Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadrani i ove godine otvorili srce i pomogli gradu heroju

01.12.2019. 09:00


Bogatim i raznovrsnim zabavno- glazbenim programom jučer je na Narodnom trgu održan središnji dio tradicionalne humanitarne akcije »Vukovaru ZaDar«, koju već 24. put organizira Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar u suradnji sa Zadarskom županijom i Gradom Zadrom.
U ovoj najvećoj sustavnoj humanitarnoj pomoći koja iz nekog hrvatskog grada ide za Vukovar prikupljaju se trajne namirnice, higijenske potrepštine, kao i novčane donacije za vukovarske obitelji koje žive u teškim socijalnim uvjetima. I ove su godine u akciji sudjelovali mnogi Zadrani koji su pomogli sukladno svojim mogućnostima, bilo kupovinom potrebnih artikala ili novčanim donacijama.
– Akcija je ove godine protekla izvan naših očekivanja, s obzirom na štrajk u prosvjeti, zbog čega je bilo mnogo manje prikupljene pomoći u školama nego ranijih godina, kaže časna sestra Melhiora Biošić, počasna predsjednica Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar, koja je prije skoro dva i pol desetljeća i pokrenula ovu vrijednu humanitarnu akciju za grad heroj.


Akcija nije zakazala
Kako doznajemo od časne sestre Melhiore, unatoč ovogodišnjoj znatno smanjenoj količini pomoći koja je prikupljena u školama, akcija nikako nije zakazala jer je i ove godine prikupljeno dosta potrepština koje će olakšati blagdanske dane mnogim vukovarskim domaćinstvima.
– Građani su i ove godine otvorili svoja srca i pomogli, a svaka donacija puno znači. Iako su škole malo zakazale, ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje Dražen Adžić animirao je ravnatelje da unatoč štrajku pozovu učenike da pomogne, pa su se tako neki odazvali i donosili u školu potrebne proizvode. No, to je ipak bilo mnogo manje nego lanjskih godina, istaknula je časna sestra Melhiora Biošić, posebno se zahvaljujući vrtićima koji su sudjelovali u akciji i prikupili pomoć, a riječ je o dječjim vrtićima Sunce, Radost, Maslačak i Ribica, kao i katoličkim vrtićima.


»Akcija je ove godine protekla izvan naših očekivanja, s obzirom na štrajk u prosvjeti, zbog čega je bilo mnogo manje prikupljene pomoći u školama nego ranijih godina
časna sestra Melhiora Biošić




Također, vrtićka djeca, doznajemo od Marije Štefančić, predsjednice Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar, izradila su mnoštvo ukrasnih predmeta koji su se tijekom jučerašnjeg prijepodneva na brojnim štandovima na trgu nudili građanima za dobrovoljne donacije.
– Kako se bliži božićno razdoblje većina ukrasa je božićne tematike, izrađena od različitih materijala, kaže Marija Štefančić i dodaje kako za sada još nemaju podatak o prikupljenim novčanim donacijama, te će tek nakon svršetka akcije znati koliko je novca prikupljeno.


Facebook grupa »Zadarsko srce«
Prikupljeni novac bit će uplaćen na račun vukovarskog Caritasa i namijenjen za pomoć siromašnim građanima toga grada. Zadarska županija je, podsjetimo, kao i svake godine, na račun vukovarskog Caritasa uplatila 10 tisuća kuna.
Iz Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar posebno zahvaljuju i grupi na Facebooku »Zadarsko srce«, čiji članovi su se uključili u akciju i pozivali građane da donose pomoć. Pomoć za Vukovar mogla se donijeti i izravno na Trg tijekom jučerašnje središnje manifestacije, a pomoć se može donijeti i u ponedjeljak, 2. prosinca u Osnovnu školu Šimuna Kožičića Benje, gdje je kao i svake godine sabirno mjesto na kojem se koncentrira sva prikupljena pomoć i s kojega u ponedjeljak kreće humanitarni konvoj za Vukovar u 8.30 sati.
U jučerašnjem prijepodnevnom programu sudjelovali su mnogi izvođači iz Zadra i ostalih mjesta Zadarske županije – od pjevača, KUD-ova, klapa do školskih i crkvenih zborova. Među tradicionalnim sudionicima ove velike humanitarne akcije je i zadarska Gimnazija Vladimira Nazora čiji je školski zbor nastupio i u jučerašnjem glazbenom programu.
– Sretni smo što možemo upotpuniti ovaj program, posebno jer se radi o humanitarnom događaju kakvima se uvijek odazovemo, kaže Iva Mustać-Klarić, voditeljica školskih zborova u Gimnaziji Vladimira Nazora i Prirodoslovno grafičkoj školi Zadar, te dječjeg zbora Kazališta lutaka Zadar Tintilinić. Svi ovi zborovi su pod njezinim ravnanjem uveličali jučerašnje veselo prijepodne u kojem su uživali mnogi Zadrani, tim više što je i vrijeme bilo naklonjeno ovoj tradicionalnoj humanitarnoj manifestaciji.
Navedimo još kako su partneri Hrvatskoj katoličkoj udruzi medicinskih sestara i tehničara Zadar, Zadarskoj županiji i Gradu Zadru u ovoj humanitarnoj akciji O.Š. Šimuna Kožičića Benje, Prirodnoslovno-grafička škola Zadar, Volonterski centar Zadar i K.K. Zadar. Sponzori su Odlagalište Sirovina d.o.o. Zadar, Dječji vrtići Sunce, Radost, Maslačak i Ribica, TZ Grada Zadra, Tržnica Zadar d.o.o., Udruga Propela Zadar, Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP, Bakmaz d.o.o., Sonik d.o.o. Zadar, DM, Solana Pag d.d. i Maraska d.d.