Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Proračun mijenjaju zbog dokumentacije za dva velika projekta – gradsku tržnicu i društveni dom

01.10.2021. 11:32


Na sjednici Gradskog vijeća Grada Nina sudjelovalo je 10 vijećnika, koji su uz kraće rasprave izglasali svih 16 točaka dnevnog reda. Jedna od točaka je bio i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2021. Kratko obrazloženje iznijela je pročelnica Upravnog odjela za financije Radmanka Subotić, istaknuvši kako je u sklopu izvještaja i sam pokazatelj uspješnosti realizacije programa za prvih 6 mjeseci tekuće godine te da oba plana sadrže metodologije polugodišnjih izvještaja, obrazloženje makroekonomskih pokazatelja, ostvarenje svih prihoda i primitaka te rashoda i izdataka u prvih pola godine.


Uspješno planiranje
Također je u sklopu izvještaja ukomponirano i obrazloženje posebnog dijela proračuna, izvještaj o korištenju proračunske zalihe, izvještaj o zaduživanju na domaćem i stranom tržištu novca i kapitala, državnim jamstvima i izdacima po državnim jamstvima, deficit i suficit općeg proračuna te opći i posebni dio proračuna po organizacijskoj i programskoj klasifikaciji te razini odjeljka ekonomske klasifikacije.
Vijećnik Josip Stulić koji je participirao i u ranijim sazivima Vijeća sa zadovoljstvom je komentirao kako se toga dana, raspravljajući o polugodišnjem izvješću Proračuna navode financijski iznosi koji su ne tako davno bili godišnji iznosi Gradskog proračuna. Kako se ovo obrazloženje pročelnice temelji na realizaciji u iznosu od 50 % planiranog što je jasan pokazatelj s jedne strane pozitivnog i dobrog smjera u kojem Grad Nin ide te, s druge strane, jednako uspješnog planiranja izvršenja gradskih financija. Polugodišnji Izvještaj o izvršenju proračuna Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo.
U obrazloženju prijedloga planiranih izmjena i dopuna proračuna za 2021. godinu, gradskim vijećnicima obratio se gradonačelnik Emil Ćurko, koji je istakao najbitnije proračunske stavke koje se ovim izmjenama i dopunama mijenjaju, te krenuo s prihodovnom pozicijom Porez na dohodak temeljem fiskalnog izravnavanja.


Rashodi povećani zbog kupnje zemljišta
– Do prije nekoliko godina Grad je iz državnog proračuna dobivao nekih 3.500.000 koji je sada na neki način zamijenjen prihodom na poziciji Tekuće pomoći iz državnog Proračuna – kompenzacijske mjere. Ovogodišnji plan navedene stavke bio je oko 160.000 kuna, a samo do sad je uprihodovano 1.105.000, s tim da se konačan iznos planira negdje oko 1.473.000 kuna. Nadalje, u prihode Proračuna unesene su dvije stavke, a to su Kapitalne pomoći EU (APPRR) za društveni dom te Kapitalne pomoći EU (APPRR) za gradsku tržnicu. Ove pozicije nisu bili planirane na početku godine, no otvaranjem mjere 7.4.1. pristupilo se izradi nominacija, kao i planske dokumentacije za ova dva projekta za koje se iskreno nadamo da će proći sva potrebna bodovanja i u konačnici biti odobrena, rekao je Ćurko.
Zbog manjeg izvršenja komunalnog doprinosa od očekivanog poziciju komunalni doprinos smanjili su s planiranih 4.000.000 kuna na 3.500.000 kn, a stavku komunalna naknada s 2.595.000 povećali na 3.000.000 kn, što je nekih 405.000 kn više od planiranog. Nadalje, na stavci građevinsko zemljište došlo do povećanja s 1.000.000 kuna na 7.400.000 kuna.
Što se tiče rashoda, gradonačelnik je naveo samo značajnu promjenu pri kupnji zemljišta u Ninu na kojoj je bilo planirano 50.000, kuna a novi iznos izmjenama i dopunama povećan je na 2.800.000 kuna. Planiranjem realizacije određenih projekata stvorila se potreba za kupnjom građevinskog zemljišta.




Izbori za mjesne odbore u studenom
Izmjenama i dopunama proračuna Grada u prihodovnoj strani s planiranih 37.278.000 temeljem navedenih većih promjena, novi plan iznosi 44.590.000 kune što su gradski vijećnici jednoglasnom odlukom prihvatili.
Za 4. i 5. točku dnevnog reda Donošenje odluke o izmjenama i dopunama programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2021.godinu, te Donošenje odluke o izmjenama i dopunama programa održavanja komunalne infrastrukture za 2021.godinu, obrazloženje je dao pročelnik za komunalne poslove Jozo Mustać što je Gradsko Vijeće jednoglasno prihvatilo.
U nastavku sjednice Gradskog vijeća jednoglasno su donesene i odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora Nin, Zaton, Grbe, Ninski Stanovi, Žerava i Poljica Brig. Za dan provedbe izbora određen je 21. studenoga 2021. godine, a Vijeće je imenovalo i Izborno Povjerenstvo.
Pod točkom razno, gradski vijećnici raspravljali su tekućim problemima na području Grada: Na vijećničko pitanje o nastavku radova na sustavu javne odvodnje, gradonačelnik Ćurko istaknuo je kako su po završetku sezone radovi na poboljšanju vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Nin-Privlaka-Vrsi – izgradnji kanalizacijske mreže, crpnih stanica, podmorskog ispusta i sanacija vodovodne mreže nastavljeni te se nada kako će se s povećanjem broja ekipa na preko 10 za naselja Nin i Zaton radovi ubrzati i intenzivirati. Također je istaknuo kako je od strane Hrvatskih voda dobivena suglasnost za potpisivanje ugovora za izgradnju uređaja pročišćavača.


Marijana Ramov