Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Podmitljivim profesorima zatvor

Autor: Ana Raić Knežević

01.02.2010. 23:00
Podmitljivim profesorima zatvor

Foto: FaH



Profesorica Nina List oslobođena je krivnje, svi ostali kažnjeni su mahom uvjetno, a teže kazne su dobili posrednik Milan Ćevid te Jadranko Grgona i Deša Mlikotin-Tomić
Posrednici, profesori i studenti proglašeni su jučer krivima za korupciju na Ekonomskom fakultetu. Presuda je to što ju je u slučaju Index 3 jednoglasno donijelo vijeće Županijskog suda u Zagrebu, oslobodivši krivnje tek profesoricu engleskog jezika Ninu List i studenta kojem ipak nije progledala kroz prste na ispitu, Danijela Malarića. Svi ostali kažnjeni su mahom uvjetno, dok su nešto teže kazne dobili prvooptuženi posrednik Milan Ćevid te profesori Jadranko Grgona i Deša Mlikotin-Tomić.
Ćevid, koji je odmah na početku suđenja priznao krivnju, dobio je dvije i pol godine zatvora. Profesor Jadranko Grgona, koji je, prema presudi, zajedno s Ćevidom i djelatnicom referade Julijanom Ljubić činio organiziranu grupu što je prodavala ispite na Ekonomiji, kažnjen je s godinu i deset mjeseci zatvora. Izrečena mu je i petogodišnja zabrana obavljanja profesorskog zvanja.
Iako je apelirala na blagost suda kao svojevrsnu odštetu za medijski tretman nakon policijsko-uskočke akcije “Index”, Deša Mlikotin-Tomić, koja je do tada bila i na čelu saborskog Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, dobila je 14 mjeseci zatvora. Ukoliko presuda postane pravomoćna, Mlikotin-Tomić ni nakon isteka kazne neće još tri godine smjeti predavati na Fakultetu.
Bezuvjetna osuda izrečena je još i profesoru Tihomiru Vraneševiću. Kažnjen je nepravomoćno s osam mjeseci zatvora i zabranom obavljanja zvanja dvije godine. Ostali okrivljeni profesori i studenti dobili su uvjetne kazne.
Za izricanje uvjetne ili bezuvjetne osude sudskom vijeću, kako je rekao sudac Zoran Luburić, bilo je važno je li optuženiku na teret stavljeno primanje mita ili “samo” nezakonito posredovanje.
– Ocijenili smo da je primanje mita teže koruptivno djelo, objasnio je sudac Luburić, naglasivši da je presudu sudsko vijeće utemeljilo na svim provedenim dokazima.
– Sagledali smo rezultate posebnih izvidnih mjera, odnosno tajno snimljene razgovore okrivljenika, kao i ranije donijete pravomoćne presude protiv studenata koji su nakon uhićenja priznali krivnju, te obrane svih okrivljenika. Nije nam ključno bilo priznanje prvookrivljenog Milana Ćevida, na što su nas i upozoravali ostali branitelji, naglasio je sudac Luburić, podsjetivši da je Ćevid priznao cijelu optužnicu, pa tako i onaj njezin dio što se odnosio na profesoricu Ninu List. No, ona je sudskom vijeću priložila dokaze iz kojih je, kako je priznao sudac Luburić, bilo jasno da nije počinila kazneno djelo što joj je stavljeno na teret. Zbog toga su i ona i student oslobođeni.
Kod odmjeravanja visine kazne sudsko vijeće vodilo je računa i o ranijoj neosuđivanosti okrivljenika, što je bila posebna olakotna okolnost. Osim toga, u pitanju su profesori s dugogodišnjim stažem na sveučilištu, pa je i to prevagnulo prema relativno blagim kaznama.
– Iako je USKOK zatražio da se rad zabrani svim optuženim profesorima, sudsko vijeće tu je sigurnosnu mjeru izreklo samo onima koji su proglašeni krivima za primanje mita, odnosno za teže koruptivno djelo, dodao je sudac Luburić.
Prema optužnici, ispiti su se na Ekonomskom fakultetu prodavali za 900 do 1.200 eura, no u presudi nije precizirno koliko su dobili profesori, a koliko je posrednik zadržao za sebe. Ćevid, kako je izračunalo sudsko vijeće, mora vratiti 3.400 eura, dok je profesorima naloženo da plate sudske troškove – svaki po 2.000 kuna.


Mlikotin – Tomić: Nisam kriva…žalit ću se…


– Nisam kriva… nisam kriva… žalit ću se… žalit ću se… žalit ću se, kratko je prokomentirala Deša Mlikotin-Tomić koja jučer, po izlasku sa suda, nije bila raspoložena za razgovor s novinarima. Njima je od prvog dana zamjerala tretman nakon izbijanja afere Index, držeći ih čak suodgovornima za sve što je od uhićenja prošla.
Kratko, ali zadovoljnije, presudu je komentirala profesorica Nina List.
– Zadovoljna sam što je sudsko vijeće prepoznalo moju nevinost, rekla je List, dok je branitelj Milana Ćevida, odvjetnik Petar Pavković, izazio iznenađenje visinom kazne što ju je, unatoč priznanju, dobio njegov klijent. Zato je najavio žalbu.
Hoće li se žaliti na presudu, USKOK će, kako je najavila tužiteljica Tamara Laptoš, tek odlučiti nakon što dobije cjelovito obrazloženje.