Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Darovana umjetnička djela ispunjena plemenitim osjećajima

02.02.2021. 18:32


Likovna udruga Art – Forum – Zadar okupila je 30 umjetnika i umjetnica koji su htjeli darivanjem svojih likovnih djela ostvariti humanitarnu akciju naziva »Humanost na djelu«.
– Osnovna težnja je da se tim humanim i plemenitim činom putem prodaje umjetnina prikupe materijalna sredstva koja bi pripomogla ublažiti poteškoće nastale uslijed katastrofalnog razornog potresa na stradalom području Siska, Petrinje i Gline, ističe Boris Žuža, istaknuti likovni umjetnik i likovni pedagog, osoba odgovorna i za ovaj projekt.
Umjetnička donacija 30 umjetnika sastoji se od 36 prikupljenih slikovnih djela koja su ostvarena u različitim crtačkim, slikarskim, grafičkim i fotografskim medijima.
Izložba likovnih djela nalazi se u Maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače gdje se može razgledati do ožujka 2021.
– Ovim se putem zahvaljujemo Narodnom muzeju Zadar, ravnateljici te djelatnicima Kneževe palače na suorganizaciji u dijelu promocije i prodaje samih umjetnina, kao i ustupljenom prostoru, kazuje Žuža te nastavlja da ovaj tekst predstavlja poticaj u senzibiliziranju javnosti i poziv svim ljudima dobre volje da otkupe neko od izloženih umjetnina te tako oplemene vlastiti životni ili poslovni prostor, ali i da tim činom pokažu vlastitu humanost.
Kako Žuža tumači, postupak kupnje, nakon odabira djela, provodi se u odjelu voditeljica aktivnosti Kneževe palače gdje se ispunjava kupoprodajni ugovor. Kupac zatim uplaćuje cjelokupan ugovoreni iznos u Državni proračun RH, za akciju »Pomoć za obnovu nakon potresa«. Na kraju, nakon donesene potvrde o uplati preuzima odabrano djelo.
– Vrijedno je istaknuti ulogu i važnost svih medija koji točnim i pravovremenim informiranjem mogu znatno pripomoći uspješnom odvijanju ove humanitarne akcije. U konačnici, valja naglasiti i kako je u svaku darovanu umjetninu ugrađen jedan osobit svijet, ispunjen množinom plemenitih osjećaja u svojevrsnom ozračju, sugestivnih kompozicijskih skladova, linija, boja, oblika, svjetlosti, zaustavljenih u hodu vremena, zaključuje Žuža.