Kulturna i kreativna industrija - ključ rasta turističkog sektora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Pandemija povećava broj online rezervacija i potražnju dodatnih sadržaja
U turizmu su te promjene vidljive kroz rastući broj online rezervacija, sve češće korištenje online rezervacijskih sustava, beskontaktnog plaćanja te korištenja interneta i društvenih medija prilikom traženja informacija o destinaciji i proizvodima. Današnje turiste više ne zadovoljava isključivo dominantni ljetno-kupališni turizam, kazala je Ivana Dević, voditeljica projekta
Sudionici koji su se odazvali predavanjima dolaze iz različitih sektora kreativnih i kulturnih industrija i turizma

U sklopu projekta CCI4TOURISM održano je 10 predavanja i radionica namijenjenih dionicima iz kreativnih i kulturnih industrija u turizmu. Predavanja su obuhvaćala tematike digitalizacije novih trendova u kulturnom i kreativnom sektoru i turizmu te osvrt na novonastale promjene uzrokovane pandemijom COVIDA-19 u svrhu unaprjeđenja poslovanja i razvijanja novih vještina polaznika. Sudionici su na predavanjima aktivno sudjelovali, izražavali svoja mišljenja i stavove te razmjenjivali svoja iskustva u dosadašnjem radu.

Raste potreba za digitalnim vještinama

Predavanja su se održavala kroz mjesec rujan i listopad na različitim lokacijama u Zadru, Benkovcu i Biogradu na Moru. Sudionici koji su se odazvali predavanjima dolaze iz različitih sektora kreativnih i kulturnih industrija i turizma, kao što su dizajn i grafički dizajn, fotografija, slikarstvo, odnosi s javnošću i marketing, izrada autohtonih suvenira, hotelijerstvo i ugostiteljstvo te glazba. Predavačice su bile studentice Diplomskog studija poduzetništva u kulturi i turizmu Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru Laura Perković i Vlatka Košta te regionalna voditeljica tima tvrtke Cantabile d.o.o. s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu i odnosima s javnošću Dina Bujas.
Nakon uspješno provedenih predavanja, zaključeno je da je zbog pandemijskih okolnosti došlo do određenih promjena na tržištu rada, odnosno porasla je potreba za razvijanjem novih digitalnih i tzv. mekih vještina.
- U turizmu su te promjene vidljive kroz rastući broj online rezervacija, sve češće korištenje online rezervacijskih sustava, beskontaktnog plaćanja te korištenja interneta i društvenih medija prilikom traženja informacija o destinaciji i proizvodima. Današnje turiste više ne zadovoljava isključivo dominantni ljetno-kupališni turizam te raste potražnja za dodatnim sadržajima, kazala je Ivana Dević, zamjenica ravnatelja AGRRA-e i voditeljica projekta.
Dionici kreativnih i kulturnih industrija svojim radom stvaraju novu ponudu i samim time doprinose razvoju specifičnih oblika turizma, a koji su od velikog značaja za produženje turističke sezone.
- Zbog velikog odaziva i zainteresiranosti sudionika predavanja te ukoliko to dopuste epidemiološke mjere, u planu su nam i daljnje aktivnosti projekta koje će obuhvaćati raznovrsna događanja poput sajmova i izložbi proizvoda polaznika te izradu multimedijske brošure kojom će se ti proizvodi promovirati i na europskom tržištu, najavila je Dević.

Hibridizacija između kulturnih, kreativnih i turističkih poduzeća

Projekt CCI4TOURISM ima jasan i ambiciozan cilj, a to je da poduzetnici iz kulturne i kreativne industrije postanu ključni ljudi u turističkom sektoru te ima za cilj prepoznatljiv faktor rasta navedenih industrija u jadransko-jonskoj regiji. Kako bi postigli ovaj cilj, novi i nekonvencionalni pristupi u strategijama turističkog upravljanja su potrebni. Ovaj projekt namjerava se posvetiti otkrivanju poduzetnika i novih talenata, osnaživanju poduzetničkih vještina i hibridizaciji između kulturnih, kreativnih i turističkih poduzeća za stvaranje novih tvrtki i za dizajn novih proizvoda.
Glavni očekivani rezultat je unapređenje kulturnog i kreativnog sektora pomoću transnacionalnog pristupa koji je nužan za razvoj uspješnih strategija koje su ključ u rastu turističkog sektora.
Nositelj projekta je Tecnopolis park znanosti i tehnologije iz Barija koji zajedno s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije i osam partnera provodi projekt CCI4TOURISM - Jačanje poduzetničkih vještina kulturnih i kreativnih industrija za valorizaciju kulturne baštine i razvoj modela održivog turizma u jadransko-jonskim regijama u sklopu programa INTERREG ADRION u području unaprjeđenja poduzetničkih vještina kulturnih i kreativnih industrija za valorizaciju kulturne baštine i razvoj održivih turističkih modela u jadransko-jonskim regijama.
Partneri na projektu su: Tecnopolis park znanosti i tehnologije (IT), Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (HR), Centar za istraživanje i prijenos tehnologije Friulli Innovazione (IT), Centar za poslovni i kulturni razvoj (ELLADA), RDA Green Karst Ltd. (SI), Razvojna agencija Sora (SI), Fond za europske poslove AP Vojvodina (RS), Agencija za gradski razvoj Banja Luka (BIH) i IRI CENTAR d.o.o. (HR).

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno