Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ubila majku pa presudila sebi?

Autor: Suzana Bandić

01.01.2009. 23:00
Ubila majku pa presudila sebi?

Foto: Vedran SITNICA



U požaru koji je jutros nešto iza 8 sati buknuo u obiteljskoj kući u Paškoj ulici u mjestu Novalja na otoku Pagu, smrtno su stradale dvije osobe. Prema prvim neslužbenim informacijama riječ je majci i kćeri, 70-godišnjoj Mili Dabo i njezinoj 44-godišnjoj kćeri Ljiljani, koja je inače sa suprugom Osmanom i njihovo dvoje malodobne djece s majkom živjela u zajedničkom domaćinstvu.
Također, prema još neprovjerenim informacijama, u trenucima kad je izbio požar u kući je bio i Ljiljanin 16-godišnji sin, no on srećom nije ozlijeđen. Neslužbeno se doznaje da je Ljiljana prvo ubila majku, a potom plinom presudila i sebi.
Na lice mjesta izišli su djelatnici ličko-senjske policije, te istražni sudac i općinski državni odvjetnik iz Zadra Slobodan Denona. Kristina Maoduš, glasnogovornica PU ličko-senjske, službeno je potvrdila pogibiju dviju osoba u požaru koji je nešto iza 8 sati izbio u obiteljskoj kući u Paškoj ulici. Istaknula je, međutim, kako je očevid još uvijek u tijeku, da stoga nisu utvrđeni identiteti poginulih osoba, te da ne želi komentirati spekulacije koje su se počele širiti u susjedstvu, a po kojima nije riječ o nesretnom slučaju već o ubojstvu i samoubojstvu.
– Bilo je oko 8 sati. Ja i suprug smo još bili u krevetu kad smo čuli detonaciju. Pogledali smo kroz prozor da vidimo što je i onda smo primjetili da iz susjedne kuće suklja crni gusti dim. Povikala sam sva u šoku kako gori Milina kuća, pa smo odmah i ja i suprug potrčali tamo – pričala je Štefica Dabo, stanarka susjedne kuće, još potresena od tragičnih zbivanja u njezinom susjedstvu.
Inače, Štefica je ispričala kako je nesretne žene vidjela večer prije. I majka i kćer bile su prema njezinoj priči dobre volje. Došle su njoj i njezinom suprugu čestitati Novu godinu i donijele kolače.
– Bile su tu kod nas jučer popodne do 5 ipo. Malo smo pojeli, popili, zapjevali i veselili se. Što se kasnije u njihovoj kući iza četiri zida između njih dogodilo ja uistinu ne znam – rekao je Danijel Dabo, susjed koji je prvi ušao u obiteljsku kuću stradalih.
– Kad sam ušao u kuću sve je bilo puno dima. Najprije sam otvorio vrata Miline sobe. Ugledao sam je kako leži potrbuške na krevetu. Bila je pokrivena, a u sobi se već nakupilo dosta dima. Potrčao sam k njoj, uhvatio je za ramena i počeo tresti i zvati. Nije reagirala. U tom momentu u sobu je ušao policajac i rekao mi da ništa ne diram kako ne bi uništio dokaze i neka iziđem vani – pričao je Danijel Dabo dodavši kako nije vidio nikakve tragove ozljeda na Milinom tijelu, no da su mu na rukama ostali tragovi krvi.
– Nisam vidio otkuda je ta krv. Bila je pokrivena. Malo sam ju otkrio kad sam ju pokušavao probuditi, ali glava i leđa su joj izgledali sasvim normalno. Jedino što sam primjetio, i što mi je bilo čudno, je komad konopa koji je stajao na krevetu pokraj nje. To je sve što vam ja mogu reći – naglasio je Danijel Dabo, dodavši kako su sigurno nešto vidjeli i drugi susjedi jer da on nije nazvao niti policiju, niti hitnu pomoć koje su došle na lice mjesta u trenutku kada je on ušao u kuću s namjerom da vidi što se zbilo i da pomogne svojim susjedima.
Štefica i Danijel Dabo potvrdili su nam koako je u trenutku nesreće u kući bio i Ljiljanin sin. Šesnaestgodišnjaka je Štefica zatekla u njegovoj sobi koja se nalazi nasuprot sobi stradale mu bake Mile.
– Jedva sam ga probudila. Bio je sav zbunjen i omamljen od sna. Rekao mi je da ništa nije čuo i da ne zna gdje su mu majka i baka niti tko je sve u kući. Izvela sam ga vani, a onda su ga odvezli kjolima Hitne pomoći. Čula sam da je u šoku zbog svega što se dogodilo, ali da sam nije ništa ni vidio ni čuo. Koliko znam smjestili su ga kod tete – rekla je Štefica.