Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Braniteljima dugujemo uspomenu na njihovu odlučnost, hrabrost i pobjedu

01.10.2021. 08:08


Gradonačelnik Branko Dukić jučer je u suradnji s predstavnicima braniteljskih udruga, Narodnim muzejom Zadar, Atletskim klubom »Alojzije Stepinac«, te Brankom Pajićem iz klape Intrade predstavio program 30. obljetnice obrane grada Zadra.


Linijom obrane grada
Program počinje u subotu odavanjem počasti i polaganjem vijenaca te atletskom utrkom »Linijom obrane grada«, a završava u subotu, 9. listopada turnirom u streljaštvu malokalibarskom puškom u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Streljačkog kluba Zadar.
– Ove godine obilježavamo 30. obljetnicu dana obrane Zadra, jednog od najznačajnijih događaja Domovinskog rata, u kojem su hrvatski branitelji hrabrošću i domoljubljem obranili naš lijepi grad. S ponosom i zahvalnošću čuvamo spomen na to časno i hrabro vrijeme te na sve one ljude koji su našem gradu i domovini dali svoj život, kazao je gradonačelnik Branko Dukić te naglasio kako postoje neki događaji i trenuci koji ostavljaju neizbrisiv trag, koji ne blijedi protekom godina.
– Iako još uvijek moramo voditi računa o epidemiološkim okvirima, potrudili smo se pripremiti program koji će u nama probuditi duboke osjećaje kako bi se podsjetili na vrijednosti koje su hrvatski branitelji utkali u naše društvo, ali i svi oni koji su početkom listopada 1991. godine dijelili život u našem gradu i pokazali zajedništvo, koje je nama Zadranima toliko svojstveno. Braniteljima dugujemo uspomenu na njihovu odlučnost, hrabrost i pobjedu, kazao je gradonačelnik Dukić.
U program obilježavanja uključeni su i Atletski savez Zadarske županije i Sportska zajednica grada Zadra, koji uz pomoć Atletskog kluba »Alojzije Stepinac« organiziraju utrku »Linijom obrane grada«.
– Nama sportašima pripala je čast da trčimo od Bokanjca, preko Musapstana, Crnog i Ploče do Dračevca, tj. do tenka, koji je simbol obrane Zadra. Grad Zadar je i Europski grad sporta, tako da imamo priliku skrenuti pozornost na dvije važne prigode. Na startu očekujemo stotine trkača svih dobnih uzrasta. Svi sudionici dobit će prigodne medalje, a najbolji u muškoj i ženskoj konkurenciji i pehare. Za utrku nema startnine, no sva prikupljena sredstva namijenjena su za obnovu grada Petrinje, kazao je organizator utrke Slobodan Miolović iz Atletskog kluba »Alojzije Stepinac«.


«Tebi grade moj…«
U utorak, 5. listopada, predstavnici Policijske uprave zadarske, u vremenu od 9 do 15 sati održat će Taktičko – tehnički zbor. Isti je dan na rasporedu i obilazak mjesta pogibije hrvatskih branitelja na liniji obrane Zadra, uz odavanje počasti paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća. Istu je večer na rasporedu večer domoljubne poezije u uvali Jazine.
– U vremenu najjačeg granatiranja i teške okupacije, Zadrani nisu pokleknuli, već su gradu pjevali pjesme i pisali poeziju. Stoga smatramo kako je savršena prilika da nahranimo dušu umjetnošću, te sve pozivamo u uvalu Jazine, pokraj spomenika poginulim braniteljima u 19.30 da nam se pridružite na večeri domoljubne poezije i pjesme pod nazivom »Tebi grade moj…«, kazala je Vesna Matešić.
I Narodni se muzej Zadar priključio obilježavanju obljetnice predstavljanjem izložbe »Obranjeni grad«, o kojoj je govorila Ivana Dražić.
– Zahvalni smo na prilici da svake godine možemo sudjelovati u programu obilježavanja. I ove godine otvaramo jednu izložbu, koja je nastala u suradnji s Udrugom dragovoljaca i branitelja 112. brigade. Riječ je o izložbi »Obranjeni grad«, koja će biti prezentirana u kombiniranoj formi uradaka zadarskih fotografa i panoa iz 112. brigade. Posjetitelji izložbe imat će priliku uživati u spoju umjetnosti i snage zadarskog naroda, istaknula je Dražić i naglasila kako su poznati zadarski fotografi u jednom od najtežih trenutaka izašli na ulice. Izložba će biti dostupna cijelog listopada.




6. listopada središnji dan proslave
U srijedu 6. listopada središnji je dan proslave. Dan će početi budnicom na ulicama, te odavanjem počasti stradalim braniteljima pred središnjim križem na Gradskom groblju. Iz programa se izdvaja i Svečana akademija »Obrana Zadra u prvom tjednu listopada ‘91.«, koja će biti upriličena kod tenka na Dračevcu. Njoj će prethoditi odavanje počasti polaganjem vijenaca na više lokacija diljem grada. Akrobatska skupina »Krila Oluje« izvest će prelet iznad Poluotoka, dok Zadrane navečer očekuje besplatni koncert Tomislava Bralića i klape Intrade te vatromet.
– Tomislav i klapa Intrade jedni su od najvažnijih promotora zadarskih ljepota i povijesti. Zadar i Intrade su neraskidivo vezani uz Zadar, za koji ga vežu mnoge lijepe uspomene i izvrsni koncerti. Ulaz na koncert je besplatan, a svi zainteresirani svoju ulaznicu mogu dobiti u Turističkom informativnom centru od ponedjeljka, gdje će, za sve one koji nemaju COVID potvrdu biti osigurano i mjesto za besplatni brzi antigenski test dan prije koncerta, kazao je Branko Pajić iz klape Intrade.
Cjelokupni će program biti završen u subotu, 9. listopada turnirom u streljaštvu malokalibarskom puškom, koji će u 10 sati početi u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata iz Streljačkog kluba Zadar.