upriličiti gradonačelnik Grada Zadra dr. Zvonimir Vrančić nastupit će Zadarski plesni ansambl i književnik Tomislav Marijan Bilosnić. Bit će prikazan i dokumentarni film i otvorena izložba ratnih fotografija “Zadar u listopadu 1991.” u organizaciji Narodnog muzeja Zadar i Grada Zadra.
Program obilježavanja počinje u srijedu 5. listopada u 11 sati i to imenovanjem ulice na Plovaniji imenom Nenada Mataka, branitelja i bojnika Hrvatske vojske. Istog dana u 18 sati imenovat će se i trg ispred Osnovne škole Zadarski otoci imenom Damira Tomljanovića Gavrana, branitelja i stožernog brigadira Hrvatske vojske.
Za četvrtak u 8 sati najavljena je budnica na gradskim ulicama i trgovima. Za budnicu je zadužena Gradska glazba Zadar. U 8.30 sati pod Središnjim križem na Gradskom groblju polagat će se vijenci i paliti svijeće u čast poginulim hrvatskim braniteljima. Vijenci će se položiti i upaliti svijeće i ispred Spomenika palim Imoćanima u 9.15 sati. Za 10 sati najavljena je sveta misa u crkvi sv. Šime koju će predvoditi kancelar Zadarske nadbiskupije don Josip Lenkić. Na Čubrijanu u šumi Musapstan u 16.30 sati održat će se priredba “U ritmu srca”, čiji će sudionici pjevati, plesati i recitirati poeziju u čast zadarskih branitelja. Za 20 sati najavljen je humanitarni koncert domoljubnih pjesama u čast Dana obrane Zadra. Koncert će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u izvedbi Glazbenog festivala Hrvatske pleter. Sav prihod od ulaznica ići će za izgradnju Doma ratnika u Vukovaru.
Program obilježavanja 20. godišnjice Dana obrane grada Zadra zaključit će se u nedjelju svetom misom u crkvi sv. Petra na Ploči koju će predvoditi vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac. Misa počinje u 10 sati. U 12 sati najavljeno je odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima pod Središnjim križem na Ploči, uz paljenje svijeća i polaganje vijenaca.