Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

»Studente« se jedino pravim pristupom može srušiti na ispitu

01.10.2021. 06:36


Nakon tri dana odmora košarkaše Zadra očekuje danas s početkom u 18 sati drugi ovosezonski regionalni izazov. Raspored momčad pod vodstvom Ivana Perinčića vodi do daleke Podgorice gdje će se susresti s novakom u ABA ligi, Studentskim centrom Derby, a prema crnogorskoj prijestolnici Zadrani su se uputili još jučer ujutro. Neizvjestan sraz s Partizanom odigran u ponedjeljak u Krešinom domu (73:78) najavio je da bi se nakon dugo godina momčad s Višnjika mogla bolje snaći na otvaranju regionalne sezone i eto im prilike da se jednom »al pari« protivniku uspiju nametnuti pobjedničkim gardom.


Izgledno gostovanje
Studentski centar je momčad koja je prošle sezone osvojila ABA 2 ligu, a zapravo se radi o svojevrsnoj podružnici Budućnosti koja tamo šalje svoj pomladak na kaljenje. Uz popriličan broj mladih i perspektivnih igrača među kojima su i tri Hrvata (braća Ivišić te Boris Tišma), u rosteru Podgoričana su i tri stranca koji zapravo predstavljaju okosnicu momčadi. Radi se o Kanađaninu Justinu Edwardsu te dvojici Amerikanaca Kyleu Vinalesu i Fletcheru Mageeju. Oni pokrivaju vanjske pozicije i u debitantskom nastupu crnogorskog kluba u ABA ligi su jedini upisali dvocifreni učinak. Taj premijerni ogled u regionalnoj eliti »Studenti« pak neće pamtiti po dobrome, jer su deklasirani od Mege Basket s 33 razlike (101:68) uz čak 18 pogođenih trica iz 30 pokušaja domaćih igrača. Uz spomenuti trojac koji je stigao »s one strane Velike bare«, također valja izdvojiti pojačanje pristiglo ovog ljeta iz sarajevskog Sparsa, Kenana Kamenjaša, koji igra na poziciji centra, no ostatak rostera kojeg pod sobom ima bivši trener Koper Primorske, Andrej Žakelj, ne djeluje nimalo zahtjevno i stoga je ovo gostovanje u Perinčićevom notesu označeno kao jedno od rijetkih u sezoni gdje su šanse za pobjedu vrlo izgledne.
– Očekuje nas jedna zahtjevna utakmica kojoj moramo pristupiti na pravi način i odigrati ju kao momčad. Jedino tako možemo računati na pozitivan rezultat. SC Derby je u prošlom kolu doživio nezgodan poraz od Mege i protiv nas će sigurno htjeti ostaviti puno bolji dojam, a po prvi put u ABA ligi igraju na domaćem parketu pred svojom publikom. Radi se o jednoj dobroj momčadi, s nekoliko igrača koji su već neko vrijeme zajedno, te su doveli tijekom ljeta dobra pojačanja na deficitarnim pozicijama. Mi ćemo pripremiti sve što moramo, već smo proučili njihovu igru i shvatili smo na što moramo obratiti pažnju. Napravit ćemo sve da nastavimo gdje smo stali nakon utakmice protiv Partizana koja je bila pokazatelj kako moramo izgledati ubuduće na parketu – izjavio je trener Zadra prije polaska prema crnogorskoj metropoli gdje će prvenstveno od svojih igrača tražiti isti naboj iz nedavnog sraza s Partizanom.


Maksimalan fokus
Bez borbenosti i timske igre što je zorno demonstrirano kontra jednog od najvećih favorita lige teško će Zadrani do bodova. Potvrdilo se to već na prvom gostovanju u HT Premijer ligi kod Škrljeva, tako da nominalno snažniji roster kojeg ima Perinčić u odnosu na kolegu mu Žakelja ne garantira sam po sebi uspjeh. Svjestan je toga i autor pet trica u susretu s Partizanom, Antonio Jordano.
– Prije svega ovoj utakmici moramo pristupiti kako smo se supostavili Partizanu. Mislim da nam to mora biti neko mjerilo i vodič u kojem smjeru trebamo ići. Pokazali smo da možemo igrati protiv jednog od snažnijih sastava u ligi, ali samo ako smo maksimalno fokusirani i ako igramo kao momčad – rekao je šuter Zadra uoči gostovanja u Podgorici.




Žakelj: Moramo igrati kao momčad
Mlada momčad iz Podgorice danas će po prvi put na svom terenu, u dvorani Morača, ugostiti nekog abaligaškog protivnika. Sudbina je htjela da taj povijesni dan za novaka u regionalnoj eliti uveliča Zadar, no slovenskog stručnjaka na klupi SC Derbyja, Andreja Žakelja, naravno najviše interesira igra njegovih igrača kao i rezultat na kraju.
– U goste nam dolazi iskusni Zadar, koji je u prvom kolu tijesnim porazom od Partizana pokazao da je ozbiljna momčad. Uz to je važno istaknuti da Zadrani zajedno igraju već drugu godinu zaredom. No, bez obzira tko nam se nalazi na drugoj strani terena moramo se više baviti svojom igrom, popraviti naš pristup i igrati kao momčad koja se bori do samoga kraja. Samo tako možemo očekivati pozitivan rezultat – rekao je strateg SC Derbyja.


ABA liga, 2. kolo
SC Derby – Zadar (danas, 18 sati), Split – Partizan, Cibona – Mega Basket, FMP – Igokea, Krka – Mornar, Borac – Cedevita Olimpija, C. zvezda – Budućnost.