Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Iva Perinić, jedna od rijetkih žena s titulom Ironman

01.10.2018. 17:11


Izgledom puno mlađoj od svoje 34 godine, Ivi Perinić, sitne, gotovo krhke građe, pošlo je za rukom ono što možda ne bi mnogim žešćim pripadnicima jačeg spola. Ona je, naime, na nedavnoj svjetskoj utrci dugog triatlona pod nazivom – Ironman, koja je održana u talijanskoj pokrajini Emilia-Romagna stekla naslov -Ironman, kojim se tek, rijetke žene mogu pohvaliti i to nakon samo godinu dana ozbiljnijeg treniranja.
Ova mlada arheologinja i povjesničarka umjetnosti, da stvar bude još zanimljivija, nikad se nije ozbiljinije bavila sportom, ali je više rekreativno, trenirala stolni tenis i tenis.
– Zapravo je sve počelo tek prije tri godine kad sam se učlanila u zadarski Triatlon klub TNT koji broji 70-tak članova i tu sam počela trčati. Ali, to je bilo onako više rekreativno, da se malo pokrenem. Bila sam pravi amater, "padobranac" u cijeloj toj priči. Ali, kad sam počela trenirati, svidjelo mi se. Osjećala sam se bolje i zadovoljnije i onda sam se prijavila i na svoj prvi, najprije polumaraton, pa maraton 2016. godine u Ljubljani – priča Iva Perinić.


Ukupno 227 km trčanja, plivanja, bicikliranja
Godinu kasnije kada je već kupila i cestovni bicikl, počela je razmišljati o triatlonu, ali – kako je i sama priznala, nije znala pravilno plivati, osobito tehniku kraula, pa se prijavila i u školu plivanja kako bi savladala plivačke tehnike jer triatlon je kombinacija plivanja, vožnje bicikla i trčanja i to točno tim redoslijedom.
– Moje vatreno krštenje što se plivanja tiče, bio je maraton Preko – Zadar. Prvi veći uspjeh u triatlonu bilo mi je prošlogodišnje drugo mjesto u apsolutnom poretku za žene za Kup RH. To je zapravo ujedno bio i veliki klupski uspjeh. A, onda sam se poželjela okušati i u disciplini dugog triatlona što je doista izuzetno naporno, iscrpljujuće i zahtjevno, pa sam se prijavila i na svjetsku utrku – Ironman u Italiji – priča Iva.
Utrka je održana 22. rujna. Sudjelovala su ukupno 2.333 natjecatelja, a trebalo je izdržati 3,8 km plivanja, 180 km bicikliranja i 42,2 km trčanja bez stanke, a Iva je to uspjela za 12 sati i 28 minuta.


Ipak, najveća želja – posao u struci!
– Riječ o sveukupno 227 km, a to je kao da otplivate maraton između Preka i Zadra, odvozite bicikl od Zadra do Crikvenice i pretrčite dakle, više od 40 km – bez stanke. Pripreme su trajale godinu dana. Puno mi je pomogao trener i voditelj Kluba TNT Daniel Filić koji je također, i sam sudjelovao u utrci Ironman. Trenirala sam svakog radnog dana prosječno po tri sata, a vikendom i po sedam sati. Ponekad je to bilo više plivanja, ponekad više trčanja, ili pak, bicikliranja. Što se tiče prehrane, nisam se posebno držala nekakve dijete jer sam se zapravo ionako, prilično iscrpljivala treninzima. Ali, pazila sa da ostanem zdrava jer su liječnički pregledi prije utrke jako strogi i rigorozni i sve mora biti u savršenom redu – objašnjava Iva.
Danas je jako ponosna na sebe i zadovoljna jer je zapravo u vrlo kratkom vremenu postigla – čudo. Postala je jedna od rijetkih žena iz Zadra koja je završila utrku dugog triatlona – Ironman.
O daljnjim planovima ne razmišlja previše. Voljela bi sudjelovati na još ponekoj utrci dugog triatlona, ali priznaje da joj je u biti najveća životna želja, da se konačno zaposli u struci.
Upravo zbog težine utrke ovaj dugi triatlon je dobio naziv – Ironman što bi u slobodnom prijevodu s engleskog jezika značilo željezni čovjek. No, Iva Perinić je nedvojbeno "željezna lady".