Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

RUKA POMIRENJA Bubnjar: Djeca obitelji Đanija prihvaćena su od svojih vršnjaka

01.10.2020. 15:21


Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, zajedno sa Suzanom Krčmar, predsjednicom Saveza Roma Republike Hrvatske »Kali Sara«, i predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine iz cijele Hrvatske posjetili su Općinu Škabrnju. Tijekom posjeta ravnokotarskoj općini razgovarali su s Nediljkom Bubnjarom, načelnikom, Markom Ivkovićem, predsjednikom Općinskog vijeća i ostalim predstavnicima ovdašnje vlasti.
– Radi se ustvari o uzvratnom posjetu nakon što sam na poziv saborskog zastupnika Veljka Kajtazija nazočio otvaranju Romskog memorijalnog centra Uštica kraj Jasenovca, a što se održalo 2. kolovoza ove godine, kazao je Bubnjar.


Djeca prihaćena u školi
Podsjetimo, prije osam godina, višečlana romska obitelj Đanija bila je gotovo protjerana iz Škabrnje, gdje su bili kupili zemlju.
– Događaj od prije osam godina bio je ružan i neugodan, ali ujedno splet nesporazuma i dalmatinskog temperamenta. Upravo je to razlog što sam stupio u kontakt s romskim zastupnikom Kajtazijem sa željom da se na neki način izglade nesuglasice i predrasude te prekine ta negativna predodžba, naglasio je Bubnjar, te nastavlja:
– Djeca obitelji Đanija ovdje idu u školu, oni tu žive, socijaliziraju se i prihvaćena su od svojih vršnjaka i učenika škole, navodi Bubnjar izrazivši žaljenje zbog toga događaja kazao je da vjeruje da se to neće više nikada ponoviti u Škabrnji.
Zastupnik Kajtazi i načelnik Bubnjar složili su se kako samo suradnja i bolje upoznavanje odnosno komunikacija mogu kreirati okruženje društvene tolerancije u kojoj će se svatko osjetiti siguran.


Promjena negativne percepcije
– Kao prvo želim zahvaliti načelniku Nediljku Bubnjaru i svima ostalima na dobrodošlici. Moram priznati da sam svojevremeno imao predrasude prema Škabrnji, odnosno prema atmosferi i ljudima ovdje, ali to se potpuno promijenilo nakon što smo načelnik i ja započeli komunikaciju, kazao je Kajtazi, te je nastavio:
– Predrasude su nešto s čime se romska zajednica inače nosi cijelo vrijeme. Otkada se Rom rodi, preko odrastanja pa sve do trenutka kada umre, cijeli svoj život živi tako da netko ima predrasude prema njemu. I stoga mi je posebno drago da zajedno s ljudima ovdje mogu pomoći da se ta negativna percepcija promijeni jer kada ljudi upoznaju Rome vide da ono što su mislili o njima nije tako, poručio je Veljko Kajtazi.




Razmjena darova u Prkosu
Načelnik Bubnjar na dar je primio literaturu vezanu uz romsku tematiku, među kojima su Romsko-hrvatski rječnik te knjiga »Romi u Domovinskom ratu«.
– Zastupnik Kajtazi i suradnici također su položili vijenac na spomeniku žrtvama Škabrnje ubijenima u masakru 1991. godine. Posjetili smo i obitelj Đanija, koji je ostala živjeti na području naše općine te su im tom prigodom zastupnik Kajtazi i predstavnici Saveza Roma Republike Hrvatske uručili pakete pomoći i darove, istaknuo je Nediljko Bubnjar, koji je svojim gostima »Kod Mige« u Prkosu uručio prigodne darove, autohtone proizvode ovog ravnokotarskog kraja.
 


Troje romske djece u školi


Od 2012. godine kad se u Prkos doselila romska obitelj Đanija više je njihove djece polazilo u Osnovnu školu Vladimira Nazora u Škabrnji. Trenutačno ih je troje, u razrednoj nastavi od 1. do 4. razreda područne škole u Prkosu su dvoje djece, dok je jedan učenik 7. razreda matične škole u Škabrnji.
– Djeca iz obitelji Đanija imaju ravnopravan pristup kvalitetnom odgoju i obrazovanju te primjerene uvjete boravka u školskim prostorima, naročito nakon energetske obnove školske zgrade. Ova djeca su dobri učenici, ispunjavaju sve školske zadatke i zaista su redovni na nastavi. Ne izostaju ni više ni manje od drugih učenika koji su ih prihvatili kao jednakima sebi. Naime, djeca su se asimilirala i socijalizirala da po tom pitanju nemamo nekakvih problema, kazao je ravnatelj škole prof. Marin Pavičić.
Unatoč svim tužnim životnim pričama koje su svjedočile o studenome 1991. godine, herojska Škabrnja je danas mjesto modernog prostornog uređenja i velikog broja mladog stanovništva. OŠ Vladimira Nazora u ovoj školskoj ima 183 učenika, od toga 14 u Prkosu.
– Učenike viših razreda iz Prkosa u matičnu školu u Škabrnju prevozi školski autobus, pa tako i učenika sedmog razreda obitelji Đanija, kazao je Pavičić, koji je od početka ravnateljske dužnosti prije četiri godine počeo unaprjeđivati odgojno-obrazovni i cjelokupni školski i nastavni rad.