Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

BALINJERADA Iz stare godine izjurili na balinjerama

02.01.2019. 09:30
BALINJERADA Iz stare  godine  izjurili na  balinjerama


Sam kraj godine u Sv. Filipu i Jakovu bilo je izuzetno živ i prepun adrenalina. Održane su tradicionalne, treće po redu  Božićno-novogodišnje balinjere, natjecanje u vožnji drvenih karića na  balinjere.
– Božićno-novogodišnje balinjere svojevrsan su način zahvale svim  onim mještanima Sv. Filipa i Jakova koji nesebično i entuzijastično sudjeluju u ljetnoj pripremi, organizaciji i realizaciji, rekao je Lovre Mikas,  kreator natjecanja i uz Andrea Brzića, Šimu Brzića i Rikarda Baričića i jedan od organizatora i inicijatora koji su prije tri godine vratili balinjere iz  zaborava.
Pod pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice najčudnija vozila u  ovom općinskom središtu jurcala su na balinjera pisti, od milja zvanoj  Ulica.
– Karići na balinjere složeni od dasaka, koji za kotače imaju balinjere ili  kuglične ležajeve, osvojili su srca djece i mladeži, a stariji su se pomladili  barem 30 ili 40 godina. Sve uz ritam zvuka koji izaziva uzbuđenje kod  natjecatelja i gledatelja, istaknuo je Lovre.
Pod motom "Zabave nikad dosta" spektakularni događaj je okupio  poprilično velik broj djece, roditelja i starijih mještana te svih drugih  znatiželjnika iz okolnih mjesta koji su s oduševljenjem pratili ovaj događaj.
– Ljetne i zimske balinjera manifestacije osim nostalgičnog povratka u  prošlost filipjanskih očeva i djedova, želi okupiti što više ljudi iz Sv. Filipa  i Jakova i okruženja, svih uzrasta, s namjerom da se tradicija izrade drvenih karića na balinjere i njihova vožnja i dalje njeguje, poručio je Mikas.
Posjetitelji i natjecatelji su mogli uživati i u kuhanom vinu, spizi, domaćim fritulama i raznim kolačima. Na posebno osvijetljenoj balinjera  pisti uz znalački odabir glazbe nije nedostajalo smijeha, igara i zabave.  Bilo je to prvenstveno odlično druženje, a tek potom i natjecanje.
– Priznao to ili ne, nostalgičan sam za prošlim vremenima, ali ne stoga  što mislim da je nekad bilo bolje ili zato što sam imao 60 i više godina  manje, već prema onim trenucima iz našeg djetinjstva i mladosti kad  smo imali zaista malo, a dijelili puno, nostalgično otkriva barba Šime.