Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Djeca od najranije dobi uče o važnosti pomaganja drugim ljudima

01.11.2021. 13:15


Dječji vrtić Maslačak, privatnog osnivača i vlasnice Sniježane Pavić, tradicionalno, svake godine, za Dane kruha i zahvalnosti na plodovima zemlje, prigodno ostvaruje suradnju s roditeljima.
– Već dulji niz godina roditelji sudjeluju u našim humanitarnim akcijama u ovo vrijeme donošenjem pekarskih proizvoda u vrtić koje tada nosimo, po dogovoru, u Dom svetog Frane ili u Pučku kuhinju kako bismo uljepšali obroke ljudima koji ih primaju. Djeca od najranije dobi uče o važnosti pomaganja ljudima u bližoj i široj zajednici te iz godine u godinu postaju sve svjesniji o potrebama ljudi koji nas okružuju, započinje Ana Motl Demo, odgojiteljica i ravnateljica DV Maslačak.
Kako nastavlja, budući da ih je zadnje dvije godine pandemija stopirala u ovakvom načinu darivanja, lani su suradnju s roditeljima ostvarili na način da su prikupljali potrepštine u obliku brašna, dječje hrane, ulja, tjestenine i konzervirane hrane za Socijalnu samoposlugu.
– Ove godine smo Dane kruha i zahvalnosti na plodovima zemlje odlučili zaokružiti jesenskim sajmom u dvorištu našeg vrtića. Jesenski sajam je zamišljen kao druženje djece i odraslih humanitarnog karaktera. Dakle, kao i svake godine, samo na malo drugačiji način, na kojem su djeca imala priliku prodati proizvode koje su marljivo uz pomoć odgojiteljica izrađivali tijekom čitavog mjeseca. Roditelji i djeca su donosili plodove jeseni, voće i povrće, a s naglaskom na godinu u kojoj se stavlja uskličnik na zdravu prehranu i važnost učestalog korištenja voća i povrća u svakodnevnoj prehrani djece, rodila se ideja da se od svih plodova načine marmelade, zimnice, kolači, vafli, kompoti i ukrasi u obliku zdjelica, privjesaka, tikvica koje ćemo roditeljima prodati na sajmu. Djeca su bila oduševljena idejom, a uz humanitarni karakter djeca su mogla naučiti i ponešto o poduzetništvu, primjerice od ploda do novca vlastitim trudom, cijenim svoj rad i trud itd. Roditelji su, uz pridržavanje epidemioloških mjera, procirkulirali dvorištem, kupili proizvode koji su ih zanimali te se počastili slasnim palačinkama i toplim čajem, prepričava Motl Demo.
Sve su začinili s malo pjesme i smijeha, a sav prikupljen novac (3678,00 kn) ide na za djevojčicu Kiaru i njezino liječenje.
– Zahvaljujemo se od srca svim roditeljima i djeci, na dugogodišnjoj suradnji u ovakvim akcijama, jako je dobro znati da smo spremni uvijek pomoći, unatoč teškim vremenima koja su nas snašla, kazala je na koncu Motl Demo dodavši kako je za ovakve projekte ključna kako suradnja s roditeljima, tako i suradnja unutar tima njihovog vrtića.