Direktor Vlatko Marušić danas na Gradskom vijeću pravda financijski izvještaj

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PRIJETI MU SMJENA
Marušićeva smjena već se predlagala prošle godine u kolovozu kada je Nadzorni odbor Tržnice odbio dati suglasnost na financijski izvještaj o poslovanju. Ovaj je potez izazvao lavinu reakcija jer se ovako nešto prvi put dogodilo u jednom gradskom poduzeću
Vlatko Marušić, direktor Tržice Zadar

Protekloga četvrtka održana je burna sjednica Kluba vijećnika HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, nakon što su pregledani materijali za današnju sjednicu Gradskog vijeća. Naime, neki su se vijećnici iznenadili kada su vidjeli financijsko izvješće gradske tvrtke Tržnica Zadar u kojemu je po njima bilo više nelogičnih stavki, poput one o angažmanu sisačke knjigovodstvene tvrtke za reviziju financijskog izvještaja.

Naime, direktor Tržnice Vlatko Marušić reviziju poslovanja ovog komunalnog poduzeća 2016. godinu naručio je od tvrtke Konto-L iz Siska, zbog čega su u HSP-u Ante Starčevića na sjednici Kluba iskazali nezadovoljstvo. Pravaši su HDZ-ovce pitali zašto je, uza sve revizorske kuće u Zadru, izvještaj o financijama radila sisačka tvrtka?

Marušićev odgovor očekuje se danas na sjednici Gradskog vijeća.

Već predlagali njegovu smjenu

Analiza financijske dokumetacije ove tvrtke otkrila je još nekoliko neobičnih stavki, primjerice ulaganje u tuđu imovinu koje iznosi gotovo pola milijuna kuna, ili ugovor o djelu za čistačicu i električara s kojima bi trebao biti sklopljen ugovor o radu jer je riječ o djelatnicima za kojima postoji stalna potreba. Tako je na kraju sastanka Kluba vijećnika HDZ-a i partnera rečeno kako Grad nije zadovoljan radom direktora Marušića, a u jednom je trenutku spomenuta i njegova smjena.

Marušić će danas na Gradskom vijeću pokušati pravdati financijski izvještaj Tržnice, no sudeći prema onom što smo saznali sa sjednice Kluba vijećnika, čeka ga "rafalna paljba" vijećničkih pitanja jer su mnoge stvari u izvještaju nejasne. Marušićeva smjena već se predlagala prošle godine u kolovozu kada je Nadzorni odbor Tržnice odbio dati suglasnost na financijski izvještaj o poslovanju. Ovaj je potez izazvao lavinu reakcija jer se ovako nešto prvi put dogodilo u jednom gradskom poduzeću.

Propusti u izvještaju

Revizija je tada utvrdila da većina imovine kojom Tržnica raspolaže uopće nije upisana u zemljišne knjige, zatim da nije ažuriran popis dužnika na kojemu su bile i tvrtke koje su u međuvremenu otišle u stečaj, a kao propust je navedena i preniska stopa amortizacije. Vijećnici su Marušiću na sjednici GV-a u kolovozu prošle godine zamjerili i činjenicu da je kao jednog od glavnih pomoćnika zaposlio svoju suprugu, prozivajući ga za nepotizam. Već tada se pisalo kako je gradonačelnik Božidar Kalmeta nezadovoljan Marušićevim radom, ali do smjene nije došlo.

Nakon najnovijeg financijskog izvještaja u HDZ-u se već otvoreno govori da će Marušić teško "preživjeti" i ovaj nalaz revizije, jer i HDZ-ovi parteri inzistiraju na njegovu odlasku.

Sisačke tvrtke i dosad radile reviziju

Radi što boljeg uvida u poslovanje Tržnice Zadar, kontaktirali smo i sisačku tvrtku Konto-L koju je Marušić angažirao za reviziju. Vlasnica tvrtke, Ljiljana Letica, kaže kako ih je za reviziju ove zadarske gradske tvrke zapravo kontaktirala tvrtka iz Siska koja je prije njih Tržnici Zadar radila reviziju:

- Gospodin Marušić pozna te ljude, riječ je o tvrtki Ts-Biro Sisak, oni su me nazvali i predložili da Tržnici mi sada radimo reviziju. Direktora Marušića nisam čak ni vidjela, a o reviziji mogu samo reći da su i revizori prije mene dostavaljali primjedbe koje se odnose na knjiženja - kaže Letica.

Supruga mu obračunava plaće

Uoči današnjeg "rešetanja" na Gradskom vijeću stoga smo nazvali direktora Marušića i dali mu priiku da objasni nelogičnosti u financijskom izvještaju za prošlu godinu:

* Zašto vam je izvješće o reviziji radila tvtrtka iz Siska?

- Dobili smo dobre reference o toj firmi, rečeno nam je da su kvalitetni, i to je to.

* Zar u Zadru nije bilo ni jedne kvalitetne firme s obzirom da ste gradska tvrtka i da morate štedjeti na financijama?

- Oni su nam napravili isto kao i svi, uopće se ne radi o cijeni.

* Koliko ste im platili izvještaj o reviziji?

- 19.000 kuna, kao i dosad.

* Je li točno da ste ih angažirali jer ste s njima u kumskim ili prijateljskim vezama?

- Nikad ih u životu nisam vidio!

* Jesu li vam u Gradu prigovarali što ste angažirali tvrtku iz Siska?

- Ne, to smo sve dogovorili s revizorom Grada Zadra, pročelnikom Krešimirom Karamarkom.

* Za računalne programe potrošili ste 220.000 kuna. O čemu je riječ?

- To je knjigovodstveni program kojega smo uveli radi fiskalizacije.

* Je li to uobičajena cijena ovih programa?

- Da. Mi smo prošlu godinu završili pozitivno i sada nam je glavni problem obnova tržnice.

* Jeste li u prekršaju zbog ugovora o djelu za čistačicu i električara?

- Ne.

* Tko vam u firmi radi obračun plaća?

- Referent za plaće.

* Mislite vaša supruga?

- Je, je, ona to radi.

* Je li to po vama nepotizam?

- Ne, prethodna djelatnica je otišla u mirovinu, bio je natječaj na koji se nitko nije javio, ona ima pravo raditi kao svatko drugi - kazao nam je na kraju ovog razgovora direktor Marušić, koji očito ni u čemu ne vidi problem, no o njegovu će se radu danas izjasniti i Gradsko vijeće.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)