Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

»MULJATORICE« Silno bogatstvo i ljepotu ptičjeg svijeta treba očuvati

02.02.2021. 14:44


Od 400 vrsta ptica koje žive u Hrvatskoj, na područje Zadarske županije dolazi gotovo 70 posto vrsta. Važno je napomenuti da je naše područje i stajalište za brojne ptice selice na njihovom proputovanju s jednog kraja svijeta na drugi, a koje odabiru upravo naše močvare za odmor i za nastavak dalje. Ipak, broj ptica se konstantno mijenja zbog promjena u prirodi. Na te promjene, koje su najčešće uzrokovane ljudskim ponašanjem, posebno su osjetljiva močvarna područja. U Zadarskoj županiji, uz poznate ornitološke rezervate postoji veliki broj muljevitih uvala koje predstavljaju rijetka i vrijedna staništa za očuvanje ptica i prirode te nedovoljno prepoznat potencijal za posebni oblik turizma – promatranje ptica. Iz mog iskustva najčešća ideja kako iskoristiti te muljevite uvale je nasipavanje za potrebe parkirališta jer imaju nesreću da se često nalaze u pozadini neke plaže. Takav stav proizlazi iz neznanja o vrijednostima vlažnih staništa i vrsta koje na njih dolaze. Upravo zato je nastala ova knjiga koju je za početak dovoljno prelistati da se stekne dojam tog silnog bogatstva i ljepote koju imamo. Čitanjem zanimljivih činjenica i priča o pticama, nadam se da će ih čitatelji bolje upoznati, time i zavoljeti te na kraju i očuvati, rekla je Morana Bačić, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi Naturi Jaderi te autorica knjige »Muljatorice – ptice muljevitih područja Zadarske županije« koja je jučer predstavljena u zgradi Zadarske županije.


Vrste i staništa
Predstavljanjem ove zanimljive knjige, u kojoj su opisane sve vrste ptica koje borave na našem području, obilježen je Svjetski dan (vlažnih) močvarnih staništa i 50 godina od potpisivanja Konvencije o vlažnim područjima.
Autorica je istaknula kako ne smijemo muljati muljališta jer su to važna staništa koja je potrebno čuvati. U knjizi je na jednostavan i zanimljiv način prikazana 141 vrsta ptica koje se mogu vidjeti na muljevitim područjima Zadarske županije.
– Želja mi je bila obratiti se znalcima, ali i potpunim početnicima u promatranju ptica koji će, primjerice, saznati kojom brzinom leti sivi sokol, kada nam na bed&breakfast dolazi blistavi ibis, da je ono što mislite da je lastavica, možda piljak ili čiopa, te kako uopće nije u redu kukavicu zvati kukavica. Na stranicama ove knjige uz kratke zanimljivosti iz ptičjeg svijeta, može se saznati da ždrala možemo vidjeti uz Kolanjsko polje i oko Vranskog jezera, vlastelicu na bazenima ninske i paške solane, morskog kulika u solanama u Ninu, Pagu i Dinjiški, te u uvalama Plemići i Ljubač, kao i u Privlaci, plamenca na poljima ninske solane, a zlatovranu na Bokanjačkom blatu. Također možemo naučiti i kako, uz Vransko jezero, eja močvarica odabire i Veliko blato na Pagu, dok eji livadarki više odgovara obližnje Malo blato, ali i kako su se u potrazi za kolonijama male čigre trebale otisnuti na more i uputiti k otočićima Mišnjak i Mali Brušnjak kod Paga, Kurjak i Šip kod Oliba ili Lagnjići kod Dugog otoka. U potrazi za svima njima, kao i mnogim drugim pticama, čitatelju će pomoći karta koja se nalazi na kraju knjige, kao i to što je uz svaku vrstu na pregledan način naznačeno u kojim se mjesecima može zateći, približila je Bačić sadržaj knjige.
Inače, na ideju je došla tijekom obilazaka brojnih lokaliteta koji su pod ingerencijom Nature Jadere.
Na predstavljanju je bio i ravnatelj ove ustanove koji je istaknuo kako je knjiga plod dugogodišnjeg rada, obilaska terena i stručnog iskustva autorice Morane Bačić.


Za uzlet turizma
– Naša ustanova Natura Jadera upravlja s 13 zaštićenih područja u Zadarskoj županiji, među kojima su i dva ornitološka rezervata Kolanjsko blato – Blato Rogoza, te Velo i Malo blato kod Povljane. Također, u sklopu Europske mreže Natura 2000 upravljamo i s 86 područja ekološke mreže. Time je Natura Jadera nadležna za čak tri četvrtine (73,41 %) ukupne površine zaštićenih područja i područja ekološke mreže unutar Zadarske županije što je velik i odgovorni zadatak, rekao je ravnatelj Damir Perić.
Lovro Jurišić, pročelnik UO za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije naglasio je važnost alternativnih oblika turizma poput ruralnog i ekoturizma, a kojima se predviđa rast tri puta brže od klasičnoga masovnog turizma i očekuje se da će njihov udio na turističkom tržištu u Europi u sljedećih 20 godina biti veći od 20 posto.
– Jedan od odgovora na nove izazove je i stvaranje novih vrijednosti investiranjem u oblike turizma manjeg razmjera koji se temelje na jedinstvenoj prirodnoj i kulturnoj baštini. Jedan od takvih oblika turizma je svakako i promatranje ptica, odnosno birdwatching. Najznačajnija karakteristika ovog oblika turizma njegovo je odvijanje izvan glavne turističke sezone jer su ptice najaktivnije u proljeće, jesen i zimu, dakle, za vrijeme turističkog zatišja. Upravo područje sjeverozapadne Dalmacije, Vranskog jezera, Paga i Ninske lagune tada mogu biti žarišta turističke ponude. Promatrači ptica većinom su obrazovani turisti, mahom visoke platežne moći, vrlo često menadžeri, bankari, intelektualci i sl. te su im motivi putovanja istraživanje, edukacija i uživanje u dostupnim aktivnostima i doživljajima, a sve u cilju ispunjenja potrebe modernog turista za osjećajem uzbuđenja i iznenađenja tijekom boravka u odredištu bez velikih gužvi te na autentičnim i jedinstvenim mjestima na kojima je u velikoj mjeri sačuvana priroda, istaknuo je Lovro Jurišić.
Inače, knjiga se može besplatno preuzeti na mrežnoj stranici NATURE JADERE Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije, a uskoro će biti dostupna i u prostorijama TZ-a Nina, Paga i Povljane.
 




Brojni EU projekti
Na lokalitetu Velo i Malo blato kod Povljane na otoku Pagu u tijeku je i provedba projekta »CREW – koordinirano upravljanje močvarnim staništima« u kojem JU NATURA JADERA sudjeluje u svojstvu partnera. Projekt, ukupne vrijednosti 1.836.947,50 eura, sufinanciran je s 85 % sredstava iz Interreg programa Italija-Hrvatska, iz prioritetne osi za zaštitu i obnovu bioraznolikosti. JU NATURI JADERI projektom je osiguran iznos od 188.975,00 eura za provedbu znanstvenih istraživanja te umrežavanje dionika zainteresiranih za očuvanje bioraznolikosti ovog značajnog močvarnog staništa izuzetne biološke i krajobrazne vrijednosti.