Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Arkanđeo Mihael je borac, molitelj i pratitelj

01.10.2021. 11:40


U župnoj crkvi sv. Mihovila u Vukšiću, 29. rujna svečano je proslavljena svetkovina sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Vukšića. Svečano misno slavlje u nazočnosti brojnih župljana i hodočasnika iz drugih okolnih mjesta predvodio je fra Ivan Režić, magistar bogoslova iz Splita, u koncelebraciji s domaćim župnikom fra Božom Mandarićem. Slavlje je uljepšao mješoviti crkveni zbor poznatim pučkim tradicionalnim pjevanjem mise.
– Crkva na osobit način štuje arkanđela Mihaela (Mihovila). Mihael znači ‘tko je kao Bog’.Trostruka je uloga Mihaela, on je borac, molitelj i pratitelj. Arkanđeo Mihael je borac protiv Zloga, Sotona i njegovih zakulisnih igara, molitelj pred licem Božjim i pratilac ljudi. Stoga je tako važno prizivati ime arkanđela Mihaela jer pali anđeo Sotona, u sebi podvojen, svom silinom želi ljude udaljiti i odvojiti od Boga, naštetiti njihovu fizičkom i duhovnom zdravlju i međuljudskim odnosima. Duša omamljena i zavedena Zlim lakše upada u različite vrste ovisnosti, psovke, bogohule, nemoral, prijevare, nepraštanje i klevete. Ukratko, u sedam grijeha koji dušu malo pomalo umrtvljuju. Svatko od nas je pozvan i poslan, poput arkanđela Mihaela biti glas Božji na ovom svijetu. Kako bismo bili glas Božji koji se čuje, potrebni smo uvjeriti se ‘da nitko nije kao Bog’. ‘Da ništa ne može zamijeniti Boga’. Neka nas sve prati zagovor sv.Mihaela arkanđela da umijemo uvijek prepoznati zamke Zloga i uvijek ostati povezani s Bogom, jedinom istinom i radošću života, istaknuo je fra Ivan Režić
Fra Božo Mandarić zahvalio je fra Ivanu na predivnoj propovjedi kao i svim nazočnim vjernicima koji su uveličali slavlje svetkovine sv. Mihovila. Nakon misnog slavlja vjernici su na mjesnom groblju položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih pokojnika. Poslije mise domaćini su zaigrali biračko kolo, zapjevali stare narodne pjesme, održavajući i obnavljajući tako tradiciju.
27. rujna 1991., dva dana prije blagdana sv. Mihovila, srpski pobunjenici okupirali su Vukšić, zapalili župnu crkvu sv. Mihovila, minirali dvije mjesne crkve sv. Kate. Pritom su Srbi još mučki ubili devet nevinih civila i to mahom starije dobi. Oni nisu imali moć braniti se, a htjeli su samo ostati tu na svom kućnom pragu. Crkva sv. Mihovila obnovljena je 1996. g., a 2008. g. dobila je i nova zvona. Prošlo je trideset godina od dana koji će zauvijek ostati urezan u sjećanje Vukšićana, od dana kada su se nakon godina progonstva vratili u svoje pusto i razrušeno selo. Ruka pravde do danas nije sustigla i kaznila zločince, a mještani iskreno vjeruju jedino u Božju pravdu. Vukšićani i njihovi gosti uz bogat blagdanski stol s pjesmom su proslavili svog nebeskog zaštitnika.