Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Počelo čišćenje terena budućeg Centra u Biljanima Donjim

03.01.2020. 11:00


Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje provodi se predviđenom dinamikom, doznajemo od Dina Perovića, direktora tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije, kojoj je povjerena provedba ovog velikog i zahtjevnog infrastrukturnog projekta. Ovaj projekt sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda u maksimalnom iznosu od 70,652 posto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu do 19,35 posto te Županija, gradovi i općine na području Zadarske županije u iznosu do 10 posto vrijednosti projekta.


Radi se još 13 glavnih projekata
– Izvođač radova, slovenska tvrtka Riko d.o.o. iz Slovenije, kojoj je nakon dugotrajnog postupka javne nabave povjeren posao projektiranja i izgradnje CGO-a, uveden je u posao i trenutačno provodi radove na čišćenju terena za potrebe nastavka geotehničkih istražnih radova na samoj lokaciji budućeg Centra u Biljanima Donjim. Osim toga, radi se na izradi glavnih projekata za ishođenje građevinskih dozvola, kojih je ukupno 13, kazao je Perović.


»U sklopu projekta izgradnje CGO-a, a što je obveza izvođača radova, je i pribavljanje ukupno 13 građevinskih dozvola. Predani su glavni projekti za izdavanje građevinskih dozvola za trafostanicu i pristupnu cestu
Dino Perović, direktor tvrtke Eko




Podsjetimo, Ugovor vrijedan 368.492.963,75 kuna sa slovenskom tvrtkom Riko d.o.o. potpisan je 5. travnja prošle godine i obuhvaća projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Predviđeni završetak radova je u drugoj polovici 2022. godine. Nadzor na izgradnjom CGO-a provodi zagrebačka tvrtka Investinženjering.
Na svečanosti potpisivanja ugovora gradonačelnik Branko Dukić podsjetio je kako, osim što počinje izgradnja samog Centra, ona je i preduvjet za sanaciju odlagališta Diklo, bolne točke ne samo Dikla nego i cijelog grada, kazao je tada Dukić i istaknuo kako je izgradnja CGO-a jedan od strateških projekata grada Zadra, kojom se podiže standard zaštite okoliša i gospodarenja otpadom na jednu novu razinu.


Gradnja pretovarnih stanica
Usporedo s provedbom ovog Ugovora odvijaju se i radovi na izgradnji pretovarnih stanica Biograd na Moru, Gračac i Dinjiška (Grad Pag). Posao izgradnje pretovarnih stanica povjeren je tvrtki Lavčević Zadar. Ugovor je vrijedan 17.430.546,36 kuna s trajanjem radova od 12 mjeseci, no na zahtjev izvođača radova rok za završetak radova im je produljen na još šest mjeseci.
– U sklopu projekta izgradnje CGO-a, a što je obveza izvođača radova, je i pribavljanje ukupno 13 građevinskih dozvola. Glavni projekti za izdavanje građevinskih dozvola za trafostanicu i pristupnu cestu su već predani Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Ostali glavni projekti za upravnu zgradu, MBO, ulazno-izlaznu zonu, transportni centar, reciklažno dvorište, prostor za recikliranje i obradu građevnog otpada, odlagalište za inertni otpad, odlagalište za neopasni otpad, područje za obradu oborinskih voda, procjeda i odlagališnog plina i natkriveno skladište u fazi su pripreme, pojašnjava Perović, ističući kako veliku podršku projektu izgradnje CGO-a daju Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županije, kao suvlasnici tvrtke Eko.
– Ovako veliki i zahtjevni projekt naravno nije moguće provoditi bez podrške Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva gospodarstva i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, kao i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zaključio je Perović.
U sklopu ovog projekta do sada su već potpisani ugovor za savjetovanja u odnosima s javnošću od 1,9 milijuna kuna, ugovor o tehničkoj pomoći od 5,1 milijun kuna i ugovor o nadzoru težak 5,6 milijuna kuna, ali je preostalo još potpisati ugovor za mobilnu opremu procijenjene vrijednosti oko 50 milijuna kuna.


Otpad nije smeće, već sirovina
Otpad nije smeće, već sirovina koju je potrebno selektivno prikupljati, obrađivati, reciklirati te vratiti u upotrebu. Time se smanjuje količina otpada te čuvaju priroda i okoliš. Međutim, da bi se uspostavio održiv kružni sustav gospodarenja otpadom potrebna je promjena svijesti i ponašanja građana naviklih na odlaganje svog otpada u jednu kantu. A da bi se to postiglo te se građane potaknulo na odgovorno ponašanje s otpadom, potrebno je krenuti od najmanjih nogu, jer su upravo djeca ta koja, ako im se pristupi na pravi način, najbrže i najučinkovitije usvajaju poželjne navike, a stečeno znanje kasnije prenose na svoje roditelje, bake i djedove, braću i sestre. I zbog toga tvrtka Eko već nekoliko godina intenzivno provodi edukativno- informativne radionice namijenjene djeci predškolskog i školskog uzrasta pod nazivom "Edukacija o korisnosti otpada". Na radionicama učenici kroz zgode i nezgode g. Otpadića, maskote napravljene od recikliranih materijala, uče u koji spremnik odložiti koru od banane, novine, staklo i plastiku, a pripremljen je i prigodni crtani film. Kroz radionice je prošle godine prošlo oko dvije tisuće djece.