Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Steampunk, Krafftova keramika, pejzaži Philipa Westcotta,…

04.01.2020. 15:30


Steampunk glasi naziv novog likovnog umjetničkog pravca koji već ima nekoliko svojih istaknutih predstavnika u više europskih zemalja. Nitko nije pretjerano poznat, no ipak se kao najistaknutijeg može navesti bjeloruskog slikara s njemačkom adresom Vadima Voitehoviča.
Njegove scene kritika opisuje kao spoj viktorijanske estetike sa svjetovima Julesa Vernea i H. G. Wellsa.
Još jedno ime koje se broji u ona koja bi mogla sve više utjecati na smjer kojim se kreće suvremena umjetnost je Tracy Savage iz engleskog Yorkshirea gdje posjeduje i dvije galerije. Njene radove nazivaju i engleskim neonadrealizmom, a osim slika, često radi ilustracije za knjige i dječje slikovnice.
Na sjeveru Engleske, pak, djeluje Philip Westcott, najpoznatiji po pejzažima i prikazima blagdana, posebice kakvi su bili u Europi do osamdesetih i procesa koji su počeli mijenjati strukturu stanovništva zapadnih zemalja.
Ovome valja dodati i bavarsku slikaricu Ute Plank čiji radovi spajaju prošlost i sadašnjost njemačkog seoskog života, mitološke i folklorne elemente.
U Mjolnir Magazinu koji prati ova kulturna strujanja su također upozorili na keramičara Charlesa Kraffta, često napadanog u mainstream medijima, ali sve popularnijeg među novom alternativom i disidentima. U članku se skeće pozornost na njegova nova djela u kojima se ponajviše inspirirao legendama i istinama o Charlesu Mansonu i njegovom kultu.