Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nakon polaganja instalacija slijede betonski radovi i hortikulturno uređenje

03.02.2020. 08:00


Nakon četiri mjeseca radova prošetali smo zadarskim Murajom te razgovarali sa Šimom Erlićem, pročelnikom gradskog UO za EU fondove, koji je nadležan za projekt obnove bedema i njihovo pretvaranje u modernu urbanu šetnicu i zelenu oazu u staroj gradskoj jezgri.


Zakopan veći dio terena
Trenutačno se na bedemima još uvijek ne može mnogo vidjeti, ali se može primijetiti kako su radovi uzeli maha, postavljene su instalacije za LED rasvjetu te se već polako naziru obrisi budućih bedema.
– Trenutačnono smo u fazi da smo završili sa zemljanim radovima i sada polažu trase za instalacije, odnosno jedan dio instalacija je već i položen. Osim toga, važan dio smo odradili, a to su arheološka istraživanja tako da su porođajne muke pri kraju, rekao je Šime Erlić dodavši kako je sve napravljeno u suradnji i konzultacijama s konzervatorima. Istaknuo je kako su na početku bili malo sporiji nego što je to predviđeno rokovima, ali sada očekuje intenzivnije radove.
– Sad nas očekuju betonski radovi, a parterno će se postaviti kombinacija betona i kamena. Očekuje nas hortikulturno uređenje cijelog područja na kojem smo ostavili većinu starih velikih stabala, ali smo posadili i velik broj novih, rekao je Erlić.


»Na proširenom dijelu bedema bit će jedna sadržajna zona s desetak specijaliziranih i posebno dizajniranih kućica namijenjenih bedemima. One bi trebale imati različite sadržaje pa će tako neke biti namijenjene ugostiteljskim objektima, info pultu, suvenirima i sličnim proizvodima«
Šime ERLIĆ




Šetajući bedemima jasno je kako se radi punom parom, te su radnici postavili instalacije i zakopali veći dio terena. Došavši do središnjeg dijela bedema, odnosno prostora iznad gradske tržnice, gdje je kućica za dostavu, ali i veliko proširenje, Erlić nam je iznio planove za ovaj dio.


Pitanje dostave u pješačkoj zoni
– Ovo je jedini prostor na kojem će se tolerirati i dozvoljavati sadržaji, a što je dogovoreno s konzervatorima. Tu će biti jedna sadržajna zona s desetak specijaliziranih i posebno dizajniranih kućica namijenjenih bedemima. One bi trebale imati različite sadržaje pa će tako neke biti namijenjene ugostiteljskim objektima, info pultu, suvenirima i sličnim proizvodima. Osim toga ovaj prostor će biti prostor za odmaranje, sjedenje, uživanje u hladu, govori nam Erlić, a nas ta slika budućih bedema asocira na pariški Montmartre. Osim šetnje, prolaznici će se na Muraju moći upoznati s prošlošću bedema jer će duž Muraja biti postavljeni sadržaji koji će građane upoznavati s time. Kako će se to točno izvesti, odnosno hoće li to biti table, infopanoi ili nešto treće još se ne zna, te se na tome radi.
Na pitanje kako će riješiti dostavu namirnica u trgovinu na tržnici Erlić je rekao kako će ljeto pred njima biti izazovno te će vidjeti kako će ta dostava funkcionirati. Dodao je kako su razmišljali o tome te odlučili da će dio s liftom ostati u toj funkciji te će se posebnim prometnim režimom definirati dostava. Odnosno, promet bi se definirao kao i na Kalelargi, dakle bedemima će moći proći hitne interventne službe, te dostava do određenog vremena.
Inače, rok za dovršetak radova je do rujna 2020. godine kada bi Zadrani trebali moći prošetati novouređenim Murajom koji će postati pješačka zona.