Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za vrijeme štrajka učitelji beru masline u školskom masliniku

02.12.2019. 12:00


»Maslina je neobrana, nima koga da je bere…« riječi su pjesme u izvođenju legendarne šibenske klape Maslina, koje se na sreću nisu obistinile, barem kada je u pitanju maslinik Osnovne škole Pakoštane, usprkos štrajku učitelja koji traje već preko 30 radnih dana.
– Učitelji za vrijeme štrajka ne stoje skrštenih ruku već samoinicijativno, odgovorno, radišno i učinkovito beru masline u školskom masliniku. Sa svetog drva beru masline, kazao je mag. prim. educ. Andrija Vanjak, ravnatelj OŠ Pakoštane.
Na zapadnom ulazu u Pakoštane, skrivena u sjeni borova, nalazi se Osnovna škola Pakoštane. Ponos i dika škole, uz vrijedne i marljive učenike, je i maslinik sa 115 maslina, od kojih se proizvodi ulje vrhunske kvalitete.
– Dosad smo ubrali oko 575 kilograma maslina. A usprkos ne baš dobroj maslinarskoj godini vjerujemo da će berba u konačnici uroditi s preko 1.000 kilograma maslina, uvjeren je Vanjak.


Masline »platile« oko 13 litara
Učitelji osnovne škole u Pakoštanima razbacali su se po njegovanim maslinama i bez puno muke, uz poprilično lijepo vrijeme i dobro društvo, pobrali u dva, tri dana preko 50 maslina te u pakošku uljaru otpremili oko 575 kilograma maslina.
– Dva puta smo u pakoškoj uljari imali meljavu. Prvi puta smo imali 268 kilograma maslina koje su dale 33 litre ekstra djevičanskog ulja, dok je druga meljava bila sa 306 kilograma maslina, koje su dale točno 40 litara. Masline su platile gotovo 13, odnosno 12,7 posto, precizirao je Vanjak.
Za berbu koja je zasad rezultirala sa 73 litre ekstra djevičanskog maslinovog ulja koristili su se pravi maslinarski alati: mreže, košare, vreće, skale, grablje, električni češalj, dakako najviše složne i radišne učiteljske ruke, naglasio je Bojmić koji živi u Tkonu na otoku Pašmanu.


«Priki lik« za mnoge bolesti
– Da je maslina na Mediteranu oduvijek bila sveto drvo, simbol mira, mudrosti, snage, plodnosti i postojanosti bila je ideja vodilja bivšeg ravnatelja naše škole, Vinka Rinčića. On je inicirao sadnju maslina u školskom vrtu, podsjeća Vanjak te dodaje kako je škola prošle godine na
Festivalu mladih maslinovih ulja u Maškovića Hanu u Vrani između 36 sudionika osvojila srebrnu medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje.
– Osim što je maslinovo drvo sveto, maslinovo ulje je, kako bi rekli naši stari, »priki lik«. Ono se od davnina vezuje uz zdravlje, ljepotu i dugovječnost. Feničani su ga zvali tekućim zlatom, a stari Grci i Rimljani koristili u zdravstvene i kozmetičke svrhe. Ekstra djevičansko maslinovo ulje pomaže kod dijabetesa, visokog kolesterola, dobro je i za kosti, zglobove, kožu, jetru, crijeva. Samo dvije jušne žlice dnevno, ujutro i navečer, štite vaše srce, poručio je Vanjak.




Maslinik pun, razredi prazni
Pakoška škola ima ukupno 363 učenika, u matičnoj je 217 učenika, a u Vrani 49, Dragama 33 i u Vrgadi tri učenika. Mjesto je to na kojem djeca pakoškog kraja dobivaju prva znanja o svijetu koji ih okružuje.
U školi se nudi izborna nastava iz vjeronauka, njemačkog i talijanskog jezika te informatike, a učenici su uključeni u brojne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Ravnatelj je pun hvale na svoje učenike, koji ostvaruju odlične rezultate na natjecanjima.