Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

TEĆA I ŽAR Sve je spremno za Meat me – prvi zadarski Festival mesa

01.10.2019. 11:40
TEĆA I ŽAR Sve je spremno za Meat me – prvi zadarski Festival mesa


Na prvom zadarskom Festivalu mesa pod maštovitim nazivom Meat Me koji će se održavati na Staroj pijaci od 17. do 19. listopada zadarski kuhari će pripremiti oko 2.000 porcija mesnih jela. Najavili su to jutros Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada Zadra, Tomislav Letinić, direktor Tržnice Zadar i kuhar Renato Kraljev, član organizacijskog tima.


Humanitarni karakter
Organizatori su istaknuli kako ih posebno veseli što su se vrlo rado odazvali svi proizvođači koje su kontaktirali – počevši od mesara preko vinara, pivara, uljara, sirara, proizvođača povrća te solana, a u svemu će sudjelovati i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole te Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.
Kako je rekao Paleka, time su organizatori željeli dati dodatan značaj autohtonim mesnim jelima, kojima se također možemo podičiti, uz već "proslavljene" delicije od morskih plodova.
– Ovo je pilot-projekt kao ravnoteža ostalim našim gastronomskim festivalima kako bi se oplemenila i mesna jela. Namjera je da izraste u hvale vrijedan festival koji će obogatiti vrijeme našim sugrađanima i onim gostima koji su već tu, a možda biti i poticaj nekima drugima da doputuju u to vrijeme, rekao je Paleka, dodavši kako je prihod od prodanih porcija namijenjen Odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar. Cijena jela s prilogom bit će 20 kn, cijena salate 5 kn, a pića 10 kn.


Koga, čega? Janjetine
Program je podijeljen tematski pa će tako prvog dana na meniju biti janjetina, drugog dana pulestar i pivac, a trećeg svinjetina i teletina. Održavat će se od 10.30 ujutro do 13 sati.
– Prvo će mesar pričati o ishrani životinje, zanimljivostima i tranširanju mesa koje se sprema. U prvom dijelu će kuhari pripremati autohtona jela iz teće, uglavnom na žlicu, a kasnije modernija jela, uglavnom sa žara. Prvi dan će kuhati Klaudio Mrkić, drugog dana Tomislav Karamarko i trećeg Josip Vrsaljko. Također, ta tri dana ćemo imati 'cooking class' radionice na iste teme od 17 do 20 sati, kazao je Kraljev.
Sve će se odvijati na Staroj pijaci i u velikom šatoru u južnom dijelu Tržnice. Osim jutarnjeg programa sva tri dana, u petak navečer 18.10. održat će se veliki grill party s koncertom grupe "Bang Bang". I jutarnji program će pratiti glazba uživo, a program će voditi novinarka Nikolina Radić.
Letinić je istaknuo kako mu je drago što će se Festival održavati na Staroj pijaci koja je upravo i osmišljena za događaje koji promoviraju lokalne proizvođače te kako će nakon dugo vremena pokušati oživjeti tržnicu i u večernjim satima.