"Bivši direktor Tržnice Zadar, Marušić, nije prihvatio da on više nije glavni"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
SUĐENJE TRŽNICI ZADAR
Kada bi novi direktor od njega nešto tražio, odgovarao bi da to sada nije kod njega i slično. Primopredaja dokumentacije između starog i novog direktora nikad kompletno nije napravljena do dan danas... Novi direktor bi to tražio, a gospodin Marušić bi tada odgovarao da to nije sada kod njega i slično, kazala je Nediljka Jerak, zaposlenica Tržnice Zadar
Zvonko KUCELIN
Supružnici Marušić tužili su tvrtku Tržnica Zadar zbog, kako navode, nezakonitog izvanrednog otkaza ugovora o radu

Na  Općinskom sudu u Zadru jučer je nastavljeno suđenje u  slučaju Tržnice Zadar koju je nakon otkaza tužio bivši direktor Vlatko  Marušić. Raspravi su se odazvali aktualni direktor Tomislav Letinić s  njihovim zastupnikom Krešimirom Zorićem, te Vlatko Marušić sa zastupnikom Milanom Petričićem. 

Najintrigantniji dio suđenja odnosio se na detalje primopredaje  dužnosti između bivšeg i sadašnjeg direktora te okolnosti otkaza Vlatku  Marušiću za kojega je jedna svjedokinja izjavila da - nije prihvatio da on  više nije glavni.

Naime, sudac Tomislav Bago jučer je saslušao troje svjedoka, djelatnike Tržnice: Marijanu Raspović, Nediljku Jerak i Joška Mikina. Šefica  računovodstva, Marijana Raspović, svjedočila je o tome kako novi direktor Tomislav Letinić nije mogao dobiti dokumentaciju o Saragu te mu ih  je Marušić jednoga dana samo ostavio na hodniku. O tome i otkazu kojega je dobila od Marušića sudu je izjavila:

Letinić nije mogao dobiti dokumente

- Meni je poznato da je tužitelj dobio otkaz, znam da je to bilo zbog izjave Slobodnoj Dalmaciji vezano za trgovačko društvo Sarag. Radilo se o  odavanju poslovne tajne, odnosno davanju prostora u podzakup Saragu,  odnosno tužitelj je na internim sastancima rekao da je postojala jedna  suglasnost i da se odnosila na trgovačko društvo Konzum, da se tom trgovačkom društvu dade prostor u podzakup. Međutim, u medijima, odnosno u Slobodnoj Dalmaciji, bilo je rečeno od strane tužitelja nešto  drugo, ja ne mogu točno citrati sada taj dnevni tisak i što je u toj izjavi  koja je objavljena u tim dnevnim novinama navedeno. Između ostalog,  ta izjava Slobodnoj Dalmaciji je razlog otkazu, kazala je Raspović pojašnjavajući kako je od strane tužitelja "dobila otkaz na dan kada je  došao gospodin Letinić 27. prosinca 2017.".

Novi je direktor vratio na posao

- Baš toga dana ujutro otkaz mi je dostavljen putem usluge HP s naglaskom na hitno, a kada me pitate je li to bio redovni ili izvanredni otkaz  ugovora o radu, odgovaram da je to bio izvanredni otkaz. Zašto sam dobila otkaz, odgovaram da je tu bilo više stvari, konkretno da nisam dobro  vodila svoj posao zadnje dvije godine, odnosno računovodstvene poslove zajedno s kolegicom gospođom Jerak koja također radi u računovodstvu, zatim da sam pobjegla na bolovanje, potom da je bilo neposluha  prema tužitelju, dakle, bilo je tu svašta, izjavila je Raspović koja se  za pomoć obratila sindikatu, naglašavajući kako ju je novi direktor Tomislav  Letinić vratio na posao.

Svjedočila je i o okolnostima primopredaje dužnosti između bivšeg i  sadašnjeg direktora, a koja  je prema njenim riječima  uslijedila tek 5. siječnja. No u predanoj dokumentaciji nije bilo one vezane za poslovne  prostore u zgradi tržnice, iako ju je Letinić zatražio od Marušića.

Ugovori sa Saragom kod Marine Marušić

- Novi direktor je svakodnevno tražio tu dokumentaciju i kada me pitate je li se novom direktoru ta dokumentacija predala, odgovorila sam  kako   mislim da nije. Bivši direktor spominjao je za tu dokumentaciju da  ne zna gdje je, da nije kod njega i slično, a novi direktor je na te upite dobivao negativan odgovor. Do te je dokumentacije došao 15. ili 16. siječnja ove godine, bivši direktor je u hodniku ostavio registratore u kojima je bila i ta dokumentacija. Jednostavno je jednog jutra osvanuo registrator u hodniku, bio je to jedan dio dokumentacije u hodniku, a drugi  dio je bio pod ključem u uredu bivšeg direktora koju smo naknadno pronašli, posvjedočila je Raspović.

Na pitanje opunomoćenika Tržnice Zadar, Krešimira Zorića, kod koga  su bili ugovori vezani za Sarag, odgovorila je - kod Marine Marušić. Riječ  je inače o supruzi bivšeg direktora Vlatka Marušića, višoj referentici za  pravne i kadrovske poslove,  koja je također pokrenula tužbu protiv  Tržnice Zadar, a na zadnjem se ročištu nije pojavila jer je, kako je kazao  njezin branitelj, upućena psihijatru.

Dokumentacija ostavljena u  hodniku

Druga svjedokinja, financijska administratorica Tržnice Zadar Nediljka Jerak, također je govorila o okolnostima otkaza bivšem direktoru Vlatku Marušiću.

- Kada me pitate zbog čega, odgovaram da se nije ponašao onako kako  je trebalo da prihvati novog direktora. Nije prihvatio da on, tužitelj, nije  više glavni. Kada bi novi direktor od njega nešto tražio, odgovarao bi da  to sada nije kod njega i slično. Primopredaja dokumentacije između starog i novog direktora nikad kompletno nije napravljena do dan danas,  samo jedan dio dokumentacije je popisan, ono što je nađeno, što je bilo  u hodniku i slično, ali to nije bila kompletna dokumentacija. Novi direktor bu to tražio, a gospodin Marušić bi tada odgovarao da to nije sada  kod njega i slično - izjavila je Nediljak Jerak.

Mikin: Do danas nije pronađena  dokumentacija o davanju suglasnosti  Saragu

Viši financijski referent Tržnice Zadar, Joško Mikin, svjedočio je o odnosima između Tržnice i Saraga.

- Kada me pitate jesam li i šta znao o ikakvim narušenim odnosima Tržnice Zadar  i Saraga, odgovaram da jesam, pričalo se o tome u firmi pa su tako svi znali za te odnose. Meni je poznato da direktor Letinić kada je došao nije zatekao dokumentaciju  vezano za taj slučaj, konkretno radilo se o tome da su treće osobe koristile naše prostore, iako to nije bilo od strane tuženika pokriveno ugovorima, odnosno našli smo  određene naše prostore koji nisu bili pokriveni ugovorima, a korišteni su od strane  trećih osoba. Direktor je pokušavao to riješiti bez sudskog postupka, dao nam je zadatke da utvrdimo tko se sve nalazi u tim prostorima, upravo u tu svrhu da se taj  problem riješi i da se ne mora ići na sud.

Što se tiče same dokumentacije, čini mi se da je pronađena samo jedna suglasnost i to s Konzumom iz 2013. godine. Dok je bivši direktor Marušić govorio da on nije  dao takvu suglasnost Saragu, u medijima je izišla suprotna izjava da on jest davao  Saragu takvu suglasnot. Meni je gospodin Marušić predao svoj ured i koliko mi je  poznato, do danas takva dokumentacija o davanju suglasnosti Saragu nije pronađena, izjavio je Mikin, na što je prigovorio Marušićev opunomoćenik tvrdeći da  svjedok o tome "nema konkretnog saznanja".

Jerak: Bila sam nedostojna dolaziti u  ured Marušića

Na pitanje Marušićeva branitelja Milana Petričića u kakvim je odnosima bila s  tužiteljem, Nediljka Jerak je odgovorila:

- Mogu reći da je jedno vrijeme taj odnos bio dobar, a kad je došla gospođa Marušić taj je odnos bio katastrofa jer nisam smjela niti ući u ured tadašnjeg direktora-  tužitelja, čak niti donijeti virman na potpis, očito je da sam bila nedostojna dolaziti  u ured Marušića, posvjedočila je Jerak čemu je prigovorio Petričić da je ona "nesporno u osobnim netrpeljivim odnosima s tužiteljem kao ranijim direktorom".

Gradonačelnik opravdao nedolazak

S obzirom da je Tržnica Zadar tvrtka u vlasništvu Grada Zadra na raspravu je kao  svjedok pozvan i zadarski gradonačelnik Branko Dukić. On se pak pozivu nije odazvao, a sudac Bago napomenuo je da je "opravdao izostanak". Dukić bi stoga trebao  svjedočiti na idućoj raspravi zakazanoj za prosinac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)