Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Slovaci prvi ratificirali hrvatski pristup Uniji

01.02.2012. 23:00
Slovaci prvi ratificirali hrvatski pristup Uniji


Narodna rada, slovački parlament, ratificirala je jučer hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji kao prvi parlament država članice Unije. Za ratifikaciju se izjasnilo 145 zastupnika, a potrebno za ratifikaciju bilo je 76 glasova. Postupak ratifikacije pristupnog ugovora u Slovačkoj bit će zgotovljen kada ga potpiše predsjednik države Ivan Gašparovič koji je hrvatskoga porijekla.
O slovačkoj ratifikaciji s neskrivenim zadovoljstvom novinare je izvijestila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Najsrdačnije je zahvalila slovačkom parlamentu, vladi, a u telefonskom razgovoru zahvalila je i svom slovačkom kolegi Mikulašu Dzurindi. Kako se navodi u priopćenju na internetskoj stranici slovačkog ministarstva vanjskih poslova Pusić je zahvalila na dugotrajnoj slovačkoj podršci Hrvatskoj, posebnoj podršci Mikulaša Dzurinde, na njenim integracijskim naporima. Pusić i Dzurinda izrazili su u telefonskom razgovoru i želju za još intenzivnijom suradnjom i unapređenjem bilateralnih odnosa koji u okviru hrvatskog očekivanog pristupa Europskoj uniji dobivaju novu dimenziju.
Pusić je na konferenciji za novinare izvijestila da je ugovor u Narodnoj radi ratificiran jednoglasno, iako je jedan zastupnik bio protiv. No, taj je zastupnik nakon izjašnjavanja pismeno obrazložio kako je i on za hrvatsko članstvo u Uniji, ali je prilikom glasanja stisnuo pogrešnu tipku. Ministrica vanjskih i europskih poslova ocijenila je da je slovačka ratifikacija značajna poruka i događaj.


Optimistična ministrica


Ministrica Vesna Pusić kazala je jučer da ne očekuje probleme s ratifikacijom u preostalim državama članicama, pa tako ni u Nizozemskoj gdje vlada ima većinu u parlamentu zahvaljujući podršci stranke Geerta Wildersa koji se protivi bilo kakvom daljnjem proširenju Unije. Pusić očekuje da će, kada nizozemski parlament odluči hrvatski pristupni ugovor staviti na svoj dnevni red, za njega glasati i dio tamošnje oporbe, a najavila je i posjet nizozemskog ministra vanjskih poslova Urija Rosenthala Zagrebu sljedećeg mjeseca.